Τελευταίες Ειδήσεις

Ενας Μητροπολίτης πριν από αιώνες και σήμερα η Περιφέρεια Θεσσαλίας “δημιουργούν” ένα από τα διαχρονικά μνημεία στην Θεσσαλία


Η Σαρακίνα είναι γνωστή για το περίφημο πέτρινο γεφύρι της (14ου αι.), που εξυπηρετούσε 
τη συγκοινωνία των χωριών της Πίνδου και του Ασπροποτάμου.  Σύμφωνα με την παράδοση, η γέφυρα είχε αποκοπεί σε τρία σημεία από τους κλέφτες που ήθελαν να   ανακόψουν την πορεία του Αλή – Πασά των Ιωαννίνων προς τα θεσσαλικά χωριά. Εδώ έγινε και η περίφημη μάχη της 6ης Απριλίου του 1878 με τους Τούρκους, όπου τα επαναστατικά σώματα των οπλαρχηγών Δ. Κουκουράβα, Β. Χοστέβα και Ν. Πασχάλη νίκησαν  τουρκικό σώμα πάνω και γύρω από το γεφύρι, όπου 9 Τούρκοι σκοτώθηκαν και αρκετοί πνίγηκαν. Οι επαναστάτες είχαν μόνον  μερικούς τραυματίες.


Η γέφυρα συνδέει τη Σαρακίνα με τον απομονωμένο βράχο “Πέτρα” στα βόρειά της, κάτω
από τον οποίο είναι χτισμένο το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Xρονολογείται στον 17ο
αιώνα και είναι κατάκοσμο με τοιχογραφίες διαφόρων εποχών. Το γεφύρι της Σαρακίνας: Βρίσκεται 500-700μ. περίπου μετά το χωριό Σαρακίνα και εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία προς Διάβα. Γεφυρώνει τον ποταμό Πηνειό (Σαλαμπριά).
Παλαιότερα εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία προς τα χωριά της Πίνδου και την
Ήπειρο. Σήμερα αντικαταστάθηκε από την καινούρια γέφυρα, η οποία βρίσκεται
150 μ. πριν από την παλιά.
Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 123 μ.

Από το παλιό γεφύρι σήμερα σώζονται 4 τόξα ημικυκλικής
μορφής. Το γεφύρι «έκτισε» ο Άγιος Βησσαρίων το 1520 και
είναι το πιο αξιόλογο και σημαντικό μνημείο τέχνης,
της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, στο νομό Τρικάλων.

 

 

Η γέφυρα που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο,  υπέστη βλάβες από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και η αποκατάστασή της, εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 8,2 εκατομμυρίων ευρώ  που χρηματοδοτεί και έχει σε εξέλιξη η Περιφέρεια  Θεσσαλίας στην περιοχή, για την αποκατάσταση συνολικά τριών ιστορικών γεφυριών  αλλά και για την υπογειοποίηση  δικτύων άρδευσης.

Την πέτρινη τοξωτή γέφυρα της Σαρακίνας στερεώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - larissanet.gr

«Με σεβασμό στην παράδοση, συντηρούμε, αποκαθιστούμε και αναδεικνύουμε την ιστορική λίθινη τοξωτή γέφυρα της Σαρακίνας στον Πηνειό ποταμό. Είναι ένα έργο με το οποίο κρατάμε αναμμένη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης και των ιστορικών μα μνημείων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη. «Με την ολοκλήρωση των εργασιών, αποκαθιστούμε  και αποδίδουμε ασφαλές  το μνημείο που αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα  την περιοχή των Μετεώρων, το νομό Τρικάλων  και όλη τη Θεσσαλία».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.