Τελευταίες Ειδήσεις

Το δέντρο της ζωής


Στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας στα πλαίσια του μαθήματος των εικαστικών και με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Μπουσδούκο Αναστάσιο δημιουργήθηκε από ομάδες μαθητών τοιχογραφία στον εξωτερικό χώρο του γυμναστηρίου. Οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά και η συνεργασία όλων ήταν άψογη, κάτι που βοήθησε  να βγει ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα.

Το θέμα της τοιχογραφίας είναι το δέντρο της ζωής του Αυστριακού ζωγράφου Gustav Klimt. Το γενικότερο έργο του Klimt εντάσσεται  στο διεθνές κίνημα της Αρ Νουβό το οποίο αναπτύχθηκε την περίοδο 1890 – 1910. Το κίνημα επηρεάζεται από την ίδια τη φύση. Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τις καμπύλες γραμμές και τα περιγράμματα των φυτών και των λουλουδιών. Το δέντρο της ζωής έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο σε πάρα πολλούς λαούς ανά τον κόσμο και σε διάφορους τομείς όπως στη θεολογία,  στη φιλοσοφία και  στη μυθολογία. Αυτό που συμβολίζει είναι η σύνδεση του κάτω κόσμου, της γης και του ουρανού ενώ τα κλαδιά του σηματοδοτούν το ακατάπαυστο της ζωής. Μία άλλη θεωρία αναφέρει ότι το δέντρο σηματοδοτεί τη δύναμη, τη σοφία και την ομορφιά, τις αρετές του ανθρώπου οι οποίες μπορούν να τον οδηγήσουν στην ανάπτυξη και εξέλιξή του, με τις ρίζες του όμως να συνεχίζουν να είναι μπηγμένες στο χώμα (www.gustav-klimt.com/The-Tree-Of-Life.jsp).

Η τοιχογραφία έδωσε ένα βαθύτερο νόημα στους τσιμεντένιους τοίχους που μας περιβάλλουν ενισχύοντας ταυτόχρονα την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.