Τελευταίες Ειδήσεις

Γνωρίζοντας τον Συμεών…

 


Ο Συμεών Μαντζαβέλας είναι ένας δρομέας που τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει από τις επιδόσεις του στους αγώνες τρεξίματος αλλά είναι λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά τον ξέρουν. Το RunnTrail σαν νέο ενημερωτικό μέσο βρήκε τον Συμεών ένα νέο πετυχημένο δρομέα με όνειρα και στόχους και σαν τον παρουσιάζει…

Αρχικά Χάρη θέλω να σε ευχαριστήσω και για αυτήν την συνέντευξη, αλλά κυρίως για την φιλία σου και την στήριξή σου. Η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου γι’ αυτό και συνήθως αρνούμαι ανάλογες προτάσεις. Η αγάπη σου, όμως, για το τρέξιμο και τους αθλητές με «υποχρέωσε» να αλλάξω γνώμη. Εύχομαι ακόμη η νέα σου πρωτοβουλία στο www….. να πετύχει και να συμβάλλει και αυτή στην ανάπτυξη του υγειούς αθλητισμού.

Πως και πότε ξεκίνησες το τρέξιμο; Η πλειοψηφία των δρομέων βουνού ξεκίνησε σε δρόμο, ισχύει το ίδιο και για σένα; Ποιος ήταν ο πρώτος αγώνας βουνού;

Θα μπορούσα να πω πως το τρέξιμο στη ζωή μου άρχισε ξαφνικά! Ξεκίνησα μόλις το 2016 μετά από προτροπή ενός καλού μου φίλου να βγούμε για τρέξιμο για 5 χλμ. Λίγες μέρες αργότερα έτρεξα στον ημιμαραθώνιο Καλαμπάκα-Τρίκαλα και από εκεί και έπειτα έτρεχα ανελλιπώς καθημερινά 5 με 10 χιλιόμετρα και περίμενα με αγωνία τον επόμενο αγώνα. Ακούγοντας για αγώνες βουνού μου άρεσε η ιδέα και μετά από δύο μήνες από την στιγμή που ξεκίνησα δήλωσα συμμετοχή στο Όρλιακα στα Γρεβενά στα 10 χιλιόμετρα. Το αστείο της περίπτωσης είναι πως έτρεξα με δανεικά παπούτσια αφού δεν είχα ιδέα ότι χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός για τους αγώνες βουνού. Η απαιτητικότητα αυτού του αγώνα μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Μετά και από την δοκιμασία του Μετσόβου στον αγώνα του οποίου πήρα μέρος με την στήριξη δύο καλών μου φίλων του Παναγιώτη Κανδύλη ως προπονητή και του αθλητή Γιώργου Σιούτα ξεκίνησα το ωραίο ταξίδι του τρεξίματος, το οποίο με την χάρη του Θεού συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ποιος αγώνας βουνού από αυτούς που έχεις κάνει θα σου μείνει αξέχαστος και γιατί;

Το 2017 είχα την χαρά να λάβω μέρος για πρώτη φορά στον Olympus Marathon, ένας αγώνας που αποτέλεσε και μία αξέχαστη εμπειρία. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες και οι απαιτήσεις του αγώνα είναι πάντοτε στο μυαλό μου και για αυτό δεν χάνω την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτήν την γιορτή του ορεινού δρόμου, έχοντας πάντοτε στην σκέψη μου την  πρώτη  μου εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη.

Θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για τον προπονητή σου Δημήτρη Κασσίμη. Πως τον επέλεξες; Και ποια είναι η σχέση σου με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας;

Το 2018 στον αγώνα της υπέροχης Ύδρας γνώρισα τον Δημήτρη Σελέτη. Φυσικά δεν χρειάζεται να πω πολλά πράγματα για αυτόν τον κορυφαίο αθλητή που είναι γνωστός σε όλους, θα ήθελα, όμως, να σημειώσω την ταπείνωση και την απλότητα αυτού του γίγαντα του ορεινού τρεξίματος, στοιχεία που με εντυπωσίασαν και με κάνουν μέχρι σήμερα να τον θαυμάζω και να θεωρώ τιμή μου που τον γνωρίζω και με τιμάει με την φιλία του.

Στον Δημήτρη χρωστάω πολλά, περισσότερο όμως τον ευχαριστώ, και για πρώτη φορά έχω την ευκαιρία να το δηλώσω δημόσια, που το 2019 με συνέδεσε με τον Δημήτρη Κασσίμη και την ομάδα του. Στην ομάδα του Δημήτρη είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συναναστραφώ και με άλλους κορυφαίους αθλητες εκτός του Σελέτη όπως τον Βαγγέλη Νούλα και τον Θωμά Παρτσάνη, οι οποίοι με στήριξαν και με στηρίζουν με την φιλία τους και τις συμβουλές τους. Ο Δημήτρης Κασσίμης, ένας κατά την ταπεινή μου γνώμη μοναδικός άνθρωπος και εμπνευσμένος προπονητής, με βοήθησε πάρα πολύ και με μύησε στο τρίπτυχο: σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή. Με την στήριξη και καθοδήγησή του δεν αυξήθηκαν μόνον οι χιλιομετρικές αποστάσεις και οι επιδόσεις μου, αλλά το κυριότερο είναι ότι έγινε το τρέξιμο και η προπόνηση ακόμα πιο ευχάριστη για εμένα. Το πολύ καλό κλίμα στην ομάδα μας μου δίνει και ένα παραπάνω κίνητρο να δουλέψω περισσότερο και να τους κάνω υπερήφανους. Θα ήθελα να σημείσω τα ονόματα των Σελέτη, Ζησιμόπουλο, Νούλα, Παρτσάνη και Νικολέτα Τζιαβάρα (ελπίζω να μην ξεχνάω κάποιον) οι οποίοι ο καθένας τους έβαλε από ένα λιθαράκι στο να γίνει το τρέξιμο ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και τους ευχαριστώ γι’  αυτό.

