Τελευταίες Ειδήσεις

Ξεκινά το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Art Fools στη Λάρισα




Επιστρέφει από σήμερα δια ζώσης το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Λάρισα που περιλαμβάνει 103 εξαιρετικές ταινίες απ’ όλο τον κόσμο σε πρώτη προβολή και ειδική θεματική ενότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Το Φεστιβάλ διεξάγεται από σήμερα 9 έως 14 Μαΐου και διοργανώνεται από την ArtFools και την Περιφέρεια Θεσσαλίας με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Λαρισαίων, του ΕΚΟΜΕ, του Γαλλικού Ινστιτούτου και με Σύμβουλο Διοργάνωσης την Alpha Marketing.

 Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ τονίστηκαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας επιστρέφει δια ζώσης μετά από ένα διετές online διάλειμμα λόγω της  πανδημίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει  ενεργά τη  διεξαγωγή μιας μεγάλης πολιτιστικής εκδήλωσης που έχει αγαπηθεί από τους  κινηματογραφόφιλους, αποτελεί θεσμό για την πόλη της Λάρισας και έχει τοποθετηθεί στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Πιστεύουμε στον πολιτισμό γιατί είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Σε  αβέβαιες  εποχές όπως αυτή που ζούμε όλοι σήμερα,  η Τέχνη ανθίζει ως αναγκαιότητα. Είναι η  φωτεινότερη, διαχρονικότερη αντίσταση ποιότητας στην καθημερινότητα και τα προβλήματα της.  Φέρνει κοντά  διαφορετικούς πολιτισμούς και  κουλτούρες,  ενώνει αρμονικά τις φωνές των λαών.  Αφυπνίζει, μοιράζεται, συμπεριλαμβάνει. Τα επόμενα χρόνια η χώρα οφείλει να επενδύσει στον πολιτισμό, γιατί ο πολιτισμός είναι η αιχμή του δόρατος στη ανάπτυξη. Δίνει ανάσες αισιοδοξίας και  οξυγόνο ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.  Αν δεν ελπίζεις δεν θα βρεις το ανέλπιστο. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές,  τους υποστηρικτές και όλους  τους συμμετέχοντες που δεν σταματούν να εμπνέονται, να  δημιουργούν,  να  ζωντανεύουν με  εικόνα και ήχο τα καλλιτεχνικά τους οράματα». 

 

Πάνος Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λάρισαιών:«14 χρόνια ένας θεσμός για να κρατήσει σημαίνει ότι γίνεται σοβαρή δουλειά. Σημαίνει ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος εξελίσσεται και καινοτομεί. Τα δυο χρόνια της πανδημίας δεν σταμάτησε λειτουργεί η σχέση ανάμεσα στο Φεστιβάλ και στον κόσμο του κινηματογράφου. Σήμερα γίνεται μια νέα επανεκκίνηση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που φέτος το φεστιβάλ είναι θεματικό και συγχαίρω για την προσπάθεια όλους τους συντελεστές. Το Διεθνές Φεστιβάλ είναι μια διοργάνωση που υπηρετεί αρχές και αξίες και προάγει τον ποιοτικό κινηματογράφο αλλά και ενθαρρύνει τη δημιουργία. Έχει καταξιωθεί ως θεσμός, ο Δήμος Λαρισαίων το στηρίζει από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να τον στηρίζει.

 

Χρύσα Βουλγαράκη, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας – Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα: «Εκπροσωπώντας την Υπηρεσία Πολιτιστικής Δράσης και Συνεργασίας / Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας συγχαίρω τους διοργανωτές  του 14oυ INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ARTFOOLS . Στα πλαίσια προτεραιοτήτων  που έχει θέσει το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών  ως προς την προώθηση  και ανάδειξη του Γαλλικού πολιτισμού με τη συνεργασία αυτή, στηρίζουμε τη δράση  πιστεύοντας πάντα ότι η τέχνη ως μέσο έκφρασης φέρνει κοντά πολιτισμούς, κουλτούρες και  ενώνει τις φωνές των λαών.

Η πανδημία Covid-19 διατάραξε τον καθιερωμένο τρόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ. Τη στιγμή που προσβλέπαμε στην επιστροφή στην κανονικότητα, ο πόλεμος πλήττει την ευρωπαϊκή ήπειρο σπέρνοντας θάνατο και καταστροφές. Την τραγική αυτή στιγμή, η 14η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Artfools επιστρέφει στις σκοτεινές αίθουσες αλλά και σε άλλες μορφές . 

