Τελευταίες Ειδήσεις

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Πυραύλους Stinger και πυρομαχικά παρέλαβε η Ουκρανία


Στο κρισιμότερο σημείο της βρίσκεται η κρίση στην Ουκρανία καθώς η χώρα να παρέλαβε φορτίο με αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και πυρομαχικά από τη Λιθουανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.


Νωρίτερα χθες, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter.



Το Κίεβο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του με τη βοήθεια συμμάχων του στη Δύση: απέκτησε ιδίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.



Το Κίεβο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ερίζουν πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Η Μόσχα, που έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.



Διπλωματικός πυρετός

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος των διπλωματικών επαφών, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.



Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες Κυριακή οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Σε δηλώσεις του, ο Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε εκ νέου στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «γρήγορη και αποφασιστική» απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.


Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας.


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ουκρανία, για να δείξει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής.


«Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας στο Κίεβο τις ερχόμενες ημέρες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, θα είναι μια ισχυρή ένδειξη και θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση», αναφέρει η ουκρανική προεδρία, επικαλούμενη δήλωση του Ζελένσκι προς τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες νωρίτερα σήμερα.


Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτή την πρόσκληση στην ανακοίνωση που αφορούσε την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.


Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο. Αύριο, Τρίτη, ο κ. Σολτς θα μεταβεί στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.