Τελευταίες Ειδήσεις

Και η ακρίβεια «καλπάζει»…


«Καλπάζει» η ακρίβεια στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Οι τιμές στα καύσιμα έχουν πάρει φωτιά «καίγοντας» το  εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ την ίδια στιγμή οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά έχουν ξεπεράσει το 20%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 41%, η αμόλυβδη βενζίνη +30%, το πετρέλαιο κίνησης +35%, το φυσικό αέριο +135% , το ηλεκτρικό ρεύμα +45% και το ελαιόλαδο +18,5%.

Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς κανένα σχέδιο, απλά παρακολουθεί τη λεηλασία του εισοδήματος της κοινωνίας από την ακρίβεια. Όπως και στην πανδημία, έτσι και στο μέτωπο της ακρίβειας είναι ανίκανη να σχεδιάσει έστω και σε βάθος εβδομάδας.

Επιλέγει να αντιμετωπίσει το μείζον αυτό ζήτημα  με ημίμετρα και με ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους.

Ο Κ. Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο εκτέθηκαν σοβαρά ήδη από τη Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν υποστήριζαν με επιμονή ότι η έκρηξη των ανατιμήσεων είναι παροδικό φαινόμενο, που θα έχει εξασθενήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Τότε ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ένα κονδύλι μόλις 100 εκατομμυρίων, που αναλογούσε σε ενίσχυση 9 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών.

Αν’ αυτού, πριν λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση που ουσιαστικά δεν ωφελεί τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες, αλλά τους πιο εύπορους εξ αυτών. 

Η απόφαση του Πρωθυπουργού έχει   κερδισμένους κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, αφού ουσιαστικά απαλλάσσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες από τον συμπληρωματικό φόρο,  ύψους 360 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ.

Δεν ανακουφίζει ουσιαστικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που πλήττονται υπέρμετρα από τις ανατιμήσεις. Το κόστος διαβίωσης για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αυξάνεται δυσβάσταχτα μέρα με τη μέρα.

Η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας που λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής ασφυξίας για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δε γίνεται ούτε με ημίμετρα ούτε με ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Απαιτείται:

- Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα συμπαρασύρει αυτονόητα όλους τους μισθούς ανοδικά, για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

-Κυβερνητική παρέμβαση για αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

- Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, για όσο διαρκεί η κρίση.

- Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα  και είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση.

- Παρέμβαση για άμεση αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που αντί να οδηγεί το ράλι κερδοσκοπίας, οφείλει να συμπαρασύρει προς τα κάτω τους ιδιώτες παρόχους.

Μέτρα που μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

 

Χρήστος Σιμορέλης

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.