Τελευταίες Ειδήσεις

Στη δημοσιότητα οι επιχειρήσεις που αισχροκερδούν -Μπαίνει πλαφόν σε προϊόντα


Τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβλέπει τη δημοσίευση των ονομάτων των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν καθώς και την απαγόρευση της κερδοφορίας σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.


Η τροπολογία εντάχθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις».


Ειδικότερα στην τροπολογία αναφέρεται:


1. Επιτρέπεται για την αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, έως την 30η.6.2022, η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.


2. Απαγορεύεται, για χρονικό διάστημα έως την 30η.6.2022, η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021.


Ανάλυση αξιολογούμενων ρυθμίσεων


Άρθρο 1

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της δυνατότητας δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης. Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα της Διοίκησης να ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό σχετικά με την επωνυμία των επιχειρήσεων που καταφεύγουν σε πρακτικές αποκόμισης αθέμιτων κερδών, εκμεταλλευόμενες την οικονομική κρίση αλλά και τις φήμες που προκαλούν πανικό στους καταναλωτές σχετικά με την επάρκεια καταναλωτικών προϊόντων ή την ύπαρξη ικανοποιητικών επιπέδων αποθεμάτων στη χώρα.


Η δυνατότητα της Διοίκησης να προχωρεί σε σχετικές ανακοινώσεις περιορίζεται σε περιπτώσεις εκτεταμένης καταφυγής σε πρακτικές αποκόμισης αθέμιτων κερδών που τιμωρούνται με υψηλά πρόστιμα ή εφόσον η ελεγχόμενη επιχείρηση έχει παραβιάσει για δεύτερη φορά τα ισχύοντα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.


Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η πρόβλεψη της δυνατότητας της Διοίκησης να δημοσιοποιεί την εμπορική επωνυμία των επιχειρήσεων που παραβιάζουν το άρθρο περί περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή η αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή από αισχροκερδείς πρακτικές επιχειρήσεων που παραβιάζουν κατ’ επανάληψη τις κείμενες διατάξεις περί περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας ή στις οποίες επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα λόγω εκτεταμένης χρήσης πρακτικών αποκόμισης αθέμιτου εμπορικού κέρδους.


Άρθρο 2

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής των διατάξεων για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, προκειμένου να περιληφθούν σε αυτό και άλλα προϊόντα των οποίων η εφοδιαστική αλυσίδα έχει διαταραχθεί εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από τη στρατιωτική εισβολή των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.


Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η διεύρυνση της προστασίας του καταναλωτή και των παραγωγών του πρωτογενή τομέα από πρακτικές αποκόμισης αθέμιτου κέρδους στην αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.