Τελευταίες Ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Ο Μακρόν «πρεσάρει» τον Όρμπαν για συμφωνία


Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.


Οι διαφωνίες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν φέρει σε δυσχερή θέση την Ένωση και η λύση που εξετάζεται αφορά σε απαγόρευση εισαγωγών στο διά θαλάσσης μεταφερόμενο πετρέλαιο και εξαίρεση των αγωγών, που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία.


Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν να έχουν θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τον Ούγγρο πρόεδρο, λόγω των ενστάσεων που έχει προβάλει ως προς την επιβολή ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι οποίες έχουν καθυστερήσει ήδη αρκετές εβδομάδες μια συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.


Αντίστοιχες παραινέσεις τού απευθύνουν και άλλοι ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός του Βελγίου και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας.



Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απαιτεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο από τη χώρα του και περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την τροποποίηση των ενεργειακών υποδομών της Ουγγαρίας.


Ο Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.


Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Druzhba.


«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», σημείωσε. 


«Αν στοχοποιήσουμε το πετρέλαιο που φθάνει διά θαλάσσης, θα πλήξουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εισαγωγών, ίσως περισσότερο», δήλωσε στο Associated Press ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξαρτώνται από το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω του σοβιετικής εποχής αγωγού Druzhba.


Το πρόβλημα με τη στοχοποίηση του διά θαλάσσης μεταφερόμενου πετρελαίου είναι ότι πλήττονται βιομηχανίες χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο και ως εκ τούτου θα υποστούν μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με αποτέλεσμα στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό καθώς η Ουγγαρία θα προμηθεύεται φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο.



Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εξέφρασε χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες.


«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.


Οι χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο δεν αντέχουν εμπάργκο


Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία, έχουν δηλώσει ότι δεν αντέχουν τέτοια μέτρα καθώς εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο.


Η Βουδαπέστη εισάγει άνω του 60% του πετρελαίου της και το 85% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σύνοδο Κορυφής.


Γερμανία: Η ενότητα της ΕΕ «καταρρέει»


Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, δημοσίευμα της Handelsblatt έκανε λόγο για «Σύνοδο των ανήμπορων – Η ενότητα της Ευρώπης καταρρέει», απηχώντας την προειδοποίηση και του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας μετά την αποτυχία χθες των πρεσβευτών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.


«Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε τι μπορεί να γίνει όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη. Αναφορικά με τη Σύνοδο, ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό. Αλλά ήδη έχει αρχίσει να καταρρέει», είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στα εγκαίνια εμπορικής έκθεσης στη Γερμανία . Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη παραμένει μια τεράστια οικονομική περιοχή με απίστευτη οικονομική ισχύ. Κι όταν είναι ενωμένη, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ισχύ».


Τζεντιλόνι: Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν θα αποφασίσει πλαφόν στις τιμές του αερίου


Νωρίτερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, δεν θα αποφασίσουν σχετικά με την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου, αλλά μπορεί να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει το θέμα.


«Αν αυτό συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών μελών, η Επιτροπή θα ενεργήσει πολύ γρήγορα για να αναλύσει αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε ο Πάολο Τζεντολόνι μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στη Ρώμη, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα μιας ενδεχόμενης απόφασης.


«Θα είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα, αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσει το πράσινο φως στην Κομισιόν» για να μελετήσει το μηχανισμό για την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές, δήλωσε ο Τζεντιλόνι.


Financial Times: Συμβιβαστική πρόταση


Οι Financial Times, από την πλευρά τους, αναφέρουν, επικαλούμενοι τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, ότι η συμβιβαστική πρόταση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προβλέπει την εφαρμογή του σε εκείνο που φθάνει διά θαλάσσης εξαιρώντας εκείνο που εισάγεται μέσω αγωγών, κάτι που φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από ρεπορτάζ του Reuters, που έχει γνώση του σχεδίου της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.


Μέχρι τώρα, όπως φαίνεται, οι προσπάθειες για συμβιβασμό συνεχίζονται ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ή να μη δώσει η ΕΕ την εντύπωση ότι βάζει το θέμα στον «πάγο». Αλλά ακόμη κι ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν θα συνιστούσε απόδειξη της αποφασιστικότητας της Ένωσης, αντιθέτως, όπως σημειώνει η Handelsblatt, θα υπογραμμίσει πόσο μεγάλα είναι τα ρήγματα στο μέτωπο κατά της Ρωσίας. Πέραν τούτου, σημειώνει, «ένα ατελές εμπάργκο στο πετρέλαιο με μεγάλες μεταβατικές περιόδους έχει προφανή μειονεκτήματα, καθώς θα έδινε στη Ρωσία πρόσθετο χρόνο να βρει νέους αγοραστές και να επωφεληθεί από τις αυξανόμενες τιμές του μαύρου χρυσού».


«Ένα πετρελαϊκό εμπάργκο θα είναι αντιπαραγωγικό αν γίνει μετά από πολλούς μήνες. Θα οδηγήσει μόνον στην αύξηση των τιμών και των εσόδων του Πούτιν», τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Bruegel, Γκούντραμ Βολφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.