Τελευταίες Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Ετοιμάζουμε ενισχυμένη παρέμβαση για τη βενζίνη - Τι είπε για Ερντογάν και εκλογές


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα καύσιμα, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε ότι «δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο και το παράνομο» στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία.


OΚυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε για όλους και για όλα από το Μουσείο της Ακρόπολης. Από τα ελληνοτουρκικά και τις πρόωρες εκλογές, μέχρι την ακρίβεια και τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας.


"Είμαι αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις", ανέφερε.


Είπε, επίσης, ότι το κλίμα στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ήταν καλό και προσδοκούσε ότι θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη τις εντάσεις.


Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν ήρεμες, ακολούθησε κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου "κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την «κόκκινη γραμμή», την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Erdogan, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας".


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά συνέπεια η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα πρόκλησης και έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2019 η γειτονική χώρα υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό.


Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές γεγονός, έναν πόλεμο και το ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά, είπε, έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών.


"Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κανείς πολύ μεγάλη φαντασία για να διαπιστώσει ότι πολλές φορές και η Τουρκία υιοθετεί ακριβώς αυτήν την ρητορική η οποία, όμως, τη θέτει στην παρούσα συγκυρία στο περιθώριο των εξελίξεων. Κατά συνέπεια, εάν επικρατήσει η στοιχειώδης λογική δεν θα έχουμε κάποια περαιτέρω κλιμάκωση", εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.


"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει, ταυτόχρονα, και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο", διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.


Είπε, επίσης, ότι έχουμε μεγάλη ένταση στα λόγια αλλά όχι στο πεδίο, ενώ υπογράμμισε ότι σε οποιαδήποτε δυσκολία ο ελληνικός λαός είναι πάντα συσπειρωμένος, στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα.


Επ'αυτού, υπογράμμισε, ότι στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων κομμάτων, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές.


"Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα ασυνέπειας ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση όταν -παραδείγματος χάρη- δεν υπερψηφίζει συμφωνίες οι οποίες είναι εθνικά ωφέλιμες, όπως η ελληνογαλλική συμφωνία, οι πρόσθετες αμυντικές δαπάνες που τόσο απαραίτητες είναι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Θα ευχόμουν, λοιπόν, να μπορούμε σε αυτές τις σημαντικές εθνικές επιλογές οι πράξεις μας, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο τα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή, να είναι εναρμονισμένες με την εθνική στρατηγική, η οποία πιστεύω ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας", πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα έπρεπε να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αυτό θα καθιστούσε την Ελλάδα μία ευρωπαϊκή εξαίρεση, ενώ για την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στα τουρκικά ανέφερε: "Νομίζω ότι αυτές είναι κινήσεις επικοινωνίας, όσο όμως προβάλλονται οι εθνικές θέσεις με οποιονδήποτε τρόπο θεωρώ ότι αυτό, επί της αρχής, είναι εθνικά ωφέλιμο, αρκεί όπως σας είπα να υπάρχει μία συστράτευση μεταξύ αυτών που λέμε και αυτών που κάνουμε".


Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία δηλώνοντας πως είναι λάθος αυτή τη στιγμή να ανακαλύπτονται δήθεν απειλές κατά της γειτονικής χώρας, προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση.


"Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς -και στην Τουρκία πιστεύω- σκεπτόμενος άνθρωπος ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα σήμερα μπορεί να απειλεί την Τουρκία. Σίγουρα σε κανένα διεθνές forum δεν θα μπορούσε αυτή η θεωρία να γίνει έστω και κατ' ελάχιστον πιστευτή", συμπλήρωσε.


«Θα συναντιόμουν ξανά με τον Ερντογάν»


Είπε, επίσης, ότι θα συναντιόταν ξανά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και υπενθύμισε ότι και μετά τον Έβρο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις.


"Θεωρώ ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε. Και όπως σας είπα και όπως είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο Erdogan, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε", συνέχισε.


Είπε, επίσης, ότι οι αιτιάσεις της Τουρκίας έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.


Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο, συμπλήρωσε, να υιοθετούσε και εκείνος μια αντίστοιχη ρητορική απέναντι στην Τουρκία. "Δεν πρόκειται να το κάνω. Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές forum στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ", ανέφερε.


