Τελευταίες Ειδήσεις

Σήμερα ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία: «Η Ρωσία θα χτυπήσει το ΝΑΤΟ» προειδοποιεί ο Ζελένσκι


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή στους Ουκρανούς διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «τετ α τετ» μεταξύ των δύο προέδρων

Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι προγραμματισμένος για σήμερα, Δευτέρα, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός ανακοινώνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους - ενώ προετοιμάζονται και για νέες επιθέσεις.


«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στο Χάρκοβο, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.


Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.


Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Οι διπλωματικές προσπάθειες, ωστόσο, συνεχίζονται - αν και μέσω εχθροπραξιών - με τα δύο μέρη να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους.


Οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας θα έχουν σήμερα συνομιλίες ψηφιακά, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να επαλαναμβάνει την επιθυμία του για απευθείας διάλογο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.


«Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συνοψίσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των συνομιλιών», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.


Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.


Νέο αίτημα για αεροπορικό αποκλεισμό της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε για ακόμη μία φορά το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.


Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του.


«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.


Ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις μία ημέρα μετά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σε ουκρανική βάση εκπαίδευσης περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, κράτος-μέλος του NATO και της ΕΕ, κοντά στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά).


Σύμφωνα με το Κίεβο, αυτός ο ρωσικός βομβαρδισμός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134.


«Τριάντα πύραυλοι μόνο στην περιοχή της Λβιβ», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Δεν συμβαίνει τίποτα εκεί που να μπορεί να απειλήσει το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα του NATO».


«Την περασμένη χρονιά, είχα προειδοποιήσει ξεκάθαρα τους ηγέτες του NATO ότι εάν δεν λάμβαναν σκληρά προληπτικά μέτρα σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα ξεκίναγε πόλεμο», συνέχισε.


Ο πολωνός στρατηγός Βαλντέμαρ Σκρίπτσακ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είπε νωρίτερα χθες ότι στη βάση που βομβαρδίστηκε εκπαιδεύονταν μονάδες ξένων εθελοντών που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους. Εκεί βρισκόταν επίσης μέρος της στρατιωτικής βοήθειας δυτικών χωρών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.