Τελευταίες Ειδήσεις

Σχολεία: Σήμερα οι ανακοινώσεις - Τα σενάρια των νέων μέτρων


Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη η συνεδρίαση για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων και αμέσως μετά θα υπάρξουν ανακοινώσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής, που θα κάνει και την εισήγηση για το πότε θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού, τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη χώρα.


Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως θα προχωρήσουν στις σχετικές ανακοινώσεις.


Υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της επέλασης της Όμικρον συνεδριάζει την Τρίτη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να δώσει απαντήσεις στον γρίφο του ανοίγματος των σχολείων.


Το άνοιγμα των σχολείων απασχόλησε την καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου ο οποίος ζήτησε να μελετηθούν ένα προς ένα όλα τα τελευταία δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας πριν ληφθούν αποφάσεις.


Από το πρωί ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Θάνο Πλεύρη και τη Νίκη Κεραμέως.


Στην κυβέρνηση θα περιμένουν αύριο την εισήγηση της επιτροπής για τα σχολεία και στη συνέχεια θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.


Πρόθεση πάντως είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου καθώς τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα στο σχολικό περιβάλλον.


Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα βασιστούν:


– Στον αριθμό των κρουσμάτων


– Στις εισαγωγές στα νοσοκομεία


– Στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ


– Στους ασθενείς έως 18 ετών


Διχασμένοι οι επιστήμονες, ανήσυχοι οι γονείς

Παρότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται να επιμένει στην απόφαση να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι του 2022 στις 10 Ιανουαρίου, η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη.


Με νέα πρωτόκολλα

Αυτό που δεν αποκλείεται, πάντως, είναι να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία.


Μία σκέψη θα μπορούσε να είναι να υποβάλλονται σε self test και οι εμβολιασμένοι μαθητές ή ο αριθμός των τεστ να αυξηθεί σε τρία από δύο την εβδομάδα. Ωστόσο, τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί.


Τα τρία σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων


Τρία είναι τα σενάρια για τα σχολεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA:


To επικρατέστερο είναι να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self test.

Το επόμενο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου .

Ένα τρίτο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:


Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test

Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.

Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7

Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

Για όλα αυτά θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εισηγηθεί αναλόγως στην Κυβέρνηση, που θα κληθεί να αποφασίσει τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την υποχρεωτικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.