Τελευταίες Ειδήσεις

Γιώργος Βαϊου- Απεταξάμην στήριξης-χρίσματος


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα σύστημα διαχείρισης των υποθέσεων ενός Δήμου. Τη διαχείριση την κάνουν εκλεγμένοι αιρετοί άρχοντες. Η εκλογή τους γίνεται από δημοτικές παρατάξεις. Εκεί λοιπόν κάνουν παρέμβαση τα κόμματα, είτε δημιουργώντας παρατάξεις από τα μέλη τους , είτε υποστηρίζοντας υποψηφίους, αγαπημένους των  κομμάτων. Βασική επιδίωξη των χρισμάτων-στηρίξεων είναι να υπάρχει στις εκλογές μόνο μία υποψηφιότητα από τον κάθε χώρο, κάτι που δεν δείχνει, ωστόσο, να πετυχαίνει.


Το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι ο τρόπος ανάδειξης (εκλογικό σύστημα) των αιρετών της εκπροσώπων, αλλά ο σφικτός εναγκαλισμός του θεσμού από το κεντρικό κράτος. Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος που δεν είναι ούτε για αργόσχολους, ούτε για ανεπάγγελτους, ούτε για στελέχη του κομματικού σωλήνα.


Δεν έχουμε την πολυτέλεια των διχασμών, ούτε και των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά ως χώρα και ως κοινωνία τους διχασμούς και τις άσκοπες αντιπαραθέσεις. Κανένα κομματικό χρίσμα δεν μπορεί να μπει υπεράνω του χρίσματος της κοινωνίας. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να έχουν στο μυαλό τους ότι βασικό διακύβευμα των επομένων εκλογών είναι η διατύπωση μίας σύγχρονης αυτοδιοικητικής πρότασης από τους υποψηφίους και όχι η κομματική καθοδήγηση.


Για να μην ξεχνιόμαστε όμως, οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έπονται των Γενικών Εκλογών με κίνδυνο όλες οι στηρίξεις-χρίσματα, να γίνουν πυροτεχνήματα που θα αποθηκευτούν σε κανένα υπόγειο...


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.