Σημείωσε δε, ότι του κάνει εντύπωση γιατί από την Τουρκία ασκείται κριτική για την ομιλία του στο Κογκρέσο και όχι για την αντίδραση των Αμερικανών Γερουσιαστών και μελών του Κογκρέσου σε αυτά τα οποία είπα.


Επιπρόσθετα ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι θα βοηθούσε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά και δήλωσε πως είναι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε αρχηγού για ενημέρωση.Η οικονομία και η ενέργεια


Ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την οικονομία διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξαναζήσουμε κρίση, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είπε ότι η Ελλάδα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και έτσι κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο άνοιξε το 2010, ενώ του χρόνου η χώρα μας θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.


"Η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο χρέος όμως τα spreads, η απόσταση δηλαδή που χωρίζει το ελληνικό επιτόκιο δανεισμού από το γερμανικό, δεν αυξάνεται. Και αυτή τη στιγμή, αν για κάτι μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος, είναι ότι η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019", υπογράμμισε.


Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι έχουμε μία πιο θωρακισμένη οικονομία απέναντι στις μεγάλες φουρτούνες των διεθνών εξελίξεων τονίζοντας ότι έχουμε πόλεμο, κάτι το οποίο πριν από ένα χρόνο δεν θα μπορούσε καν να μας περάσει από το μυαλό.


"Και πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και να τους πούμε ότι προφανώς έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά θα υπάρχουν δυσκολίες", συνέχισε, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού παγκόσμια εδώ και 40 χρόνια.


"Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, νομίζω το αντιλαμβάνονται όλοι. Και νομίζω ότι είναι και λίγο γραφικό -ξέρετε- κάθε φορά που υπάρχει ένα παγκόσμιο εισαγόμενο πρόβλημα από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο και μέχρι τον πληθωρισμό η αντιπολίτευση να μιλάει για «κρίση Μητσοτάκη». Αλλά το προσπερνώ αυτό γιατί νομίζω ότι δεν έχει οποιαδήποτε επίπτωση στο πώς βλέπουν οι Έλληνες πολίτες τα πράγματα…", πρόσθεσε.


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να βρει ακόμα μια λύση ευρωπαϊκή στο ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου και είναι προς το παρόν κατώτερη των περιστάσεων.


"Θα εξακολουθώ να πιέζω για μια ευρωπαϊκή λύση. Τώρα κάτι βλέπω να κινείται για πρώτη φορά από πλευράς Επιτροπής. Όμως εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι δεν γίνεται ο Έλληνας πολίτης, καταναλωτής, επιχειρηματίας, ειδικά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, να μείνει απροστάτευτος απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βάλαμε πολλά χρήματα στο τραπέζι. Χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία πήραμε και παίρνουμε πίσω από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας φορολογώντας τα υπερκέρδη τους με 90%. Με 90%! Όταν το είπα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όλοι με κοίταξαν με απορία και άρχισαν να σκέπτονται μήπως πρέπει να κάνουν το ίδιο για να μπορέσουν και αυτοί να χρηματοδοτήσουν τέτοιες πολιτικές", συμπλήρωσε.


Ειδικά για το ρεύμα αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο και επισήμανε πως ήδη οι λογαριασμοί έρχονται μειωμένοι, ενώ για την βενζίνη είπε ότι πράγματι έχουμε αυξημένες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους.


Επ'αυτού είπε ότι δεν θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης γιατί έτσι "θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς", διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις.


Παρέμβαση για τη βενζίνη


"Όμως, τι θα κάνουμε; Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο…", ανέφερε σημειώνοντας πως θα αφορά τους επόμενους μήνες.


Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι ''δεν πληρώνουμε τον πόλεμο αλλά τη ρήτρα Μητσοτάκη", ο πρωθυπουργός είπε πως "έτσι είναι αν έτσι το πιστεύει".


