Τελευταίες Ειδήσεις

Κώστας Σκρέκας: Ξεκινάει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας




Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τα οφέλη που θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά από το πρόγραμμα αντικατάστασης και ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, στο οποίο θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος.


Όπως τόνισε ο Τρικαλινός Υπουργός, ένα μέσο νοικοκυριό θα δει μείωση στον λογαριασμό ηλεκτρισμού που μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση, ανάλογα την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινάει μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος την Τρίτη, 21 Ιουνίου και η επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες θα λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων.


Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης των νέων και πιο αποδοτικών συσκευών, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε έως και 40 εκατ. ευρώ το χρόνο με σημερινές τιμές. Εξίσου σημαντική θα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Από αύριο ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» ώστε τα Ελληνικά νοικοκυριά να μπορέσουν να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές. Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών. Με το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα, δίνουμε την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μειώσουν σημαντικά – έως και 40% – την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο. Ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το νέο «Εξοικονομώ» και τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζουμε, τις επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου χτίζουμε ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας για τα νοικοκυριά».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.