Τελευταίες Ειδήσεις

Nύχτα τρόμου στο Κίεβο: Αλλεπάλληλες εκρήξεις σε Χάρκοβο και Μαριούπολη


Ισχυρές εκρήξεις στην αεροπορική βάση του Τσουγκέφ και στο Χάρκοβο, την ώρα που υπάρχουν φόβοι για βομβαρδισμό του καθεδρικού της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο. Παράλληλα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι προετοιμάζεται εισβολή και από τη Λευκορωσία. 


Νέος συναγερμός σήμανε στο Κίεβο με τις σειρήνες να ηχούν συνεχώς, καθώς όπως αναφέρει η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα, επικαλούμενη πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ρωσικά στρατεύματα ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, τον σημαντικότερο ναό του ουκρανικού λαού ο οποίος αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 


Συγκεκριμένα, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αγία Έδρα ανέβασε μια ανάρτηση στο twitter η οποία αναφέρει: «ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Σύμφωνα με στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι ετοιμάζουν αεροπορική επιδρομή στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO). Ο Καθεδρικός ναός του 11ου αιώνα είναι το μαργαριτάρι της Ουκρανίας. Κάνουμε έκκληση στους Ρώσους – Μη διαπράξετε (αυτό) το έγκλημα!!!».



Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης, ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Βαντίμ Ντενισένκο, μιλώντας στην τηλεόραση.



Την ίδια ώρα, σφοδρή είναι η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της πόλης Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όπου σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν επλήγη αποθήκη πυρομαχικών γεγονός που αιτιολογεί τις πολλές και διαδοχικές εκρήξεις.

Σφοδρές εκρήξεις σημειώνονται και στην αεροπορική βάση του Τσουγκέφ



Επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από τη Μαριούπολη


.Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει αύριο 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Δυτικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.


Ειδικότερα, όπως γνωστοποιούν, η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη αύριο στις 11:00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ίδια μέσα.


ΟΙ Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, επισημαίνουν.


Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.


Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες: Προετοιμάζεται εισβολή και από τη Λευκορωσία


Παράλληλα, οι μυστικές υπηρεσίες του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια πρόκληση για να δικαιολογήσει την είσοδο λευκορωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο.


Σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υπηρεσίες ανέφεραν ότι έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχαν περίπου 300 άρματα μάχης της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.


Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι καμία από τις στρατιωτικές μονάδες της χώρας του δεν έχουν μετακινηθεί από τις βάσεις τους, αλλά συμπλήρωσε ότι η χώρα του μπορεί να κινητοποιήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες σε περίπτωση κινδύνου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.