Τελευταίες Ειδήσεις

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανέπτυξε επιπλέον «7.000 στρατιωτικούς» στα σύνορα λένε οι ΗΠΑ


Συνεχίζεται το «θρίλερ» για το Ουκρανικό, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.


ΗΡωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.


«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (...). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.


Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».


«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.


Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».


Οι δυνάμεις της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η ουκρανική αντικατασκοπεία, οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στις περιοχές που είχαν παραταχθεί.


Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση της ουκρανικής αντικατασκοπείας, οι ρωσικές δυνάμεις είναι σημαντικές, αλλά όχι και επαρκείς για εισβολή ευρείας κλίμακας.


Ο συνολικός αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία φέρεται να αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε περισσότερους από 148.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 126.000 σε χερσαίες δυνάμεις, αναφέρει η έκθεση.


Εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε στο CNN τις αναφορές της έκθεσης.


Την Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για αποχώρηση ενός μικρού μέρους των ρωσικών στρατευμάτων. Η αποχώρηση ξεκίνησε αμέσως, ωστόσο η ρωσική ηγεσία ξεκαθάρισε ότι οι δυνάμεις της θα επανέλθουν στα στάνταρ επίπεδα που βρίσκονταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης, σε λίγες εβδομάδες και οπωσδήποτε μετά το πέρας των στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν προγραμματιστεί και διεξάγονται.


Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν την κατασκευή νέας γέφυρας σε καίρια περιοχή στη Λευκορωσία


Εκτός αυτού το CNN έφερε επίσης στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που τράβηξαν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο ημέρες και δείχνουν νέα κατασκευή δρόμου και μια τακτική γέφυρα σε βασικό ποταμό στη Λευκορωσία, λιγότερο από τέσσερα μίλια από τα ουκρανικά σύνορα.



 

Η υποδομή αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία για να φτάσουν στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.


Η Μόσχα ενισχύει τα στρατεύματά της στα ουκρανικά σύνορα, υποστηρίζει ο επικεφαλής της βρετανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών


Η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα ουκρανικά σύνορα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Μόσχας για απόσυρση στρατευμάτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας.


«Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι η Ρωσία έχει αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τζιμ Χόκενχαλ σε μία σπάνια δημόσια τοποθέτηση.


«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της, η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στην Ουκρανία» τόνισε, κάνοντας λόγο για επιπλέον «τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και κινητή νοσοκομειακή μονάδα» που εθεάθησαν να κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία έχει στρατιωτικές δυνάμεις έτοιμες για να επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία», προειδοποίησε.


Ζελένσκι:  Θα αμυνθούμε


Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, επισκεπτόμενος τη Μαριούπολη και στη συνέχεια το Ρίβνε, κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, τόνισε ότι η Ουκρανία δεν φοβάται και θα αμυνθεί. Στην περιοχή συνεχίζονται τα γυμνάσια των ουκρανικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.