Ειδικά για τη ρήτρα αναπροσαρμογής είπε ότι με την παρέμβαση της κυβέρνησης από τον Ιούλιο εξουδετερώνονται οι απότομες αυξήσεις και η ρήτρα αναπροσαρμογής. "Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ αφελής για να πιστεύει ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα εθνικών πολιτικών μία παγκόσμια κρίση στην ενέργεια", ανέφερε.Ο πόλεμος στην Ουκρανία


Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην αποστολή όπλων αναρωτήθηκε αν θα θέλαμε η Ελλάδα να είναι η θλιβερή εξαίρεση σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική, όταν είναι μια χώρα η οποία έχει ζητήματα με έναν επιθετικό γείτονα.


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα όπλα τα οποία έχουμε στείλει δεν υπονομεύουν καθόλου την αμυντική δυνατότητα της χώρας και είπε ότι το κάνουμε για να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να μπορέσει κάποια στιγμή να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με τους καλύτερους δυνατούς όρους.


"Δεν θα επιβάλουμε εμείς ειρήνη στην Ουκρανία. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συζητήσουν με τη Ρωσία. Αλλά για να το κάνουν αυτό δεν μπορεί να είναι ανίσχυροι στο πεδίο, γιατί αλλιώς δεν θα μιλάμε για ειρήνη. Θα μιλάμε για συνθηκολόγηση. Και αν η Ουκρανία συνθηκολογούσε θα ήταν μια νίκη του αυταρχικού δεσποτισμού η οποία μπορεί, μπορεί, το τονίζω, να άνοιγε τις ορέξεις σε πολλούς άλλους, οι οποίοι έχουν στο βάθος του μυαλού τους ίδια σχέδια", τόνισε.


Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως δεν θα ήθελε η Ελλάδα να ήταν η μόνη χώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα εξηγούσε γιατί δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία τα οποία είναι από το περίσσευμά μας.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ανταλλαγής των τεθωρακισμένων με την Γερμανία. "Αυτή ήταν μία υπηρεσιακή συζήτηση η οποία γινόταν σε επίπεδο Επιτελείων και πράγματι μου το έθεσε ο κ. Scholz και είπα «βεβαίως από τη στιγμή που συμφωνούν τα επιτελεία μας γιατί να μην προχωρήσουμε σε μία ανταλλαγή, η οποία είναι και ωφέλιμη για τη χώρα στο κάτω-κάτω. Να σας πω και κάτι; Όταν δώσαμε 90 τέτοια παλιά τεθωρακισμένα στην Αίγυπτο το 2018 -τα δωρίσαμε, δεν μας πλήρωσαν γι΄ αυτά- δε θυμάμαι να σηκώθηκε και καμία φοβερή σκόνη. Αυτή τη στιγμή ανταλλάσουμε έναν μικρό αριθμό, 20 έως 30 τεθωρακισμένα οχήματα, με πολύ πιο σύγχρονα οχήματα γερμανικής κατασκευής. Όταν συζητήθηκε το θέμα σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων η εισήγηση ήταν ομόφωνη", ανέφερε.Ο χρόνος των εκλογών


Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τον χρόνο των εκλογών τόνισε ότι οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι κατάκτηση για τη χώρα και πως έτσι εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον.


"Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε, είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Είναι, νομίζω, μια σταθερή κουβέντα η οποία γίνεται και μάλιστα είχα πει χαριτολογώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους", συμπλήρωσε.


Είπε, επίσης, ότι μπαίνουμε πια στον τέταρτο χρόνο και δικό του χρέος είναι να μην επιτρέπει προεκλογική χαλάρωση, διότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί.


"Κι εγώ έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχω επιτελέσει. Θα λάβουν και οι πολίτες υπ' όψιν, προφανώς, και τις συγκυρίες, και θα συγκρίνουν και με αυτό το οποίο είχε προηγηθεί και θα προβάλλουν, πιστεύω -και με βάση την αξιοπιστία των όσων έχουμε κάνει- και στο μέλλον. Και θα αποφασίσουν αν θέλουν να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει", συμπλήρωσε.


Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και επανέλαβε ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές. "Θα απαντώ μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", και πρόσθεσε πως δεν θα ήθελε η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες.


"Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση", σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως είναι απαράδεκτο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να βγαίνει και να λέει ότι «είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη».


