Τελευταίες Ειδήσεις

Γιάννης Μπουτίνας: Απαιτούνται πολλά για να δοθεί η υπεραξία που αναλογεί στο Δήμο Μετεώρων

 


Στο άμεσο μέλλον πρέπει να γίνουν πολλά για να δοθεί η ανάλογη υπεραξία στην ονομασία του Δήμου Μετεώρων. Η χρονιά που πέρασε παρά το παγκόσμιο lockdown στον τουρισμό είχε θετικό πρόσημο για το Θεσσαλικό διαμέρισμα και την περιοχή μας ειδικότερα δηλώνει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας για τον Τουρισμό κ. Γιάννης Μπουτίνας εκτιμώντας ότι η κατάσταση σταδιακά θα εξομαλυνθεί με την κανονικότητα.

Σε συνέντευξή του στο "Meteoravoice" τονίζει μεταξύ άλλων πως είμαστε σε θέση ως Θεσσαλία και ως περιοχή να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών αλλά και των πολιτών με σωστό σχεδιασμό επιτυγχάνοντας σημαντικά βήματα προόδου.

Ειδικότερα ο κ. Μπουτίνας απαντά σε σειρά ερωτήσεων που δίνουν το στίγμα της Περιφέρειας αλλά και των δράσεων του τομέα που υπηρετεί όπως θα διαπιστώσετε με τα λεγόμενά του. 


1.       1. Μια χρονιά φεύγει με την πανδημία σε εξέλιξη. Ο απολογισμός της τουριστικής δράσης έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας;

Το 2021 ήταν  η χρονιά μετά το παγκόσμιο lockdown στον τουρισμό . Η χρονιά που είχαμε την επανεκκίνηση του τουρισμού παγκοσμίως .

Πρώτοι απ΄όλους στην έναρξη της πανδημίας αναδιαμορφώσαμε το σχέδιο τουριστικής προβολής επιλέγοντας δράσεις που θα στόχευαν αγορές και κατηγορίες δυνητικών επισκεπτών  που θα επισκεπτόταν πρώτοι τη Θεσσαλία. Μέσα από αυτά επιλέξαμε να δώσουμε μεγάλο βάρος στον οδικό τουρισμό και στον εσωτερικό τουρισμό αρχικά .

Το σχέδιο αυτό, απολογιστικά , πέτυχε . Μέσα στο 2021 και μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού οι προορισμοί της Θεσσαλίας δέχθηκαν πολλούς επισκέπτες μέσω οδικού τουρισμού αλλά και από όλη τη χώρα.

Παράλληλα συνεχίστηκε η στήριξη της Περιφέρειας σε επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και σε εργαζόμενους .


Με δεδομένο την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τις τουριστικές επιχειρήσεις συνεχίστηκε όλη η περίοδος και συγκεκριμένα επιμηκύνθηκε μέχρι τέλη Οκτωβρίου .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΣΕΤΕ  όλοι οι δείκτες ήταν αυξημένοι κατά 120-140% σε σχέση με το 2020 αλλά και σε σχέση με το 2019 αγγίξαμε επίπεδα της τάξης του 65-85% κατά τους μήνες λειτουργίας των επιχειρήσεων .

 

2.      2. Υπήρξαν σχέδια ή στόχοι για την περίοδο που κλείνει και δεν επιτεύχθηκαν;

Πάντα θα υπάρχουν ανεκπλήρωτοι στόχοι , γιατί πάντα θα υπάρχει το καλύτερο , όμως με τα δεδομένα της πανδημίας οι στόχοι επιτεύχθηκαν , στο μέτρο του δυνατού.

 

3.       3. Η κατάσταση τουριστικά στην παγκόσμια κοινότητα δεν θυμίζει με τίποτα το παρελθόν. Με τα υπάρχοντα δεδομένα τι πρέπει να γίνει για επιστροφή έστω σταδιακή σε καλύτερες συνθήκες και γιατί όχι στο ιδανικό;

Θεωρώ πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σταδιακά με την κανονικότητα στην  κοινωνία . Έχουμε όλα τα εχέγγυα να φθάσουμε σε υψηλότερα αποτελέσματα αρκεί να τα αξιοποιήσουμε .

 

4.      4. Μετέωρα-Καλαμπάκα. Τι πρέπει να γίνει ώστε το μέλλον να ικανοποιεί και τους πλέον απαιτητικούς;

Στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να γίνουν πολλά . Πολλά , που τουλάχιστον τουριστικά,  θα δώσουν την ανάλογη υπεραξία στην ονομασία του Δήμου Μετεώρων . Αν εξαιρέσουμε τον θαλάσσιο τουρισμό αναψυχής , στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας συναντούμε όλες τις άλλες κατηγορίες τουριστικών προϊόντων , οπότε αν αξιοποιηθούν αυτές στο μέτρο του δυνατού , θα μπορεί να ικανοποιηθεί και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης και να γνωρίζετε πως πλέον όλοι οι επισκέπτες είναι απαιτητικοί και όλοι είναι αυτοί που δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο λόγο τιμή/αξία , το λεγόμενο value for money .

