Τελευταίες Ειδήσεις

Κορονοϊός: Κρούσματα ρεκόρ που δεν έχουμε ξαναδεί


Ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα στη χώρα μας.


Ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 21 657 νέα κρούσματα ένα ρεκόρ που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας 


Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60. 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 635 (60.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 540 (85.04%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (14.96%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 


Έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών αύριο


Οι ειδικοί μιλούσαν εδώ και ημέρες για μία επικείμενη αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.


Ο Πρωθυπουργός,  επιστρέφει από τα Ιωάννινα, προκειμένου να προεδρεύσει της σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους επιστήμονες και στις 12 συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών για να κάνει τις τελικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση και να ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις.


Η Επιτροπή Εμπειρογνώμονων, η οποία θα αποφασίσει και θα εισηγηθεί αν κριθεί απαραίτητο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες να τεθούν σε εφαρμογή ακόμη και από το απόγευμα της Τετάρτης, ή Από την Πέμπτη στις 06:00 θα ισχύσουν τα νέα μέτρα


Αυτά θα είναι τα νέα μέτρα  μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022


Τα νέα μέτρα θα ισχύουν με το νέο έτος, από τις 3 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες, και θα επανεξετάζονται. Ωστόσο, είναι πιθανόν να εφαρμοστούν νωρίτερα, δηλαδή πριν την Πρωτοχρονιά. Μάλιστα οι επίσημες ανακοινώσεις κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν εντός των επόμενων ωρών, μετά και την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.


Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, από τις 03/01 μέχρι και τις 16/01 θα ισχύουν τα εξής:


-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.


-Ωράριο στην εστίαση μέχρι τις 00:00, τραπέζια με αποστάσεις έως 6 άτομα, μόνο για καθήμενους. Η μουσική δεν διακόπτεται για την ώρα.


-Οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα θα λειτουργούν με 10% πληρότητα με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα γίνονται κεκλεισμένων. 


-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.


-Τηλεργασία στο έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κυλιόμενο ωράριο.


Όσον αφορά  τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας, η συζήτηση θα λήξει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές.


 Οικονόμου: Νωρίτερα τα μέτρα - Πιο αυστηροί περιορισμοί  σε εστίαση και διασκέδαση


Ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε οτι αύριο οι περιορισμοί που θα ανακοινωθούν σε εστίαση και διασκέδαση θα ειναι πιο αυστηροί απ ο,τι έχει ήδη ανακοινωθεί. 


Για τα νέα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο (29/12) μίλησε μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και την Σία Κοσιώνη.


Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι θα υλοποιηθούν νωρίτερα τα μέτρα που ήταν να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου, ο ίδιος ανέφερε πως υπήρξε μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων ωστόσο τα νέα δεδομένα με την έξαρση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής «Όμικρον» ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική.


«Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομμένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα...Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως έμειναν σταθεροί στις βασικές στρατηγικές επιλογές επειδή υπάρχει σχέδιο, όχι στην τύχη.


Ο ίδιος διευκρίνισε πως η επιτροπή θα εισηγηθεί την μετάθεση των μέτρων νωρίτερα από αύριο ή μεθαύριο και πως θα είναι ξεκάθαρες σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν την πρωτοχρονια και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια καθώς και για την εστίαση και την διασκέδαση. 


Πλεύρης : Ρεβεγιόν με νέα μέτρα


«Αυτήν την στιγμή έχουμε αποφασίσει κάποια μέτρα που εξετάζαμε εάν θα εφαρμοζόντουσαν από τις 3 Ιανουαρίου ή αν εάν θα εφαρμοζόντουσαν άμεσα. Προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, εκτιμήσαμε ότι βάσει των συνθηκών και των κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου.


Δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της επιτροπής αύριο ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν σε νωρίτερη βάση», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.


Ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν καινούργια μέτρα, με τη μόνη αλλαγή να επαφίεται στο πότε αυτά που ήδη έχουν αποφασιστεί θα εφαρμοστούν.


«Δε μιλάμε για νέα μέτρα αλλά για να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν σε προηγούμενο στάδιο, ενδεχομένως και από την επόμενη ημέρα. Αντιλαμβάνομαι ότι αν έρθουν νωρίτερα τα μέτρα θα υπάρξει προσαρμογή βάσει των ημερών. Σε περίπτωση που έρθουν νωρίτερα, θα υπάρξει προσαρμογή ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μη δημιούργει υπερμεταδοτικότητα όπως συμβαίνει στα κλαμπ, στην όρθια διασκέδαση».




