Τελευταίες Ειδήσεις

Υπόθεση Γεωργίας Μπίκα: «Το χάπι του βιασμού μετά από 18 ώρες δεν ανιχνεύεται», λέει ο τεχνικός της σύμβουλος


Aμφισβητεί τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων η πλευρά της Γεωργίας Μπίκα.


«Το χάπι του βιασμού δεν μπορεί να ανιχνευθεί μετά από το εύλογο χρονικό διάστημα των δώδεκα ωρών ούτε στα ούρα, ούτε στο αίμα. Συνεπώς, αν ψάχνουμε αυτή την ουσία μόνο, η στιγμή της δειγματοληψίας δεν θα μας επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα» δήλωσε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ 1,  ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης.


Αντικρούοντας την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η δειγματοληψία έγινε εγκαίρως, ο κ. Γαλεντέρης διευκρίνισε ότι έγινε 18 ώρες μετά το καταγγελλόμενο συμβάν.


Αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά αλκοόλ που ανιχνεύτηκαν στα ούρα της κοπέλας ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι «αυτά που φάνηκαν στις εξετάσεις είναι κάποιοι μεταβολίτες της αιθανόλης. Αυτοί οι μεταβολίτες δεν μπορούν να μας δώσουν τον αριθμό των ποτών που καταναλώθηκαν. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται για να διαπιστώσουμε την ποσότητα αλκοόλ και όχι για να διαπιστώσουμε την ποσότητα της μέθης στην οποία βρισκόταν».


Θα γίνει επανεξέταση του δείγματος


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που στάλθηκαν από την Ελβετία ο κ. Γαλεντέρης δήλωσε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματα. Η πλευρά της Γεωργίας έχει δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση του δείγματος που κρατείται στο εργαστήριο του ΑΠΘ».


Όσον αφορά τη μη εύρεση ουσιών που παραπέμπουν στο χάπι του βιασμού ο ιατροδικαστής επανέλαβε ότι «η λήψη μετά από 18 ώρες είναι αρνητική. Αυτό το στοιχείο έχει χαθεί».


Εξηγώντας τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο ίδιος ως τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα είπε ότι θα ζητήσουμε την επανεξέταση για να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ορθά. Οφείλουμε να κάνουμε και ένα δεύτερο έλεγχο. Μετά, μπορούμε να ζητήσουμε και την εξέταση τριχών που μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα για την ουσία που ψάχνουμε, το χάπι του βιασμού, τέσσερις έως έξι εβδομάδες, μετά την αναφερόμενη πράξη.


Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η πλευρά της Γεωργίας θα ζητήσει να εξαλειφθεί κάθε διαγνωστικό μέσο που υπάρχει, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει καιρό.



 Δικηγόρος Γεωργίας Μπίκα: Ηταν αδύνατο να βρεθούν ουσίες από το χάπι του βιασμού - Θα γίνουν νέες εξετάσεις


Ανακοίνωση για τα αρνητικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού στη Θεσσαλονίκη, έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος της Θανάσης Ζιώγας.


   Αναφορικά με το αλκοόλ επισημαίνει πως «δεν μπορεί να γίνει αναγωγή από τους μεταβολίτες αιθανόλης που ανιχνεύονται στα ούρα στο μέγεθος και στη βαρύτητα μέθης». Όσον αφορά δε, τις ναρκωτικές ουσίες και ειδικότερα το λεγόμενο χάπι βιασμού, η ανεύρεσή του, όπως τονίζει, «ούτως ή άλλως ήταν απολύτως αδύνατη», διότι το δείγμα ούρων που εξετάστηκε λήφθηκε τουλάχιστον 18 ώρες μετά την καταγγελία, ενώ ανιχνεύεται, κατά τον ίδιο, μέχρι τις 12 ώρες.


   Ο κ. Ζιώγας σημειώνει, επιπλέον, ότι θα ακολουθήσουν και νέες εξετάσεις στο αντιδείγμα των ούρων που έχει διατηρηθεί στο εργαστήριο του ΑΠΘ, αλλά και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις σε άλλα στοιχεία του οργανισμού της 24χρονης, όπως στο τριχωτό της κεφαλής και στα δείγματα dna που ήδη ανιχνεύτηκαν.


   «Τώρα αρχίζει ο πραγματικός αγώνας για τη Γεωργία...» καταλήγει, μεταξύ άλλων, η δήλωσή του.


Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων


Απάντηση στους τεχνικούς συμβούλους της 24χρονης, που κατήγγειλε τον βιασμό της σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, δίνει τόσο η ιατροδικαστική υπηρεσία όσο και η ΕΛΑΣ, αναφορικά με τις τοξικολογικές εξετάσεις και πότε ελήφθησαν τα δείγματα.


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.


«Από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας οι αστυνομικοί της αρμόδιας προανακριτικά υπηρεσίας χειρίστηκαν και εξακολουθούν να χειρίζονται την υπόθεση με την δέουσα επιμέλεια και προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητά της ενώ προέβησαν αμέσως σε όλες τις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.


Ειδικότερα, το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:


Ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.


Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ.


Κατασχέθηκε ο απαραίτητος ρουχισμός της παθούσας, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προς εξερεύνηση και ανίχνευση τυχόν βιολογικού υλικού. Χορηγήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έγγραφο σημείωμα στην παθούσα για την ιατροδικαστική της εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.


Κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν (5) πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.


Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρους της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.


Η σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρελήφθη πρωινές ώρες σήμερα (1/2/2022), εντός σφραγισμένου φακέλου και παραδόθηκε αυθημερόν στο 5ο Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Επίσης, από το εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Α.Π.Θ. παραδόθηκε σήμερα (1/2/2022) η έκθεση τοξικολογικών εξετάσεων στο ίδιο ως άνω Γραφείο». 


Τι απαντά η ιατροδικαστική υπηρεσία


«Η ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το περιστατικό την 01/01/22, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του τμήματος ασφαλείας του Λευκού Πύργου.


Η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά.


Το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ. Αναφορικά με την τοξικολογική ανάλυση η υπηρεσία μας ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή ιατροδικαστικής & τοξικολογίας του ΑΠΘ κ. Ραϊκου, υπεύθυνου των αναλύσεων αυτών, για ολόκληρη τη Β. Ελλαδα. Οδηγίες που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα.


Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας προκείμενου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.


Ο κ. Ραϊκος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το τμήμα ασφάλειας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασης του και το μετέφερε στο εργαστήριο του στο ΑΠΘ για ανάλυση.


Σημειώνουμε οι στις 19/01/22 ο κ. Ραϊκος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 01/02/22, παραδόθηκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική αρχή». 


Αρνητικά τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων


Υπενθυμίζεται ότι «καθαρές» βγήκαν οι τοξικολογικές εξετάσεις της Γεωργίας Μπίκα όσον αφορά την πολύκροτη υπόθεση του ομαδικού βιασμού της.


Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του real.gr, το αλκοόλ που ανιχνεύθηκε είναι σε μικρή ποσότητα χωρίς να μπορεί να κάνει την κοπέλα να χάσει τις αισθήσεις της.


Μάλιστα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο εξειδικευμένος ιατροδικαστής Νίκος Ράικος όπου παρέδωσε τον ολοκληρωμένο φάκελο -συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του ΑΠΘ- στα χέρια της ανακρίτριας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.