5.     5.   Σπήλαιο Θεόπετρας: Μοναδικός θησαυρός για την περιοχή που τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστός. Έχουν γίνει λάθη και καθυστερεί το άνοιγμά του για τους επισκέπτες ή υπάρχουν ενδεχομένως και κάποιες σκοπιμότητες όπως φημολογείται;

Δεν υπάρχει καμία απολύτως σκοπιμότητα . Είναι  ένα πολύ δύσκολο έργο και  είναι ελάχιστες οι εταιρείες στη χώρα που μπορούν να το αναλάβουν και να το φέρουν σε πέρας . Αρχικά κωλυσιεργούσε η όλη διαδικασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και αν θυμάστε το είχε παραδεχθεί και η Υπουργός Πολιτισμού δημόσια στην επίσκεψη της στο σπήλαιο ,οπότε αποφασίστηκε με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό , να  το προχωρήσει η Περιφέρεια και από τότε το έργο έτρεξε με πιο γοργό ρυθμό και θα ολοκληρωθεί άμεσα .

6.   


 6.   Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Κερδίζουν συνεχώς πόντους τα τελευταία χρόνια.

Είμαστε σε θέση ως Θεσσαλία και ως Καλαμπάκα-Μετέωρα να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών ή υστερούμε σε υποδομές;

Φυσικά και είμαστε σε θέση με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση, αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις , να πονάς πραγματικά γι αυτό τον τόπο , να θέλεις να κάνει αυτό τον τόπο , ένα τόπο να ζεις πραγματικά .

7.     7.  Ποιοι οι στόχοι για την επόμενη χρονιά σε Περιφερειακό επίπεδο και τι θέλει ο Γιάννης Μπουτίνας να αφήσει ως παρακαταθήκη ολοκληρώνοντας τη θητεία του ως εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας;

Μετά από 2 καταστροφικές χρονιές στον τουρισμό ,που αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομίας της χώρας και πιο ειδικά και της Θεσσαλίας αναμένουμε μια χρονιά  που θεωρητικά θα έρθει μια σχετική κανονικότητα και μια χρονιά που θα υπάρξει η ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού μετά το αποσπασματικό του ξεκίνημα τον Μάιο 2021 .

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση αυτή με τα δεδομένα που έχουμε φυσικά .

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδεδειγμένα και με βάση στατιστικά στοιχεία αλλά και δεδομένα είναι μια περιφέρεια που δεν μπορεί να κατέχει  την pole position στον τουριστικό κλάδο . Και αυτό γιατί αρχικά,  δεν υπάρχουν η ποσότητα και η ποιότητα των καταλυμάτων ,που υπάρχουν στις περιφέρειες που συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά τουριστικής κίνησης και είναι μια περιφέρεια με δύσκολο τουριστικό προϊόν. Όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιείται τεράστιος αγώνας για να γίνουμε ανταγωνιστικοί , να αυξήσουμε τους δείκτες ,να πάρουμε κάθε φορά και υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη των τουριστικών προορισμών αλλά και σε επιμέρους στατιστικά. Ένα σημαντικό στοιχείο που υποδεικνύει ότι  ¨γίνεται¨ δουλειά είναι η αύξηση της απασχόλησης σε τουριστικές επιχειρήσεις που μέσα στην περίοδο 2014-2020 είχε αύξηση της τάξης το 90+%. Η ποσότητα των καταλυμάτων επιφέρει μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και η ποιότητα αυτών επιφέρει μεγαλύτερη κατά κεφαλή  δαπάνη ανά επισκέπτη .

Μέσα στα προηγούμενα  χρόνια έγιναν πολλές μελέτες ανάλυσης του τουριστικού προϊόντος αλλά και μιας μορφής τουριστικού παρατηρητηρίου, όπου έχοντας σαν βάση αυτά τα αποτελέσματα και τις εισηγήσεις των άμεσα συνδεδεμένων  με τον τουρισμό φορέων ,σχεδιάσαμε το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του 2022 για τη Θεσσαλία .

Ένα πρόγραμμα , όμως , που είναι και αρκετά ευέλικτο για πιθανές αναδιαμορφώσεις λόγω της πανδημίας covid-19 . Κάποιες αγορές κλείνουν  , οπότε μπορεί να αλλάζει η στόχευση , εντοπίζονται νέες αγορές , στοχεύουμε σε αυτές . Η απαρχή αυτού ήταν ο Μάρτιος  του 2020 , όπου με το παγκόσμιο lockdown στον τουρισμό ,μαζί με τον Κώστα Αγοραστό αναδιαμορφώσαμε το πρόγραμμα και αμέσως ρίξαμε όλο το βάρος  στον οδικό και στον εσωτερικό τουρισμό . Και για αυτό είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για με την πρωτη επανεκκίνηση αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό σε κάθε προορισμό και οι επισκέπτες Έλληνες και οι επισκέπτες που ταξίδεψαν με τα οχήματα τους για να έρθουν στους θεσσαλικούς προορισμούς .

