Τελευταίες Ειδήσεις

Η ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ – ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ – Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ


( από την ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής την 8/2/2022 )

Οι δωρεές και χορηγίες προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πολύτιμες πάντοτε - ειδικά στη σημερινή περίοδο των εκρηκτικών αναγκών, βγάζουν και πάλι στο προσκήνιο τις συγκρούσεις ιδεών και προγραμμάτων για τη πορεία και τη προοπτική του ΕΣΥ, ως δημόσιου συστήματος, όπως ακριβώς δημιουργήθηκε με τον ιδρυτικό νόμο 1397/83.

Η Κυβέρνηση ακυρώνει πρόσφατα τη δωρεά 10 εκατ. ευρώ της  Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελλάδα για τη δημιουργία Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τη τροποποιεί αυθαίρετα προς άλλες κατευθύνσεις.

Ταυτόχρονα, αλλοιώνει τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος προς το ΕΣΥ για δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που είχε συμφωνηθεί με τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και καθιστά το νέο Νοσοκομείο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου αγνοώντας τα πλεονεκτήματα του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων αγκυλώσεων της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη μετατροπή του ΕΣΥ σε ΣΔΙΤ εκχωρώντας σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα και εργολάβους τον εργαστηριακό εξοπλισμό των Δημόσιων Νοσοκομείων, τα χειρουργεία τους, τις υποστηρικτικές τους υπηρεσίες. Ο απροκάλυπτος αυτός σχεδιασμός πλήττει καίρια το ΕΣΥ στη κρίσιμη περίοδο της υγειονομικής κρίσης που οδήγησε τα Ευρωπαϊκά Όργανα στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Κυβέρνηση αρνήθηκε τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση κατά 1 δις ευρώ των δαπανών του Ταμείου για δράσεις πρόληψης, ενίσχυσης της ΠΦΥ - των υποδομών και εξοπλισμών του ΕΣΥ.

Αρνήθηκε και τη πρόταση να αυξηθούν κατά 1 δις ευρώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 για την υγεία. Η αύξηση αυτή θα έδινε τη δυνατότητα :

-          Να θεσμοθετηθούν κίνητρα για τις άγονες ειδικότητες, τις άγονες προκηρύξεις θέσεων, τις άγονες περιοχές, τα Νησιά

-          Να αυξηθεί τολμηρά το μισθολόγιο των λειτουργών του ΕΣΥ και η ένταξή τους στα ΒΑΕ

-          Να ενισχυθεί ο πολύτιμος ρόλος της ΠΦΥ και ειδικά του θεσμού του οικογενειακούς γιατρού

-          Να αρθούν οι επικίνδυνες περιφερειακές ανισότητες των υπηρεσιών υγείας

-          Να δημιουργηθούν άλλες 200 κλίνες ΜΕΘ, επαρκώς στελεχωμένες

-           Να παραμείνουν στο ΕΣΥ οι 720 νοσηλευτές που ολοκληρώνουν την ειδικότητα της επείγουσας – εντατικής νοσηλευτικής

-          Να απορροφηθούν με μαζικές προσλήψεις στη 2ετία 2022-23 οι πάνω από 13.000 επικουρικοί και συμβασιούχοι μαχητές του ΕΣΥ και μέχρι την μονιμοποίησή τους να παρατείνονται οι συμβάσεις τους

-          Να τεθούν οι βάσεις για το ολοκληρωμένο και  ποιοτικό ΕΣΥ

Η άρνηση είναι αποκαλυπτική της επιλογής της Κυβέρνησης της ΝΔ να μην ενισχύσει το ΕΣΥ ούτε στη κρίσιμη μάχη με τη πανδημία. Χαρακτηριστική είναι η ματαίωση της υπόσχεσης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ του 2020 για μόνιμες προσλήψεις 4000 λειτουργών του ΕΣΥ. Δίνει ακόμη απαντήσεις στις προτεραιότητες των Κομμάτων για τα μείζονα ζητήματα που αφορούν τα δημόσια αγαθά και τα ανθρώπινα – κοινωνικά δικαιώματα. Η Κυβέρνηση θέλει ΣΔΙΤ και στη διαχείριση του νερού, στα μικρά Φράγματα, στη λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας από την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ.

Στα ζητήματα αυτά προφανώς δεν μπορεί να υπάρχουν ίσες αποστάσεις από τις επιλογές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.