"Είναι ψέμα, όχι απλά δεν επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά, αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα μας έχουν πει σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί, επιστημονικά περιοδικά για το γεγονός ότι τα καταφέραμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο ζήτημα των θανάτων. Και βέβαια υπάρχει και μια διαρκής, προσωπική στοχοποίηση την οποία την καταλαβαίνω. Ξέρετε, στην πολιτική δεν έχω την απαίτηση οι αντίπαλοι να σου πλέκουν το εγκώμιο. Αυτή είναι η πολιτική αντιπαράθεση, η πολιτική είναι από τη φύση της σκληρή. Αλλά πιστεύω ότι πολλές φορές οι χαρακτηρισμοί, η τοξικότητα η οποία ενισχύεται στο διαδίκτυο, η πόλωση και η ακρότητα του λόγου που εκφράζει η αντιπολίτευση δια στελεχών της και συχνά δια του αρχηγού της, νομίζω ότι στην παρούσα φάση που χρειαζόμαστε περισσότερη ηρεμία, συγκέντρωση στα πραγματικά προβλήματα και κυρίως εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε, νομίζω ότι αυτό σίγουρα δεν θα έκανε καλό στη χώρα", πρόσθεσε.
Ειδικό δικαστήριο


Για την εισαγγελική πρόταση για ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και άλλους δύο εισαγγελείς δήλωσε πως δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για τις κρίσεις της δικαιοσύνης.


"Μπορώ να μιλήσω μόνο για την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο -διότι στην περίπτωση Παπαγγελόπουλου είμαστε ακόμα σε πιο πρώιμο στάδιο- νομίζω ότι είναι πολιτικός κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν εμείς λέγαμε τότε ότι αυτή η «πρώτη φορά Αριστερά» εργαλειοποιεί τους «αρμούς της εξουσίας» και χρησιμοποιώντας πρακτικές, που πολλές φορές υιοθετήθηκαν από λαϊκίστικα κόμματα της Δεξιάς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία, τη θεσμική ανεξαρτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εν τέλει το οικοδόμημα της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας, δικαιωθήκαμε από αυτό. Διότι εμείς τα λέγαμε αυτά, τα λέγαμε και πολύ πριν έρθουμε στα πράγματα", συμπλήρωσε.


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η απόδοση ποινικών ευθυνών είναι υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.


Επανερχόμενος μετά από ερώτηση για το θέμα των εκλογών και του εκλογικού νόμου επανέλαβε ότι το μείζον είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα και εξήγησε ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει κατ'ανάγκη κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της ΝΔ.


"Μην μπλέκουμε την αυτοδυναμία με μονοκομματικές κυβερνήσεις. Κοινοβουλευτικά μπορεί να είναι μονοκομματικές, είναι πολύ διευρυμένες σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Είχα μιλήσει προεκλογικά, το ‘19, για «αυτοδύναμη Ελλάδα». Και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα. Μπορώ να σας πω ότι σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο από ό,τι μπορεί να ήταν το ‘19. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις", πρόσθεσε.


"Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Αλλά η πρόθεσή μου, βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019", υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός.


"Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία", είπε.


Για την πρότασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μετάσχει στην επιτροπή σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε ότι είναι άλλη μία απόδειξη ότι δεν έχει καμία δυσκολία να αξιοποιήσει ανθρώπους που θεωρεί κατάλληλους να υπηρετήσουν συγκεκριμένες αποστολές.


Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, ότι η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα και μπορεί ταυτόχρονα να ενσωματώνει προοδευτικές δυνάμεις, που θα ήταν πιο ταυτισμένες με αυτό το οποίο αποκαλούμε παραδοσιακό κεντρώο χώρο, με δυνάμεις οι οποίες έχουν ίσως πιο συντηρητικά χαρακτηριστικά.


"Και με αυτό τον τρόπο να διευρύνει την εκλογική της επιρροή. Όμως επιμένω ότι ο κρίσιμος πυρήνας των αναποφάσιστων συμπολιτών μας, που δεν έχουν ακόμα καταλήξει τι θα ψηφίσουν, βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό το οποίο αποκαλούμε μεσαίο ή κεντρώο χώρο από ό,τι στα άκρα του πολιτικού συστήματος.


