Τι ισχύει για τα κομμωτήρια

Με μάσκα και πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να εισέρχονται στα κομμωτήρια οι πολίτες, ενώ όσον αφορά τους μη εμβολιασμένους θα μπορούν να εισέρχονται με αρνητικό rapid test.

Tα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

1. Από την επόμενη Δευτέρα 22/11 όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

2. Επίσης, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

3. Το τρίτο μέτρο αφορά στην προσπάθεια αποφυγής συνωστισμού στα ΜΜΜ τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης. Έτσι, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Σε αυτό το μέτρο θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

4. Τέταρτο μέτρο είναι η συνέχιση των ελέγχων αλλά με πιο εντατικούς ρυθμούς. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. «Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις». 

5. Τέλος, ως πέμπτο μέτρο ανακοινώθηκε η περεταίρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών και σήμερα υπογράφηκε από τον ίδιο η σχετική διάταξη. Επίσης, γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.