Τελευταίες Ειδήσεις

Έρχεται «επιταγή ακρίβειας» και το καλοκαίρι, πώς θα γίνει η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής


Να αντισταθμίσει το άλμα στο κόστος διαβίωσης θα επιχειρεί η νέα δέσμη μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση. Πώς σχεδιάζει να καταργήσει την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής.


Νέα δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το κύμα της ακρίβειας κυρίως στην ενέργεια ετοιμάζει η κυβέρνηση όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής. Δεν αποκλείεται από τον Μάιο κιόλας να ανοίξει ο δρόμος για επανάληψη της εφαρμογής των μέτρων που υλοποιήθηκαν εκτάκτως τον Απρίλιο όπως η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών, δηλαδή της επιταγής ακρίβειας.


Πώς θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει τον μηδενισμό και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής - έτσι όπως την ξέρουμε -, με απώτερο στόχο να πέσουν οι τιμές των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα.


Από τις  προτάσεις βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας , το σχέδιο είναι να οδηγηθούμε  σε τιμές λιανικής ρεύματος του 2021 (προ κρίσης), δηλαδή πέριξ των  0,16 ευρώ ανά kWh, ενώ πλέον σήμερα οι τιμές φτάνουν και στα 0,33 με 0,35 ευρώ ανά kWh, χωρίς τις επιδοτήσεις.


Μάλιστα ειδικά σε υψηλές καταναλώσεις νοικοκυριών, οι επιβαρύνσεις ήταν πολύ υψηλές.


Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζονται είναι:


1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.


2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.


3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.


4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.


Όποια από τις παραπάνω επιλογές «προκριθεί» από το επιτελείο της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, θα οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή αγοράς από τους προμηθευτές ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.