Όπως το μυθιστόρημα, έτσι και ο κινηματογράφος είναι ένας καθρέφτης που τον περιφέρουν σε έναν μεγάλο δρόμο. Άλλοτε αντανακλά το γαλάζιο τ’ ουρανού, άλλοτε το βούρκο στις λακκούβες του δρόμου.  Οι ταινίες που συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τις κοινωνίες μας, αντηχώντας ενίοτε την επικαιρότητα: Αυτή είναι άλλωστε η δύναμη του κινηματογράφου: η ικανότητά του να πολλαπλασιάζει τις εμπειρίες της ζωής μας, να μας συστήνει προσωπικότητες του παρελθόντος ή του παρόντος που δεν θα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά, να μας φέρνει αντιμέτωπους με ζωές που διαφέρουν από τη δική μας. Με άλλα λόγια, μας επιτρέπει να κατανοούμε καλύτερα την πολυπλοκότητα των ανθρώπων και του κόσμου μέσα από τη δύναμη μίας ιδιαίτερης εμπειρίας: τη συλλογική παρακολούθηση μίας ταινίας και μίας ιστορίας, από κοινού με άγνωστους συνανθρώπους μας, στη μεγάλη οθόνη μίας σκοτεινής αίθουσας. Με αφορμή την 14η διοργάνωση ξαναβρισκόμαστε στις κινηματογραφικές αίθουσες των συνεργατών μας, τη συνήθη ανοιξιάτικη ημερομηνία. Οι στιγμές που μοιραζόμαστε γύρω από μία ταινία και η κοινή αγάπη για μία μορφή τέχνης που συνοδεύει τη ζωή μας εδώ και πάνω από ένα αιώνα, συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών που μας ενώνουν. Αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και το λόγο ύπαρξης του Φεστιβάλ. Το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας διοργανώνεται φέτος από 9 έως 14 Μαΐου με πολλές μορφες  υβριδικα, διά ζώσης και διαδικτυακά. Πρόκειται για το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της Θεσσαλίας και έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. 13 διοργανώσεις που μέχρι σήμερα έχουν δώσει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει το καλύτερο πρόσωπο του κινηματογράφου καθώς και τους κύριους δημιουργούς του. Κάθε διοργάνωση αποτελεί μία πρόκληση προσέλκυσης των νέων κάθε ηλικίας αλλά και μια συνάντηση των τεχνών. Σ’ αυτή την κοινωνία και εποχή που μοιάζε σκοτεινή ( πόλεμος ,βία, οικονομική κρίση), η τέχνη είναι το φως , είναι η φωνή της κοινωνίας . Μήνυμα λοιπόν αισιόδοξο και φωτεινό, με το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Artfools  να είναι ένας διαχρονικός φάρος στον τόπο και το χρόνο. Είναι μια γιορτή της πόλης μας, της Περιφέρεια μας , μια δυνατή φλόγα  στη χώρα μας και σε άλλες χώρες.

 Η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα – Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας εύχονται καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ.  Rendez-vous  στις αίθουσες για μία διασκεδαστική εβδομάδα!».

 

Άντα Σαρτζή – Σδράλλη, Πρόεδρος  Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Art Fools: « Αισθανόμαστε το βάρος να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες. Θα σταθώ σε δυο σημεία: στις νέες συνεργασίες που κάναμε φέτος και είναι με την Ακαδημία Κινηματογράφου και με το ΕΚΟΜΕ. Συνεργασίες που δηλώνουν και την εμπιστοσύνη σε εμάς και τη συνέχεια. Επίσης την καινοτομία του κεντρικού μας θέματος που είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Μέσα από την κλιματική αλλαγή βλέπουμε κάτι πιο ειδικό αλλά πιο σημαντικό. Βλέπουμε την αντίθεση ανάμεσα στη «fast fashion» και στη βιώσιμη μόδα. Δηλαδή την οικοτεχνία η οποία μπορεί να αντιπαρατεθεί στη βιομηχανοποίηση της μόδας, δεύτερη πηγή ηχορύπανσης στο περιβάλλον.  Έχουμε πολύ καλές ταινίες πάνω σε αυτό το κομμάτι. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλους για την βοήθεια τους».

 

Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας: «Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στηρίζει το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, που συνδιοργανώνεται από την Artfools και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της Θεσσαλίας που έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα πιο σπουδαία πανελληνίως. Η συμβολή του Μουσείου στο φεστιβάλ αγγίζει το ειδικό για φέτος θέμα «Προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή» και πιο συγκεκριμένα τις ερμηνευτικές προεκτάσεις που δημιουργεί η Ταινία « Υφάντρες» του Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκου.

H βιώσιμη μόδα θα είναι και το αντικείμενο συζήτησης την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 7 το απόγευμα ως αντίποδας στην βιομηχανία του fast fashion και στις συνέπιες που αυτή έχει στο πρόβλημα της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής. Με αναγωγή στον παραδοσιακό πολιτισμό και στις προμηχανικές κοινωνίες, στην οργάνωση και τη λειτουργία της παραδοσιακής οικοτεχνίας θα αναδειχθεί η σημαντικότητα και η αναγκαιότητα της σωστής και πλήρους ανάπτυξης της νέας αστικής οικοτεχνίας του σήμερα. Αξιοποιώντας εμπειρίες και πρακτικές του παρελθόντος , μέσα από τη χειροτεχνία και την διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών, κάποιες από τις οποίες είναι μάλιστα προστατευόμενες και από την UNESCO, μπορεί να αξιοποιηθεί ένας τομέας ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Και μάλιστα θα φανεί πώς η χειροτεχνία του χθες μπορεί να μπολιάσει την οικονομία του αύριο.  Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί το παράδειγμα του ΛΙΜΛ που προβαίνει στην αναβίωση της παραδοσιακής τυποβαφικής, των Τυρναβίτικων σταμπωτών με σκοπό την εκμάθηση της τεχνικής σε ανθρώπους που θα την αξιοποιήσουν επαγγελματικά. Επίσης το εγχείρημα της παραγωγής χειροποίητων σταμπωτών που έχει προχωρήσει, τόσο για οικιακή χρήση, όσο και για ατομική ένδυση, όπως τσάντες και μαντήλια, που υπάρχουν στο πωλητήριό του. Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν στους διοργανωτές του 14ου Διεθνούς φεστιβάλ Κινηματογράφου που μέσα από παράλληλες δράσεις εστιάζουν στην ερμηνεία των ταινιών και θέτουν σύγχρονα ζητήματα. Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία».

 

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα πατήστε εδώ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.