2022. Μια χρονιά ιδιαίτερα σημαντική αλλά και δύσκολη , αφού όλοι οι προορισμοί παγκοσμίως ποντάρουν σε αυτή τη χρονιά για να ορθοποδήσουν οικονομικά σε ένα βαθμό αλλά και για να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής ¨πίτας¨ .

Για να δουλέψουν όμως οι προορισμοί θα πρέπει οι τουριστικές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και βιώσιμες . Αυτό ήταν το δεύτερο και εξίσου σημαντικό στάδιο παρέμβασης της περιφερειακής αρχής , η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό . Είναι βασικό να μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν την επόμενη ημέρα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν απόλυτα στα δεδομένα της πανδημίας και μόνο έτσι θα έχουμε ικανοποιημένους τουρίστες που θα φεύγουν ασφαλείς . Και αυτό θα είναι η καλύτερη διαφήμιση : Ευχαριστημένος πελάτης , Ασφαλής πελάτης .

Για το 2022 δίνουμε μεγαλύτερη βάση στον ποιοτικό θεματικό τουρισμό , προεξάρχοντος του καταδυτικού , του περιπατητικού και του γαστρονομικού τουρισμού .

Σύμφωνα με τα παραπάνω , οι στόχοι διαμορφώνονται ως εξής : 

-           Δράσεις γύρω από τα παραπάνω θεματικά προϊόντα

-        Αύξηση του μεριδίου της αγοράς του τουρισμού της Θεσσαλίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με τη διατήρηση των παλαιών αγορών και την αναζήτηση νέων για την προσέλκυση Ελλήνων και ξένων τουριστών.

-           Προώθηση των συνεργιών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημιουργία ολοκληρωμένων  τουριστικών δικτύων με βάση τους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

-           Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και  άμβλυνση της εποχικότητας του τουριστικού επαγγέλματος, με διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

-           Αξιοποίηση όλων των δεδομένων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των προορισμών της Θεσσαλίας, με ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού.

Παράλληλα με την προβολή των τουριστικών προορισμών μας στη Θεσσαλία προχωράμε και σε υποδομές τουρισμού με βασικότερη την ανάδειξη , συντήρηση, χαρτογράφηση, πιστοποίηση μονοπατιών για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη του περιπατητικού τουρισμού. Επίσης σε συνεργασία με τους φορείς έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης των αεροδρομίων της Θεσσαλίας .

Θα μου επιτρέψετε όμως να σταθώ σε 3 νέα σχέδια που αφορούν την προσέλκυση νέων κατηγοριών επισκεπτών σε προορισμούς καθώς και την επιμήκυνση των διανυκτερεύσεων στους προορισμούς αυτούς .

Μετέωρα – Κόζιακας : περιπατητικά  μονοπάτια

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των περιπατητικών μονοπατιών να γίνει η υλοποίηση της ώστε να έχουμε στην ευρύτερη περιοχή μας χαρτογραφημένα και πιστοποιημένα μονοπάτια για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού .

Θεσσαλία – Επιστροφή στην Πατρίδα 

Σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων  Μαγνησίας αλλά και τις άλλες Ενώσεις και λοιπούς φορείς να κάνουμε δρομολόγηση του προγράμματος Επιστροφή στην Πατρίδα, με αξιοποίηση καταλόγων, ενώσεων του εξωτερικού και τη συνδρομή της Αρχιεπισκοπής. Έστω και σε τοπικό επίπεδο, οι συμπατριώτες μας πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς στο εξωτερικό είναι δικοί μας άνθρωποι. Οφείλουμε να τους δώσουμε το έναυσμα για να συνδεθούν ξανά με την πατρίδα, να την επισκεφτούν, να τη γνωρίσουν, να ξαναβρούν τις ρίζες και τις οικογένειές τους. Περισσότερο κι από την επίσκεψη τους, ο καθένας από αυτούς είναι και ένας άνθρωπος που θα μεταφέρει όμορφες ιστορίες και καλή εικόνα στον περίγυρό του, θα είναι ένας πολλαπλασιαστής της εκστρατείας μας. Αυτό το πρόγραμμα, έχει οργανική σχέση και με το έργο της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 , η οποία συνεχίζεται και το 2022.

 

Θεσσαλία – οι δρόμοι της πίστης

Πέρα από τα Μετέωρα που προχωρήσαμε το 2021 επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε όλη τη Θεσσαλία χαρτογραφώντας προσκυνηματικές διαδρομές σε όλη τη Θεσσαλία σε ναούς και μοναστήρια που τα περισσότερα έχουν ήδη ενταχθεί από την Περιφέρεια να αναστηλωθούν . Σκοπός η επιμήκυνση των διανυκτερεύσεων των επισκεπτών πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού και η διασύνδεση τους με άλλα τουριστικά προϊόντα .

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.