Τελευταίες Ειδήσεις

Λεμπέσης & Λάλεζας: Τα μέσα (Νέα ηχογράφηση)



Νέα ηχογράφηση για το τραγούδι του Γιάννη Λεμπέση με τίτλο «Διάλογος» (Τα μέσα).


Το τραγούδι ερμηνεύουν ο ίδιος ο λαϊκός τραγουδοποιός μαζί με τον πηγαίο ερμηνευτή και μακροχρόνιο συνεργάτη του στο πάλκο και τη δισκογραφία Παναγιώτη Λάλεζα.


Στην πρόσφατη ηχογράφηση συμμετείχαν οι :Γιάννης Λεμπέσης (Λαουτοτζουρά, Μπαγλαμά), Πορφύρης Κονάς (Ακορντεόν) ,Παναγιώτης Πλαστήρας (Κλαρίνο), Μίλτος Χρυσανθίδης (Κιθάρα), Γιάννης Φουστέρης (Πιάνο, Μπάσο), Σπύρος Γλένης (Κρουστά).


Η ηχογράφηση έγινε στο studio emphasis του Γιάννη Φουστέρη.


Το τραγούδι περιγράφει με αιχμηρό τρόπο την διαχρονική εχθρική αντιμετώπιση του αληθινού λαϊκού τραγουδιού από τα μέσα ενημέρωσης:

-Φίλε μας την έχουν πέσει να μας βγάλουν από τη μέση/ όλο ξένα τάμπα τούμπα και Ελληνική αρλούμπα.

-Έχεις δίκιο μωρέ Γιάννο όμως τι μπορώ να κάνω/ θέλουνε να’ μαστε στη μπάντα και κινούν γι’ αυτό τα πάνα.

-Τα κουτιά και οι φυλλάδες γέμισαν με μασκαράδες/ με μπαρούφες και θολούρα μας πλασάρουν τη σαβούρα.

-Ανθρωπάκια κουρδισμένα μπερδεμένα φοβισμένα/ έχουν γίνει εξουσία με υπό το μηδέν αξία.

-Μη τους κάνεις το χατίρι λέγοντας ένα σιχτίρι/ όσο και να προσπαθούνε να μας σβήσουν δε μπορούνε.

-Ας μη δώσουμε αβάντα να μας βάλουνε στη πάντα/ δε θα σβήσει η φωνή μας και η Άγια μουσική μας.

Είναι ενδιαφέρουσα η Ιστορία του τραγουδιού όπως μας τη περιγράφει ο Γιάννης Λεμπέσης:

«Το 1989 ετοίμαζα το 3ο προσωπικό μου δίσκο με τίτλο Επιμένω. Οι αδελφοί Φαληρέα, στην εταιρία των οποίων είχα κάνει τους 2 πρώτους μου δίσκους (Σας μιλάω σοβαρά και Λαϊκή Στράτα) έχουν αναστείλει τις εκδόσεις τους και βρισκόμουνα σε αναζήτηση δισκογραφικής. Είχα έτοιμα τα τραγούδια σε ένα πρόχειρο demo αλλά οι πόρτες όλες κλειστές με την αιτιολογία ότι τα περισσότερα τραγούδια ήταν κοινωνικά και ενοχλούσαν (Όλα είναι μια βιτρίνα, Τρέμω για το Μέλλον, Διάλογος).

Εγώ Φυσικά δεν έκανα βήμα πίσω και κατέληξα στη μικρή Sonora που υπήρχε τότε με προτροπή του φίλου μου και συνεργάτη μου του αείμνηστου Μπάμπη Γκολέ που ήμασταν μαζί στους αδελφούς Φαληρέα και ήδη αυτός βρισκόταν στη Sonora. Είχαμε ήδη δισκογραφική συνεργασία το 1986 με δύο θρυλικά Ρεμπέτικα ντουέτα. Τους Δυο Σερέτες του Μανώλη Χρυσαφάκη και το Ρετσινάτο το Κρασί του Απόστολου Χατζηχρήστου που σε πρώτη εκτέλεση είχαν τραγουδήσει ιερά τέρατα του Ρεμπέτικου. Ο Αντώνης Διαμαντίδης (Νταλγκάς) και ο Ζαχαρίας Κασιμάτης το πρώτο, ο Απόστολος Χατζηχρήστος και ο Γιώργος Κάβουρας το δεύτερο.

Σκεφτήκαμε να ηχογραφήσουμε μαζί και τον «Διάλογο» (Τα μέσα) μιας και του άρεσε πολύ η μουσική του τραγουδιού όπου εναλλάσσω πέντε μουσικούς δρόμους ενώ φυσικά συμφωνούμε απόλυτα για το περιεχόμενο των στίχων μου. Δυστυχώς ενώ είχαμε γράψει τις ορχήστρες (τότε η εταιρεία μας διαθέτει ένα εξάωρο για τις ορχήστρες που γράφουν όλοι οι μουσικοί μαζί και ένα εξάωρο για να τραγουδήσουμε όλο το δίσκο με τα 12 τραγούδια), ο Γκολές ήρθε σε προστριβή με την Sonora και είπα το τραγούδι με τον ωραίο μουσικό και τραγουδιστή Κώστα Κουκουλίνη που έπαιζε κιθάρα στο δίσκο. Επειδή η εχθρική αντιμετώπιση των μέσων στο αληθινό λαϊκό και δημοτικό τραγούδι είναι δυστυχώς διαχρονική ξαναηχογράφησα τον «Διάλογο» με τον σπουδαίο φίλο μου Παναγιώτη Λάλεζα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.