Τελευταίες Ειδήσεις

Ξηλώνεται το δίκτυο των Ρώσων «διπλωματών» στην Ευρώπη – Ποιο ήταν το σχέδιο δράσης τους και στην Ελλάδα


Από το 2019 φαίνεται πως προετοίμαζε την εισβολή στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν το τελευταίο διάστημα οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελληνική.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο συμπέρασμα εξάγεται από τους αναλυτές των Μυστικών Υπηρεσιών καθώς εκείνη την περίοδο, δηλαδή το 2019, οι Ρωσικές Διπλωματικές αποστολές στις Ρωσικές πρεσβείες στη «Γηραιά Ήπειρο», πολλαπλασιάζονται και αυξάνονται, με τη μεγαλύτερη αύξηση «διπλωματών» να παρατηρείται στην Ελλάδα, όπου οι Ρώσοι «διπλωμάτες» έφτασαν κάποια στιγμή τους εκατό.


Η πρόσφατη απέλαση των Ρώσων «διπλωματών», από την Πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά και το Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των Μυστικών Υπηρεσιών της Ευρώπης, καθώς όλο αυτό το διάστημα συγκέντρωναν στοιχεία που αποδεικνύουν τη διείσδυση των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών στη «Γηραιά Ήπειρο».


Στην περίπτωση της Ελλάδας, ίσως το πλέον σημαντικό πρόσωπο που απελάθηκε ανάμεσα στους 12 Ρώσους «διπλωμάτες», δεν είναι άλλο από τον Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μαζί μ’ έναν υπάλληλο του Προξενείου που διέθετε διπλωματικό διαβατήριο, φαίνεται πως ήταν η «αιχμή του δόρατος», της Ρωσίας στη Βόρεια Ελλάδα.


Μάλιστα σ' αυτό φαίνεται να έχουν παίξει ρόλο σημαντικό συγκεκριμένα Ρωσικά Μοναστήρια στο Άγιο Όρος, αλλά και οι πολυπληθείς ομάδες αντιεμβολιαστών, αρνητών της πανδημίας, αλλά και Εθνικιστικών ακροδεξιών ομάδων που «ανθούν» τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.


Σκοπός των Ρώσων ήταν η προώθηση» της «Ρωσοφιλίας» κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήταν πιο «γόνιμο» το έδαφος και οι θρύλοι για το «ξανθό γένος» έχουν μεγαλύτερη «πέραση» σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.


Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν και διάφορες σελίδες και προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συστηματικά καλλιεργούσαν θεωρίες συνωμοσίας για τον covid 19, παράλληλα με τους «θρύλους» για το «ξανθό Γένος», συνοδευόμενα όλα αυτά από δήθεν προφητείες διαφόρων «γερόντων» για Ρώσο -Τουρκικούς πολέμους και ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με πυρήνα την Ρωσία.


 Στην πιο σοβαρή πλευρά του θέματος, το δίκτυο που φέρεται να είχαν στήσει ορισμένοι Ρώσοι «διπλωμάτες» προσπάθησε να στρατολογήσει ακόμα και Έλληνες Αξιωματούχους και μάλιστα μέσω δυο Βούλγαρων πρακτόρων που είχαν υπηρετήσει για χρόνια στην Ελλάδα και τελικά πριν από ένα χρόνο συνελήφθησαν ως διπλοί πράκτορες στην Βουλγαρία, καθώς αποδείχτηκε πως είχαν στρατολογηθεί από τη Ρωσική FSB, τον απόγονο δηλαδή της περιβόητης KGB.


Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής η ΕΥΠ επαρκή στοιχεία για ενδεχόμενη στρατολογήση Ελλήνων Αξιωματούχων ακόμη δεν διαθέτει, παρά την εντατική έρευνα.


Απώτερος σκοπός τώρα των Ρώσων «διπλωματών» φαίνεται να ήταν η δημιουργία ενός φιλορωσικού πανευρωπαϊκού δικτύου, το οποίο την κατάλληλη στιγμή, εν προκειμένω όταν η Ρωσία θα εισέβαλε στην Ουκρανία, να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις τους, είτε με πορείες και διαδηλώσεις, είτε μέσω των social media, ώστε να μην ληφθούν κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Πούτιν.


Εκτός αυτού και όσον αφορά στον Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη οποίος επίσης απελάθηκε μαζί με τα υπόλοιπα 12 στελέχη της Πρεσβείας, φέρεται να είχε αναλάβει τον ρόλο συγκέντρωσης πληροφοριών για τις αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και να καταγράφει, όσο αυτό είναι δυνατόν τα οπλικά συστήματα των αμερικανών που μεταφέρονται στην Ελλάδα, μέσω του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.


Ωστόσο έστω και καθυστερημένα, καθώς αυτό το δίκτυο εξελίσσεται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο από το 2019 και εντεύθεν, οι Ευρωπαϊκές Μυστικές Υπηρεσίες μέσω των συνεργασιών που έχουν αναπτύξει, κατάφεραν να αντιδράσουν, να επισημάνουν τους «διπλωμάτες» με τον διπλό ρόλο και να τους απελάσουν μαζικά και ταυτόχρονα στην Ρωσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.