Τελευταίες Ειδήσεις

Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν απαλλαγή και με ποιες προϋποθέσεις


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ: Κάποιοι πάντως δεν θα λάβουν την «λυπητερή» καθώς εξαιρέθηκαν του φόρου με απόφαση της … τελευταίας στιγμής του διοικητή της ΑΑΔΕ. Πέρα βεβαίως από τις περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στην σχετική απόφαση, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝΦΙΑ ή καλούνται να πληρώσουν μόνον τον μισό φόρο, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.


Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χρειαστεί να περιμένουν καμία απόφαση της ΑΑΔΕ για να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις είτε εξαιρούνται της καταβολής του φόρου ή θα τον πληρώσουν μισό. Σε κάθε περίπτωση, φέτος –και παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών- υπολογίζεται πως 8 στους 10 θα καταβάλλουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Ποιοι δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ
Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Πότε καταβάλλεται ο μισός ΕΝΦΙΑ
Πότε όμως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου έχει δικαίωμα να καταβάλει το 50% του ΕΝΦΙΑ; Όταν, πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
ΕΝΦΙΑ

Ποιοι δεν θα λάβουν την … «λυπητερή»
Δεν θα λάβουν καν «ραβασάκι» για να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο Κρήτης εφόσον επλήγησαν από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου 2021 και της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, βάσει της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «πριν την κεντρική επανεκκαθάριση η επιτροπή, που συστάθηκε με την υπό στοιχεία 1326761ΕΞ2021/ 25.10.2021 (Υ.Ο.Δ.Δ. 917) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, θα αποστείλει κατάσταση με τους ΑΦΜ και τους ΑΤΑΚ, των φορολογουμένων, οι οποίοι έλαβαν αρωγή με δελτίο ταχείας αυτοψίας, ώστε να εξαιρεθούν από την κεντρική εκκαθάριση».

Τι πληρώνουν όσοι λάβουν … κανονικά ολόκληρο τον λογαριασμό
Για όσους πάντως έρθει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ και πρέπει να τον εξοφλήσουν κανονικά, ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή του έχει καθοριστεί στις 10.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί τον Μάιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023. Υπολογίζεται πως οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν φέτος ειδοποίηση με μειωμένο ΕΝΦΙΑ παρά τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες και για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να υιοθετηθούν «κόφτες».

Όπως και να έχει οι νέες «φουσκωμένες» αντικειμενικές μπορεί να μην επιβαρύνουν μέσω ΕΝΦΙΑ όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά ήρθαν για να μείνουν και θα επηρεάσουν μια σειρά από άλλους φόρους και  τέλη.

ΕΝΦΙΑ -Χρήστος Σταϊκούρας

Τι ποσά ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Το «ψαλίδι» στον φόρο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 13%, αλλά όμως δεν αφορά τους πάντες, καθώς κάποιοι θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Τα κλιμάκια στο νέο φόρο μεταβάλλονται με ενοποιήσεις που ευνοούν τις μικρές και μεσαίες περιουσίες, οι συντελεστές αναπροσαρμόζονται, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ καταργείται για τα φυσικά πρόσωπα αλλά παραμένει αμετάβλητος για τις επιχειρήσεις.

Για τα φυσικά πρόσωπα, ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται ανά ακίνητο εφόσον η αξία του υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώτος συντελεστής καλύπτει, πλέον, περιοχές με Τιμή Ζώνης ως 750 ευρώ (αντί 500 ευρώ πέρσι), ενώ ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν στα επόμενα 2 κλιμάκια, που καλύπτουν περιοχές με Τιμή Ζώνης ως 2.500 ευρώ (αντί 1.500 ευρώ πέρσι), δηλαδή νοικοκυριά κατά τεκμήριο μεσαίων εισοδημάτων.

Όμως πολλές περιοχές στην Περιφέρεια, αλλά και υποβαθμισμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, κινδύνευαν με σοκ στον υπολογισμό του φόρου, καθώς λόγω της αύξησης της αντικειμενικής αξίας περνούσαν για μερικά ευρώ το «σκαλοπάτι» για το επόμενο κλιμάκιο. Αποφασίστηκε, λοιπόν, για τέτοιες περιοχές, αν μετά την αναπροσαρμογή της αντικειμενικής αξίας η «απόσταση» από το προηγούμενο κλιμάκιο είναι μικρότερη από 50 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται με το συντελεστή του χαμηλότερου κλιμακίου.

Ο στόχος της απορρόφησης των επιβαρύνσεων από τις νέες αντικειμενικές αξίες επιτυγχάνεται και με έναν ακόμα τρόπο: τη διεύρυνση των κλιμακίων, επί των οποίων υπολογίζεται η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση του φόρου, δηλαδή το 30%. Ειδικότερα, ενώ πέρσι η έκπτωση του 30% κάλυπτε ακίνητα αξίας ως 60.000 ευρώ, φέτος καλύπτει ακίνητα αξίας ως 100.000 ευρώ, δηλαδή τη μεγάλη μάζα των νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.