Τελευταίες Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2022 - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα στο Taxis


Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πολίτες να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις 2022, καθώς θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στο Taxisnet, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


 

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης πως ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί τον Ιούλιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.


Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega, έκανε γνωστό πως το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να φέρει Από τον Απρίλιο το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα (αντί από τον Μάιο).


Θα συνεχιστεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζοντας πως το ποσοστό  θα εξαρτάται από την τιμή που θα διαμορφώνεται κάθε μήνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συγκεκριμένα στη χώρα μας.


 

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην ακρίβεια, επισήμανε στο Mega, πως ακόμη υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ωστόσο βάσει αυτής οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να δρομολογήσουν παρεμβάσεις.


Η δεύτερη παρέμβαση είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.


Σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως οι οφειλές στην πλατφόρμα θα είναι πλέον σε 96 δόσεις και ενδέχεται να δοθεί παράταση έως τέλος Μαΐου, για όσους πολίτες θέλουν να πληρώσουν και να έχουν μία περαιτέρω έκπτωση 15% και έκτοτε από τον Ιούνιο οι οφειλές του καθενός θα είναι σε 96 δόσεις, αντί για 60.


Στόχος η επέκταση του μειωμένου  ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές για άλλους 6 μήνες

 

Στην ερώτηση εάν προβλέπεται «κούρεμα», ο υπουργός απάντησε όχι, καθώς αυτό συνεπάγεται δημοσιονομικό κόστος. Έπειτα ανακοίνωσε πως πρόθεση του υπουργείου είναι να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές για άλλους 6 μήνες. Υπενθυμίζεται πως κανονικά λήγει τον Ιούνιο του 2022. «Αυτό σημαίνει πως φέτος πρέπει να βρούμε φέτος άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο υπουργός.


Σχετικά με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως ανακοινώθηκαν στοχευμένα μέτρα για πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.


«Με τα εισοδηματικά κριτήρια που βάλαμε ουσιαστικά καλύπτουμε 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, δηλαδή το 86% του συνόλου» επισήμανε ο υπουργός και εξήγησε πως σε μία οικογένεια, εάν είναι στην ιδιοκτησία τους δύο αμάξια αλλά σε διαφορετικά ονόματα και το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 30.000, τότε δικαιούνται του επιδόματος «κίνησης», ενώ επιπλέον 5 ευρώ επιδότηση θα υπάρξει εφόσον η πληρωμή γίνει με κάρτα..

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.