Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Γιάννης Λεμπέσης ηχογράφησε «επίσημα» το «Κανηθιώτικο Συρτό»


Ένα πανέμορφο και ιδιαιτέρως χορευτικό συρτό ηχογράφησε ο Γιάννης Λεμπέσης πριν λίγες μέρες. Ένα συρτό που μυρίζει Ευβοιώτικο αέρα, δηλαδή τον τόπο καταγωγής του, και θυμίζει όμορφες στιγμές της μουσικής μας παράδοσης.

Πρόκειται για μια δική του ορχηστρική δημιουργία με ιδιαίτερο ύφος, θέμα, μαστοριά και ποιότητα. Για όσους παρακολουθούν το Λεμπέση γνωρίζουν καλά ότι εκτός από το Ρεμπέτικο αγαπά εξίσου και το Παραδοσιακό μας τραγούδι, στεριανό και νησιώτικο, το οποίο γνωρίζει άριστα. Πολλές μουσικές του δημιουργίες πηγάζουν από αυτή τη γνώση.

Ο Λεμπέσης, όπου βρεθεί και έχει βήμα διαλαλεί ότι το μοναδικό είδος τραγουδιού που «δικαιούται» τον τίτλο Έντεχνο είναι το Παραδοσιακό μας τραγούδι.

Αυτό το καλαίσθητο και φρέσκο ορχηστρικό του το ηχογράφησε με «ψυχή και μεράκι» στο studio emphasis του φίλου του μαέστρου και συνθέτη Γιάννη Φουστέρη με τον σπουδαίο Σωτήρη Μαργώνη στο βιολί, τον ουσιαστικό και μετρημένο Θεοδόση Συκιώτη στο λαούτο και στη κιθάρα, τον Γιάννη Φουστέρη στο μπάσο και τον επί 40 χρόνια συνοδοιπόρο του Σπύρο Γλένη στα κρουστά. Ο Λεμπέσης έπαιξε το Λαουτοτζουρά του.

Κρυστάλλινος ήχος με έντονα παραδοσιακό χρώμα για τους μερακλήδες Ευβοιώτες και όχι μόνο. Ο ίδιος ο Λεμπέσης μας είπε:

"Επί 15 συνεχόμενα χρόνια είχα στην ορχήστρα μου Λαϊκή Στράτα τον υπέροχο αείμνηστο φίλο μου Έκτορα Κοσμά που έπαιζε βιολί καταπληκτικό αλλά μας έφυγε πρόωρα και άδικα. Όταν μετά από 8 σαιζόν στο «Καραβάνι» της Κυψέλης εγώ επέλεξα τα «Καρδιοφτερουγίσματα» στον Άλιμο, ο Έκτορας πήγε με τον αείμνηστο Αγάθωνα στο «Χάραμα» της Καισαριανής.

Για να τον «πικάρω», με τη καλή έννοια, έφτιαξα ένα συρτό ορχηστρικό με βασικό όργανο το βιολί που έπαιζε στα «Καρδιοφτερουγίσματα» ο αντικαταστάτης του, επίσης σπουδαίος βιολιστής, Ηλίας Καλιαμπέτσος.

Τον έπαιρνα λοιπόν τηλέφωνο από το πάλκο στο «Χάραμα» να το ακούσει και να δει τι χάνει που δεν είναι μαζί μου για να παίξει αυτό το συρτό. Όλα αυτά εν ώρα δουλειάς και φυσικά με αγάπη και χιούμορ, άλλωστε είμασταν αδελφικοί φίλοι μέχρι την ημέρα που έφυγε.
Το ορχηστρικό μου αυτό το έπαιζα πρώτο στα καλοκαιρινά πανηγύρια. Στη περιοχή Κάνηθος της Χαλκίδας, κάθε Ιούλιο συμμετέχω στις πανέμορφες και ποιοτικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τίτλο «Κανηθιώτικα». Με το που ξεκινούσαμε αυτό το ορχηστρικό σχεδόν όλος ο κόσμος σηκωνόταν για χορό. Δικαιωματικά λοιπόν του έδωσα το τίτλο «Κανηθιώτικο Συρτό».

Το ηχογράφησα επίσημα και το χάρισα στον αδερφικό μου φίλο Ευβοιώτη και εραστή του Λαϊκού μας τραγουδιού Χρήστο Κουτσαύτη να το έχει αποκλειστικά στο κανάλι του στο youtube.

To αφιερώνω στη μνήμη της μητέρας μου Ελένης που της άρεσε πολύ και το χόρευε και στη μνήμη του αλησμόνητου Έκτορα. Με τις φωτογραφίες τους κλείνει το υπέροχο βίντεο που έφτιαξε ο Κουτσαύτης όπου «περνάνε» οι ομορφιές της παλιάς και καινούργιας Χαλκίδας."


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.