Τελευταίες Ειδήσεις

Δέκα ημέρες «βγάζουν» τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα;


Στη διατήρηση των ήπιων θερμοκρασιών ποντάρει το εγχώριο ενεργειακό σύστημα, ώστε να αντέξει για δέκα ημέρες με τα αποθέματα φυσικού αερίου, στη θεωρητική περίπτωση που ξαφνικά κοπεί η ροή του αερίου από τη Ρωσία.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο μεσοδιάστημα από την τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, στις 14 Φεβρουαρίου, ενόψει της απειλής που συνεπαγόταν η κλιμακούμενη ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν υπήρξε σχεδιασμός για την έλευση έκτακτων φορτίων στη Ρεβυθούσα, πλην των ήδη προγραμματισμένων.


Έτσι, πριν από δύο ημέρες, στις 20 του μηνός, ήρθε στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ το προγραμματισμένο φορτίο της Mytilineos, που διαμορφώνει τα σημερινά αποθέματα σε 770.000 MWh ή 114.800 κ.μ. Από την ποσότητα αυτή, ωστόσο, ήδη ένα μέρος έχει αεριοποιηθεί και διοχετευθεί στην αγορά.


Δύο ακόμη προγραμματισμένα φορτία LNG, της ΔΕΗΔΕΗ +0,52% και της Elpedison, που αναμένονται να εκφορτωθούν αύριο και μεθαύριο στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, θα ανεβάσουν τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο στα ανώτατα επίπεδα, ήτοι, περί τις 1.300.000 MWh ή 200.000 κ.μ., τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα επί ένα 10ήμερο. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση θα διατηρηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των 150-160.000 MWh, εξαιτίας της «ανάσας» που δίνουν στη ζήτηση οι κλιματικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.



Τα επόμενα προγραμματισμένα φορτία που αναμένονται στη Ρεβυθούσα είναι στις 7 Μαρτίου, υπολογίζονται συνολικά σε 1.000.000 MWh ή 145-146.000 κ.μ. και θα τα φέρουν οι Mytilineos και Elpedison.


Η εναλλακτική λύση που παραμένει στο τραπέζι είναι να γυρίσουν σε πετρελαϊκές τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου, που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Επίσης, προσδοκάται και η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, εφόσον, βέβαια, το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες.


Η προσφυγή ωστόσο σε άλλες, άμεσες, εναλλακτικές λύσεις, λένε πηγές της αγοράς, εμφανίζονται να παρουσιάζει διάφορες δυσκολίες.


Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιοι φορείς της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr εκτιμούν ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η χώρα μας μαζί με την Ευρώπη» και σε αυτή τη φάση προτάσσουν την ανάγκη «να περιμένουμε τις εξελίξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.