Με αυτή την έννοια, ναι, οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, ειδικά για τα μεγάλα κόμματα. Αλλά θα ήταν καλό να προσδιορίσουμε πάλι τι εννοούμε «κέντρο». Νομίζω αυτό το οποίο είναι, αν έπρεπε να περιγράψω τον κεντρώο ψηφοφόρο, αυτόν ο οποίος στην ιδεολογική κλίμακα από το 1 έως το 10 τοποθετείται ας πούμε στο 5, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερα ιδεολογικά στεγανά", συμπλήρωσε.


Για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ δήλωσε ότι οι καλύτεροι έχουν πάντα θέση. "Εντάξει, νομίζω ότι οι καλύτεροι οι οποίοι συμμερίζονται ή μπορούν να συμμεριστούν το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας", απάντησε σε σχετικό ερώτημα.


Ερωτηθείς τι αισθάνεται ότι έκανε λάθος αυτά τα χρόνια είπε ότι χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια για τις μεγάλες αλλαγές και δεν αρκεί η ψήφιση ενός νόμου.


"Και πιστεύω ότι και εμείς πια θα είμαστε έτοιμοι στην προεκλογική περίοδο να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας γι' αυτό το οποίο θα αποκαλούσα «Επιτελικό Κράτος 2.0». Δηλαδή, το επόμενο επιτελικό κράτος, το πώς μπορούμε πραγματικά να υλοποιούμε πολιτικές και να αντιμετωπίζουμε στην πράξη δυσκολίες που προέρχονται από χρόνιες αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας και που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την ψήφιση ενός νόμου. Από εκεί και πέρα επιμέρους λάθη -όπως ξέρετε- είχα το θάρρος να αναγνωρίσω, διότι πιστεύω ότι αν κάποιος δεν έχει κατ' αρχάς ο ίδιος την αυτογνωσία να δει τι έχει κάνει λάθος, αλλά και τη διάθεση να βελτιώνεται και να μαθαίνει από τα λάθη του, είναι καταδικασμένος να τα επαναλαμβάνει", επισήμανε ο πρωθυπουργός.Είμαστε πιο έτοιμοι για τις πυρκαγιές φέτος


Ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις περσινές πυρκαγιές δήλωσε ότι περάσαμε ένα μεγάλο σοκ.


"Κάναμε μία ειλικρινή αυτοκριτική και έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι", πρόσθεσε και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έχουμε πια ειδικευμένους δασοκομάντος, οι οποίοι μπορούν να μπαίνουν με πολύ μεγαλύτερη τεχνογνωσία μέσα στα δάση και να αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές πριν αυτές φτάσουν στον αστικό ιστό.


"Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία με τις εκκενώσεις και με το «112», κάτι το οποίο εξάλλου δούλεψε καλά πέρυσι, εξ ου και δεν είχαμε, με μια τραγική εξαίρεση, απώλειες ανθρώπινων ζωών. Οπότε μπορώ να σας πω ότι θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Πιστεύω ότι τα πρώτα δείγματα γραφής στην πρώτη φωτιά την οποία είχαμε, αν ακούσω τουλάχιστον αυτά τα οποία μας είπαν οι πολίτες όχι αυτά τα οποία λέω εγώ, ήταν ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση, στη φωτιά στη Βούλα. Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε φωτιές. Το σημαντικό είναι να μπορούμε τις φωτιές να τις περιορίζουμε πριν γίνουν τόσο μεγάλες που καθίστανται ανεξέλεγκτες. Αυτός είναι ο σκοπός πάντα, όχι να εξαφανίσουμε τελείως το φαινόμενο των φωτιών", συμπλήρωσε.


Είπε, επίσης, ότι θα είμαστε πιο τολμηροί στην προληπτική κινητοποίηση και θα κλείνουμε τα δάση μας πιο εύκολα, ενώ δήλωσε πως γνωρίζουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός των πυρκαγιών είναι εμπρησμοί οι οποίοι μπαίνουν για διάφορους λόγους, ενώ είπε ότι δεν θα έλεγε κάτι όπως αυτά που ακούγονται περί "υβριδικού πολέμου" αν δεν είχε ακράδαντες αποδείξεις.


Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σημασία της ατομικής ευθύνης στους καθαρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.