Τελευταίες Ειδήσεις

Αρχοντικό Χατζηγάκη: Σε πλειστηριασμό το πολυτελές ξενοδοχείο στο Περτούλι


Το πεντάστερο «διαμάντι» των Τρικάλων, το Αρχοντικό Χατζηγάκη, βγαίνει στο «σφυρί».


Ο πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 20 Ιουλίου 2022, για χρέος 1,5 εκατ. ευρώ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4,59 εκατ. ευρώ.


Στη λίστα με τα 10 καλύτερα αρχοντικά σε ορεινούς προορισμούς

Η ιστορία της πολυτελούς παραδοσιακής ξενοδοχειακής μονάδας, που βρίσκεται στο Περτούλι, στις πλαγιές της Πίνδου, ξεκινά τον 19ο αιώνα. Συγκεκριμένα, το 1890 όταν κατασκευάστηκε από Ελβετούς αρχιτέκτονες.


Για πολλά χρόνια αποτελούσε θερινή και χειμερινή κατοικία της οικογένειας Χατζηγάκη, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική, την κοινωνική και την πνευματική ζωή του τόπου.


Καθώς χτίστηκε σε μία περίοδο που η ασφάλεια ήταν το ζητούμενο, μοιάζει περισσότερο με κάστρο παρά με αρχοντικό.


Τους χώρους του διακοσμούσαν αντικείμενα διαλεγμένα με μεράκι από το εξωτερικό όπου ταξίδευαν οι ιδιοκτήτες αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα: ένα σαλόνι από ελεφαντόδοντο και ασημικά φερμένα απ’ την Ασία, πορσελάνινα σερβίτσια απ’ την Γαλλία, υφαντά από Μετσοβίτισες τεχνίτριες, χαλιά από την Ανατολή, συλλογές από κοσμήματα και ενδυμασίες της εποχής, πολύτιμα οικιακά έπιπλα και σκεύη, όργανα μουσικής από την Ευρώπη.



Το παλιό Αρχοντικό – Πηγή φωτογραφίας: chatzigaki.gr


Η μεγαλοπρεπής εξοχική κατοικία φιλοξένησε στα χρόνια της μέλη βασιλικών οικογενειών, μέλη της Φιλικής Εταιρίας – μέλη της οποίας υπήρξαν άνδρες της οικογένειας Χατζηγάκη – καθώς και διακεκριμένους ανθρώπους της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της εποχής.


Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το Αρχοντικό έγινε το αρχηγείο του ΕΛΑΣ στην περιοχή, και για τον λόγο αυτό, το 1943, κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς.


Αποκαταστάθηκε μετά από πολλά έτη προσεκτικού σχεδιασμού με πολλή αγάπη και περίσκεψη, με τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει το διακεκριμένο παρελθόν του.


Πώς έγινε ξενοδοχείο;

Το 1993, ο ιδιοκτήτης και πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Χατζηγάκης, επηρεασμένος από τις ιστορίες του παρελθόντος και με ουσιαστικό σεβασμό στην οικογενειακή παράδοση, αποφάσισε να ανακατασκευάσει πιστά τον οικογενειακό πύργο, βασισμένος στις ελάχιστες παλιές φωτογραφίες και στις μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν ζήσει ή είχαν επισκεφτεί το Αρχοντικό.


Χρειάστηκαν επτά χρόνια μελέτης και κοπιαστικής προσπάθειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, στο αρχιτεκτονικό στυλ και στο παρελθόν, προκειμένου να χτιστεί ένας ξενώνας υψηλών προδιαγραφών γι’ αυτούς που εκτιμούν την ποιότητα.


Το Αρχοντικό σήμερα – Πηγή φωτογραφίας: chatzigaki.gr


Σήμερα, διευθύνεται από τους απογόνους της οικογένειας που το έκτισε και προσφέρει πολυτελή διαμονή και υπηρεσίες σε πλήρη αρμονία με την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία και ζεστασιά.


Aποτελείται από τέσσερα κτίρια και ένα πέτρινο εκκλησάκι, την Αγία Παρασκευή. Εκτείνεται σε έναν χώρο 10 στρεμμάτων και διαθέτει 8 δωμάτια κλασικά, 8 δωμάτια κήπου, 13 superior και 7 σουίτες με υπέροχη θέα, το πράσινο και τα αιωνόβια έλατα.


Τα στοιχεία του πλειστηριασμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πλειστηριασμού, πρόκειται για ένα οικόπεδο 6.780 τ.μ. Εντός του υπάρχει ξενοδοχειακή μονάδα που αποτελείται από τέσσερα κτίρια και ένα εκκλησάκι.


Ειδικότερα, πρόκειται για:


Το αρχοντικό (κυρίως κτίριο) που είναι παραδοσιακής τεχνικής, κατασκευάστηκε το 1880.

Το κτίριο συνοδείας έχει συνολική επιφάνεια 1.051,87 τ.μ.

Κτίριο πολλαπλών χρήσεων συνολικής επιφάνειας 1.270,41 τ.μ.

Νέα πτέρυγα που αποτελεί ανεξάρτητο κτίριο,

Εκκλησάκι επιφάνειας 50,00τ.μ.με συνολική επιφάνεια 2,363,91 τ.μ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.