Τελευταίες Ειδήσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε χιλιάδες υπολογίζει ο ΟΗΕ του άμαχους που βρήκαν τον θάνατο στη Μαριούπολη


Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο.


Χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.


Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.


«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές. Διευκρίνισε ότι δεν έχει κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.


Τοπικοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες, εκτίμησαν την περασμένη εβδομάδα ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της 16ης Μαρτίου του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι.



Μέχρι σήμερα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε επιβεβαιώσει 1.179 θανάτους πολιτών και τον τραυματισμό 1.860 άλλων σε όλη την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, εν μέσω καθυστερήσεων στην υποβολή αναφορών εξαιτίας των εχθροπραξιών.


Την περασμένη εβδομάδα η Μπόγκνερ είχε δηλώσει σε σχετική ενημέρωση ότι παρατηρητές του ΟΗΕ είχαν λάβει πολλές πληροφορίες για μαζικούς τάφους στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός που φέρεται να έχει 200 πτώματα.


«Όσον αφορά στους μαζικούς τάφους, αποφασίσαμε πως πλέον θα τους αποκαλούμε “αυτοσχέδιους τάφους”», ανέφερε η Μπόγκνερ, εξηγώντας πως ο όρος «μαζικοί τάφοι» συνήθως υποδηλώνει θύματα ενός εγκλήματος (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκλήματος πολέμου), ενώ στη Μαριούπολη αφορούν θανάτους από μια σειρά αιτίων, όπως είπε.


Οι απώλειες αμάχων εξαιτίας του ρωσικών πυρών εκτιμάται πως αποτελούν ένα «αρκετά μικρό τμήμα» των σορών μέσα στους «αυτοσχέδιους τάφους» που ανοίχτηκαν σε πάρκα και κήπους, δήλωσε.


Ορισμένοι άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε νεκροτομεία ή μεμονωμένους τάφους εξαιτίας των εχθροπραξιών, ενώ πολλοί άρρωστοι δεν έφθασαν ποτέ σε γιατρούς για να τους περιθάλψουν, συμπλήρωσε η Μπόγκνερ.


Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters πως δεν είχε «πληροφόρηση από πρώτο χέρι» σχετικά με τα θύματα του βομβαρδισμού στο θέατρο της Μαριούπολης.


Μπορέλ: Βομβαρδίστηκε γραφείο της αποστολής της ΕΕ 


Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη της Ουκρανίας υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, στηλίτευσε χθες Τρίτη το βράδυ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Τζουζέπ Μπορέλ.


Σύμφωνα με τον Ισπανό, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά», πάντως «κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε».


«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση αυτή, όπως και οποιαδήποτε επίθεση που βάζει στο στόχαστρο άμαχους ή πολιτικές υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).


«Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, όπως καλούν ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.


Οι ΗΠΑ μετακινούν επιπλέον στρατεύματα και μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη


Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μετακινούν επιπλέον μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται.


Μονάδα αποτελούμενη από περίπου 200 Πεζοναύτες μεταφέρθηκε στη Λιθουανία έπειτα από γυμνάσια στην Ευρώπη, ανέφερε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Κέρμπι.


Δέκα μαχητικά F/A-18 Hornet και «μερικά» μεταγωγικά C-130 Hercules μαζί με περίπου 200 στρατιωτικούς που αποτελούν το προσωπικό υποστήριξής τους θα μεταφερθούν επίσης στην ανατολική Ευρώπη από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Κέρμπι. Ο ακριβής προορισμός τους μένει να αποφασιστεί, όμως η ανάπτυξή τους θα γίνει πολύ σύντομα, πρόσθεσε.


Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου συμπλήρωσε ότι ο στόχος της Ουάσινγκτον δεν είναι να καλυφθεί κάποιος αριθμός στρατιωτών που θα είναι ανεπτυγμένοι στην ανατολική πτέρυγα του NATO αλλά να είναι διαθέσιμες οι «σωστές δυνατότητες» σε αυτή, κάτι που όπως είτε συζητάται μόνιμα με τους συμμάχους και των εταίρους των ΗΠΑ.