Οικονόμου: Νωρίτερα τα μέτρα


«Έχουμε αυξημένα κρούσματα. Η αύξηση της διασποράς της ‘Όμικρον’ προκαλεί μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Είναι φυσιολογικό ο αριθμός που θα ακούσουμε να σοκάρει αλλά ήταν κάτι που το περιμέναμε», είπε, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.


«Πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε μια μετάλλαξη που μεταδίδεται ιδιαίτερα γρήγορα, δε φαίνεται όμως αυτή η ‘έκρηξη’ κρουσμάτων να αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε, χωρίς πανικό».


δεν αποκλείεται από την ερχόμενη κιόλας Πέμπτη και όχι από τις 3 Ιανουαρίου να ισχύσει το μειωμένο ωράριο για τους χώρους διασκέδασης και τα εστιατόρια, στα οποία δε θα επιτρέπονται όρθιοι και στα τραπέζια θα κάθονται έως 6 άτομα με τις προβλεπόμενες αποστάσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η εστίαση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να κλείσει ακόμη και στις 21.00 το βράδυ για να αποφευχθεί η μεγάλη κινητικότητα των πολιτών.


Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ελπιδοφόρο στοιχείο η χαμηλή θνητότητα και τα ήπια συμπτώματα της μετάλλαξης «Ο».


Στο τραπέζι πέφτει και η πρόταση για μια επιπλέον εβδομάδα διακοπών για τους μαθητές προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά.


«Νομίζω τρεις εβδομάδες, δυο εβδομάδες διακοπές και μια εβδομάδα στα παιδιά, ειδικά τα παιδιά του δημοτικού σχολείου είναι μια καλή περίοδος», είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης


Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου αλλά ίσως και νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου είπε:


«Το μείζον είναι πώς δε θα επιτρέψουμε στην ‘Όμικρον’ να μεταφερθεί από τους νέους ανθρώπους στις μεγαλύτερες ηλικίες προκειμένου να μην ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Πάντοτε χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα νούμερα της πανδημίας όπως αυτή εξελίσσεται», σημείωσε, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τα νέα μέτρα να ισχύσουν νωρίτερα από το νέο έτος.


«Ο αριθμός των κρουσμάτων εκεί που εκτιμάται ότι είναι σήμερα και ενδεχομένως και η πρώτη εικόνα που θα έχουμε αύριο, στη συνεδρίαση που θα έχει η επιτροπή ενδεχομένως να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα. Είναι αναγκαία παρέμβαση όταν βλέπεις την κατάσταση να εξελίσσεται και να διαμορφώνεται με τέτοιον τρόπο».


Στόχος των μέτρων είναι να μπει ένα φρένο στην υπερμετάδοση της «Όμικρον».


«Για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά, φέρνουμε νωρίτερα ίσως τα μέτρα. Είμαστε μπροστά σε μια έκρηξη κρουσμάτων και οφείλουμε να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά. Έχουν έναν συγκεκριμένο χρονικού ορίζοντα τα μέτρα, δεν είναι επ’ αόριστον», κατέληξε.


Tα σενάρια που εξετάζονται


Αυτό που εξετάζεται είναι τα νέα μέτρα να έρθουν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου 


Αυτά τα μέτρα θα αφορούν κυρίως  την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης να μην υπάρχουν όρθιοι, όχι όμως να κλείνουν από τις 00:00, καθώς κάτι τέτοιο θα έφερνε συνωστισμό στα σπίτια, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού.


Την ίδια ώρα, αναμένεται οι έλεγχοι τις συγκεκριμένες ημέρες να είναι σαρωτικοί, με τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα να βρίσκονται άμεσα αντιμέτωπες με λουκέτα και τεράστια πρόστιμα.


Πλεύρης: Νωρίτερα τα μέτρα 


Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ, τα κρούσματα σήμερα Τρίτη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15.000, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα νωρίτερα. 


Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. Την Τετάρτη, τόνισε ο κ. Πλεύρης, θα συνεδριάσει η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, ώστε να αποφασίσει εάν τα μέτρα θα ισχύσουν πριν τις 3 Ιανουαρίου. "Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα" διευκρίνισε. 


 «Εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα, και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς».


Όσον αφορά τη διασπορά, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως στην Αττική, πλέον, μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%"», ανέφερε και πρόσθεσε πως πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η Όμικρον είναι κυρίαρχη και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μας απασχολεί μόνο αυτή.


Προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες και κάλεσε τους νέους να προσέχουν ιδιαίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.