Τελευταίες Ειδήσεις

Γιατί η Τουρκία προκαλεί με μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο


Τι λέει ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.


Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά, μετά την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας.


Κανείς δεν περίμενε ότι οι Τούρκοι θα κλιμάκωναν σε τέτοιο σημείο την ένταση και εν προκειμένω τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς μόλις στις 13 Μαρτίου κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμευόταν για ειρήνη και ασφάλεια στο Αιγαίο. 


Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε ιδιαίτερα αυξημένη ετοιμότητα μετά και την προκλητική απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgic, ο οποίος απαντώντας στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενος πως υπαίτια για τις προκλήσεις ήταν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, «η Τουρκία αυτήν την εποχή έχει ενισχυμένη αυτοπεποίθηση λόγω του αναβαθμισμένου ρόλου της στον πόλεμο της Ουκρανίας και έχει αποφασίσει να τεστάρει τόσο την Ελλάδα όσο και τη Δύση, δοκιμάζοντας την ανοχή των ΗΠΑ και τη συνοχή του ΝΑΤΟ». 


Ο κ. Φίλης σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το 2022 έχει ιδιαίτερα ιστορική σημασία, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τονίζοντας ότι αυτή η θλιβερή για εμάς επέτειος χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Ερντογάν για να τροφοδοτήσει τον εθνικισμό στο εσωτερικό της Τουρκίας. 


Επιπλέον, ο καθηγητής σημείωσε ότι οι δηλώσεις Χαρδαλιά προ ημερών για «κράτος-τρομοκράτη» θεωρείται ότι απαντώνται από την Άγκυρα μέσω των παραβιάσεων. 


«Η Τουρκία επιθυμεί αποκλιμάκωση αλλά με τους δικούς της όρους» ανέφερε ο κ. Φίλης, ενώ τόνισε ότι η επιθετικότητα της Άγκυρας μας δίνει βήμα και ενισχύει τα επιχειρήματά μας περί επιθετικότητας και αναξιοπιστίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τώρα υπάρχουν περισσότεροι στη Δύση για να μας ακούσουν. 


«Δεν θα απέκλεια να δούμε - ανάλογα την πορεία των πραγμάτων- τουρκικό ερευνητικό σκάφος σε διαφιλονικούμενα νερά τις επόμενες εβδομάδες», κατέληξε ο κ. Φίλης. 



 H  Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» στο Αιγαίο


Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, επιχείρησε να εμφανίσει τη χώρα του ως «εγγυήτρια» της καλής γειτονίας, κάνοντας αναφορές και στο ΝΑΤΟ, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πέμπτη για τις εξελίξεις τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.


«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας σε Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Biglic, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. 


«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», κατέληξε ο κ. Biglic.


Εκτός στρατοπέδων τα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου - Έτοιμα να «κλειδώσουν» τα τουρκικά F-16


Παράλληλα, η τουρκική προκλητικότητα των δεκάδων υπερπτήσεων στα νησιά του Αιγαίου αυξάνει το βαθμό ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).


Το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα συστήματα θα «εγκλωβίζουν» τα τουρκικά αεροσκάφη τα οποία χθες επιδόθηκαν σε 41 υπερπτήσεις σε ελληνικά κατοικημένα νησιά και νησίδες κατά μήκος του ανατολικού Αιγαίου και σε συνολικά 126 παραβιάσεις.


Για την πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου 24ώρου ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «πάγωσε» η Διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου Άμυνας όσο και του ΓΕΕΘΑ είναι το θέμα να τεθεί σε ανώτατο επίπεδο και στο ΝΑΤΟ.


Στο μεταξύ, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε νέο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.


Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.


Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.


Παράλληλα, σημείωσε ότι υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.


Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.