Τελευταίες Ειδήσεις

φύτεψε κι εσύ ένα δέντρο… μπορείς!!!

 




(φυτεύοντας δέντρα, εισπράττουμε ζωή)

 

Μπήκαμε ήδη στον Απρίλη και βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος μιας ακόμη φυτευτικής περιόδου.         Είναι λοιπόν ευκαιρία για ‘’μικρές’’ εποχικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, αλλά αρκετά ‘’σημαντικές’’ για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Πρωτοβουλίες ως άτομα ή συλλογικότητες για ενέργειες που έχουν στόχο την αειφορία και την ποιότητα ζωής στην πόλη, ανεξάρτητα από τις γενναίες αποφάσεις που οφείλουν να πάρουν οι ‘’ηγεσίες’’ σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για την ανάσχεση της καταστροφής του περιβάλλοντος. Ενέργειες για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη, όπου και όπως είναι δυνατόν. Σε ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους χώρους.

Φυτεύουμε τώρα, για να επωφελούμαστε τους  καλοκαιρινούς μήνες. Φυτεύουμε δέντρα, επιλέγοντας είδη της ευρύτερης περιοχής ώστε να είναι βέβαιη η προσαρμογή τους. Φυτεύουμε δέντρα κατά προτίμηση φυλλοβόλα, θάμνους και καλλωπιστικά, ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο και ‘’εξοικειωνόμαστε’’ με τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου, εκτιμώντας τα πλεονεκτήματά τους που είναι γνωστά, επειδή:

·     Εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να ‘’βομβαρδίζει’’ τα κτήρια και τα σκληρά δάπεδα (άσφαλτος, τσιμέντα, πλάκες) των ελεύθερων χώρων το καλοκαίρι, αλλά την διευκολύνουν το χειμώνα να εισέρχεται στα κτήρια και να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

·     Μειώνουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω της εξατμισοδιαπνοής (μηχανισμός αποβολής νερού προς το περιβάλλον μέσα από τα φύλλα, με τη μορφή υδρατμών). Για τη λειτουργία αυτή του δέντρου απαιτείται μεγάλη ποσότητα θερμότητας που αντλείται από το περιβάλλον. Έρευνα έδειξε ότι ένα μεσαίου μεγέθους δέντρο εξατμίζει πάνω από 1.000 λίτρα νερού στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής μέρας και ο δροσισμός που επιτυγχάνεται είναι ισοδύναμος με τη λειτουργία πέντε μικρών κλιματιστικών συσκευών.

·     Συμβάλλουν στη μείωση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης σε ένα δρόμο με ψηλά δέντρα μπορεί να μειωθεί έως και 7.000 σωματίδια ανά λίτρο αέρα.

Το αστικό πράσινο λοιπόν, συνυπολογίζοντας και πολλούς άλλους παράγοντες που δεν μπορούν ν’ αναλυθούν στο σημερινό άρθρο, όπως

·     αισθητικούς που έχουν σχέση με την εποχικότητα (φύλλωμα, ανθοφορία, χρώμα, καρποί, οσμές),

·     λειτουργικούς (προσανατολισμός, σχήμα, μέγεθος, θόρυβος),

·     κοινωνιολογικούς - ψυχολογικούς (άξονες, κίνηση, στάση, ιδιωτικότητα, θέα),

μπορεί να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ σε πόρους υγείας, ευεξίας, ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα καθιστά την πόλη λειτουργική, βιώσιμη, ενδιαφέρουσα, επισκέψιμη.

Βέβαια υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες (πέραν των αρχών σχεδιασμού ελεύθερων χώρων από τους ειδικούς), που οφείλουμε να ακολουθήσουμε κατά τη φύτευση  για τη σωστή εγκατάσταση και ανάπτυξή τους (πότισμα, στήριξη, φροντίδα κ.λπ.).

Και να θυμόμαστε ότι:

‘’δέντρο που κόβεται σημαίνει ότι δεν είχε επιλεγεί το κατάλληλο είδος,  ή η κατάλληλη θέση ή και τα δυο μαζί’’.

 

                                                                                                                ΘΥΜΙΟΣ ΣΑΛΙΑΧΗΣ,  Αρχιτέκτων ΑΠΘ, Γεωπόνος

                                                                                                                           MR of LANDSCAPE ARCHITECTURE

                                                                                                             ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΑΛΙΑΧΗ,  Αρχιτέκτων ΑΠΘ., MR ARCH

 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.