Στον ΟΗΕ η Ρωσία κατηγορείται πως προκαλεί «παγκόσμια επισιτιστική κρίση»


Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία κατηγορήθηκε χθες Τρίτη πως προκάλεσε «παγκόσμια επισιτιστική κρίση», ήγειρε κίνδυνο «λιμού» εξαπολύοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον «σιτοβολώνα της Ευρώπης».


Ο ρώσος πρόεδρος «Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Δημιούργησε αυτή την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Και είναι αυτός που μπορεί να την σταματήσει», υποστήριξε η δεύτερη τη τάξει της διπλωματίας των ΗΠΑ, η Γουέντι Σέρμαν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ αφιερωμένης στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.


Για την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών «η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες αυτού του πολέμου στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».


Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, ο Νικολά ντε Ριβιέρ, προειδοποίησε πως «η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αυξάνει τον κίνδυνο λιμού απ’ άκρου σ’ άκρο του κόσμου», με «τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών να είναι οι πρώτοι που πλήττονται». Ο γάλλος διπλωμάτης πρόσθεσε πως «η Ρωσία ασφαλώς θα προσπαθήσει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι είναι οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν σε βάρος της αυτές που αποσταθεροποίησαν την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια».


«Υστερία» της Δύσης


Ο ρώσος ομόλογός του Βασίλι Νεμπένζια πράγματι αντέτεινε ότι «οι αληθινοί λόγοι των σοβαρών αναταράξεων στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων δεν οφείλονται στις ενέργειες της Ρωσίας, αλλά μάλλον στην ανεξέλεγκτη υστερία των κυρώσεων της Δύσης» σε βάρος της Μόσχας.


Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, η Τζόις Εμσούγια, η σύρραξη στην Ουκρανία «απειλεί να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα όσον αφορά τις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις του πλανήτη, όπως στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη και (κρατών) στο Κέρας της Αφρικής».


«Οι χώρες αυτές ήδη πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν τη διατροφική ανασφάλεια, την τρωτότητα των οικονομιών τους, την αύξηση των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων, των λιπασμάτων, που θα πλήξουν σκληρά την τρέχουσα και τις επόμενες» περιόδους σποράς και συγκομιδής, ανέλυσε η Τανζανή.


Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), ο Ντέιβιντ Μπίζλι, όπως και η Γουέντι Σέρμαν, υπενθύμισαν ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι «μεγάλοι παραγωγοί» σιτηρών, αντιπροσωπεύουν μαζί «το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 20% των εξαγωγών καλαμποκιού και το 75% των εξαγωγών ηλιέλαιου».


Περίπου «το 50% των σιτηρών που αγοράζουμε προέρχεται από την Ουκρανία και τρέφαμε 125 εκατομμύρια ανθρώπους» χάρη σ’ αυτά πριν από τον πόλεμο, υπογράμμισε ο κ. Μπίζλι, προειδοποιώντας εναντίον του «καταστροφικού» αντίκτυπου της συνεχιζόμενης σύρραξης στις επιχειρήσεις του ΠΕΠ.


Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγγειλε πρωτοβουλία για να αμβλυνθούν οι ελλείψεις τροφίμων και ζωοτροφών που προκαλεί ο πόλεμος. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει πολυμερής δέσμευση εναντίον των περιορισμών στις εξαγωγές αγροτικών πρώτων υλών.


Ελλείψεις σιτηρών που μπορεί να προκαλέσουν ταραχές και λιμό εκφράζονται φόβοι πως θα ενσκήψουν στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική, στην Ασία. Η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μπανγκλαντές και η Νιγηρία –χώρες με μεγάλους πληθυσμούς– είναι ανάμεσα στα κράτη που κάνουν τις μεγαλύτερες εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.