Τελευταίες Ειδήσεις

Ενεργειακό «θρίλερ»: Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο


Νέο αδιέξοδο στην ΕΕ καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας.


Μειωμένος είναι από σήμερα ο όγκος του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, καθώς οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας εμποδίζουν, σύμφωνα με το Κίεβο, την ομαλή λειτουργία των υποδομών αερίου.


Tην ίδια ώρα, αδυναμία διανομής από εναλλακτική διαδρομή δηλώνει η ρωσική Gazprom. Παράλληλα, η άρνηση της Ουγγαρίας μπλοκάρει την ευρωπαϊκή απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Η Ρωσία έχει αρκετούς πελάτες για την ενέργεια, πέραν των χωρών της Δύσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Λαβρόφ.  


Συνεπώς, το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έκτο πακέτο κυρώσεων φαίνεται ότι απομακρύνεται τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. 


Το μεγαλύτερο «εμπόδιο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια.


Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ανάλογα αιτήματα προβάλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία.


Οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μαΐου, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.


Al Jazeera: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου ενέργειας


Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Al Jazeera κάνει λόγο για γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας. Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά καύσιμα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε εναλλακτική «πύλη εισόδου» του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 


Μάλιστα, το Al Jazeera τονίζει ότι η Ελλάδα σε ένα μήνα περίπου από τώρα, δηλαδή έως τα μέσα Ιουνίου, θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού που θα την ενώνει με τη Βουλγαρία, ένα έργο που σηματοδοτεί το τέλος του ρωσικού μονοπωλίου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.


Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς αναλυτές, η Βουλγαρία πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από την Ελλάδα στην προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η νοτιοανατολική Ευρώπη θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από το ελληνικό αέριο.


Ωστόσο, παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι ο κίνδυνος ενεργειακής επάρκειας για τη χώρα μας δείχνει περιορισμένος, σημειώνοντας τις συγκριτικά χαμηλές εγχώριες ανάγκες σε φυσικό αέριο που αντιστοιχούν στο 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην οικονομία, το ενεργειακό έλλειμμα που δημιουργείται στην ευρωζώνη, αναμένεται να επηρεάσει την ελληνική οικονομία μέσα από ένα πληθωριστικό και υφεσιακό αντίκτυπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.