Τελευταίες Ειδήσεις

ΕΝΦΙΑ: Σε 10 δόσεις με πρώτη τον Απρίλιο, το νέο σχέδιοΣτο μικροσκόπιο των δανειστών μπαίνει το νέο σχέδιο του ΕΝΦΙΑ με τους νέους συντελεστές οι οποίοι σχεδιάζονται ώστε να αλλάξουν το φόρο που πληρώνουν 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.


Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου καθώς κύριος και συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζονται με ενιαίο τρόπο.


Ταυτόχρονα, αλλαγές θα υπάρχουν και στον αριθμό των δόσεων, καθώς θα αυξηθούν στις 10 με την πρώτη τελικά να καταβάλλεται τον Απρίλιο και όχι τον Μάρτιο, όπως έλεγε ο αρχικός προγραμματισμός. Αιτία της αλλαγής αυτής είναι το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και πλέον αναμένεται να κατατεθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.  


Σε ότι αφορά το ύψος του λογαριασμού ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες είναι αυξημένες σε χιλιάδες περιοχές της χώρας. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι αυξήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων. Ήδη στον προϋπολογισμό αποκαλύφθηκε ότι από τα φετινά εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εισπραχθούν 60 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Δηλαδή η μείωση θα είναι της τάξης του 3,5% σε σχέση με το 2021.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται μειώσεις ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ εστίασης και Τουρισμού. Στον «πάγο» η εισφορά αλληλεγγύης λόγω... πανδημίας

ΕΝΦΙΑ: «Ισοφαρίζει» την αύξηση από τις αντικειμενικές με περισσότερες δόσεις

Ο κύριος ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές. Η κλιμάκωση των συντελεστών θα γίνεται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης και θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή. Σημαντικό ρόλο στον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα παίξουν οι οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.


Μετά τις αλλαγές ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο αλλά δεν σημαίνει ότι μηδενίζεται. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα ο νέος ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει την κατάργηση του τρόπου υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως 1,15% ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας. Από τη νέα χρονιά οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα.


Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει για τον συμπληρωματικό φόρο των επιχειρήσεων. Στα νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰, ενώ για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιουν.


Χωρίς αλλαγές αναμένεται να μείνουν εκπτώσεις και απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ για τους οικονομικά ευάλωτους, ανάλογα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.