Ποιον αγώνα μέσα στην χρονιά έχεις ως στόχο;

Μαζί με τον προπονητή μου Δημήτρη Κασσίμη, δουλεύουμε για ένα καλό αποτέλεσμα τόσο στον Όλυμπο όσο και στο Ζαγόρι. Ελπίζω πρώτα ο Θεός να γίνουν κανονικά οι διοργανώσεις ύστερα από τόσο καιρό και να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στην εκκίνηση αυτών των αγώνων.

Στην Κέρκυρα μου ανέφερες για τον αγώνα που ετοιμάζετε στα Μετέωρα. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την διοργάνωση; Τι διαφορετικό θα έχουν οι επόμενες διοργανώσεις;

Τα Μετέωρα είναι ένας τόπος υπερβατικός. Το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο με το πέτρινο δάσος των βράχων και την πανέμορφη βλάστηση αποτελούν ένα υπέροχο φόντο για μια υπέροχη εμπειρία. Δεν είναι, όμως, αυτό το πιο σημαντικό. Τα Μετέωρα αποτελούν και μια πνευματική όαση. Τα μοναστήρια που φαίνονται σαν την φυσική προέκταση των βράχων και η παρουσία των μοναχών στα Μετέωρα δίνουν μία άλλη διάσταση στο υπέροχο φυσικό τοπίο.
Για εμένα ακόμη τα Μετέωρα είναι ο τόπος μου. Στην Καλαμπάκα, στους πρόποδες των Ιερών Βράχων, γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω όλη μου την ζωή. Ακόμη τα ιερά μονοπάτια που ανοίχτηκαν πριν από πολλούς αιώνες από τους μοναχούς είναι και ο χώρος στον οποίο καθημερινά προπονούμαι. Για όποιον έχει έλθει στα Μετεώρα είναι εύκολο να καταλάβει πόσο όμορφη εμπειρία θα είναι.
Λαμβάνοντας μέρος στις μεγάλες διοργανώσεις του ορεινού τρεξίματος σε πραγματικά υπέροχα μέρη μου γεννήθηκε η ιδέα να γίνει και στον τόπο μου μία ανάλογη όμορφη διοργάνωση, ώστε να μπορεί κάποιος να εξερευνήσει μέρη, τα οποία δεν μπορεί να δει ο απλός επισκέπτης. Τα Μετέωρα φυσικά για εμάς δεν είναι πηγή εκμετάλλευσης, αλλά η σκέψη να δώσω την ευκαιρία στους συναθλητές μου να τρέξουν στις υπέροχες διαδρομές εντός των Μετεώρων μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Εδώ και αρκετά χρόνια ορισμένοι φίλοι μου με αγνή αγάπη για τον αθλητισμό είχανε συστήσει τον Σύλλογο Κλασικού Αθλητισμού Μετεώρων (Σ.Κ.Α.Μ.) έναν φορέα με σημαντικό έργο στην περιοχή που έχει μυήσει πολλά παιδιά στον υγιή αθλητισμό.
Πριν από λίγα χρόνια  με πρωτοβουλία του Συλλόγου, που είχε και έχει στις τάξεις του αξιόλογους και ανιδιοτελείς αθλητές, ξεκίνησε η διοργάνωση του αγώνα Meteora Trail Run με μικρές διαδρομές και μεγάλη επιτυχία. Από την αρχή το αγκάλιασε όλος ο κόσμος της περιοχής με αποτέλεσμα να γίνει μια τοπική γιορτή για όλους. Η σκέψη να δώσουμε μια νέα ώθηση στον αγώνα, μαζί με την προτροπή πολλών φίλων, με ώθησε να ασχοληθώ και εγώ με τον Σύλλογο και τον αγώνα, με απώτερο σκοπό να κάνουμε μια διοργάνωση με πανελλήνια αν όχι παγκόσμια εμβέλεια. Η γνώση των μονοπατιών μας δίνει την δυνατότητα να στήσουμε έναν πολύ όμορφο αγώνα. Η ενεργοποίηση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας μας δίνει την δυνατότητα να ελπίζουμε για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί ένας αγώνας το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου με δύο διαδρομές των 10 και 27-28 χιλιομέτρων.

Τι έλεγες σε κάποιον από την Αθήνα, ώστε να ταξιδέψει στα Μετέωρα και να τρέξει στον αγώνα;

Νομίζω πως τα λόγια είναι περιττά αφού όλοι γνωρίζουν την ομορφιά των Μετεώρων. Εμείς από την μεριά μας υποσχόμαστε πως θα είναι μία αξέχαστη εμπειρία. Απλώς, όποιος θα κάνει τον κόπο να έρθει, καλά θα κάνει να μην ξανακανονίσει κάτι για το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαρτίου.

Eυχαριστούμε πολύ τον Συμεών Μαντζαβέλα για τις απαντήσεις του στο RunnTrail.gr . Να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στους στόχους τους και ως αθλητή και ως διοργανωτή και ελπίζουμε σύντομα να τον ξανά ανταμώσουμε και να τον θαυμάσουμε στα μονοπάτια που τόσο αγαπά !!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.