Τελευταίες Ειδήσεις

Μπάιντεν σε Πούτιν: «Θα πληρώσετε το τίμημα - Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία»


Ο Λευκός Οίκος πήρε θέση προσπαθώντας να αποτρέψει μια γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.


Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».


Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.


«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε με τους συνεργάτες μας να υπερασπιστούμε όσους δέχονται επίθεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά πιστεύω ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας» είπε ο Τζο Μπάιντεν. 


«Χθες ο Πούτιν αναγνώρισε το Ντονμπάς. Μόλις ανακοίνωσε δηλαδή ότι παίρνει δυο κομμάτια της Ουκρανίας. Έδωσε άδεια στα στρατεύματά του να μπουν εκεί. Και έπειτα είπε ότι πρέπει να ενωθούν με το υπόλοιπο κομμάτι. Έχει στόχο να πάει βαθύτερα. Αυτή είναι η αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε.


«Έτσι ξεκινάω τις κυρώσεις που είχαμε ανακοινώσει. Και αν η Ρωσία συνεχίσει, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς. Ποιος άραγε δίνει τη δυνατότητα στον Πούτιν να ανακηρύσσει ανεξάρτητες περιοχές άλλων χωρών. Συνεργαστήκαμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Ξεκινάμε με κυρώσεις σε δύο τραπεζές τους τη VTB και τη Στρατιωτική Τράπεζα. Πλέον δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από τη Δύση», πρόσθεσε. 


«Από αύριο ξεκινάμε κυρώσεις και κατά της ρωσικής ελίτ. Εξαιτίας των ρωσικών κινήσεων, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία. Έχω δώσει εντολή αμυντικών κινήσεων των δυνάμεών μας και προώθησή τους στις χώρες της Βαλτικής. Προσοχή, δεν θα πολεμήσουμε με τη Ρωσία. Όμως θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία. Τα πλοία τους βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα. Έχουν αποθέματα αίματος έτοιμα. Δεν χρειάζεσαι τέτοια αποθέματα αίματος αν δεν ετοιμάζεσαι για πόλεμο», διευκρίνισε κατόπιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 


Oι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας


Συγκεκριμένα οι κυρώσεις αφορούν:


-Δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, την τράπεζα V.E.B. και την Military Bank.


-Τον οικονομικό αποκλεισμό της Μόσχας τόσο στην ανάληψη χρημάτων από δυτικές τράπεζες όσο στην ανταλλαγή νομίσματος στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.


-Το «πάγωμα» του Nord Stream 2, σε συμφωνία με τη Γερμανία.


-Την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να την εξοπλίζουν στρατιωτικά.


Ο επικεφαλής του Πενταγώνου καλεί τον Πούτιν να αποφύγει έναν «πόλεμο επιλογής»


Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την «τελευταία εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά θέλουν να διατηρήσουν ανοιχτή τη διπλωματική οδό για να «αποτρέψουν τη σύγκρουση να προχωρήσει περαιτέρω», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.


«Η τελευταία ρωσική εισβολή απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Ουκρανίας και της διατλαντικής κοινότητας», δήλωσε ο Όστιν υποδεχόμενος τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Πεντάγωνο.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί ακόμη να αποφύγει έναν πλήρους κλίμακας «πόλεμο επιλογής», τόνισε ο Λόιντ Όστιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Ντμίτρο Κουλέμπα.


«Ο Πούτιν μπορεί ακόμη να αποφύγει έναν πλήρους κλίμακας, τραγικό πόλεμο επιλογής», είπε ο Όστιν στον Κουλέμπα, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί σας και θα παραμείνουμε σε συντονισμό με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας για να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση να προχωρήσει περαιτέρω».


«Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην αυτοάμυνα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι ακλόνητη», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, χαιρετίζοντας τη «μετρημένη απάντηση» του Κιέβου απέναντι στην «επιθετικότητα, τις προκλήσεις και τις ψευδείς κατηγορίες της Ρωσίας».


Ο Κουλέμπα από την πλευρά του τόνισε ότι ήθελε να συναντήσει τον Όστιν γιατί «αυτές τις μέρες διπλωματία σημαίνει και άμυνα. Το μήνυμά μου είναι απλό: μια ισχυρή Ουκρανία είναι η καλύτερη αποτροπή έναντι της Ρωσίας», τόνισε πριν συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Πεντάγωνο και φύγουν οι δημοσιογράφοι από την αίθουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.