Τελευταίες Ειδήσεις

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ 2022


Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (29/11/2021), εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ζήσης Γκαραλιάκος, για την τουριστική προβολή της περιφέρειας Θεσσαλίας, ανέφερε τα εξής:

«Τόσο ο απολογισμός δράσης της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας για την τουριστική προβολή του 2021, όσο και ο προγραμματισμός για το 2022, σχεδιάζονται σύμφωνα με την γενικότερη τουριστική πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, που αντιμετωπίζουν το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή ως εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό.

Η Λαική Συσπείρωση, πάγια εξέφραζε την αντίθεσή της στην ασκούμενη πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και στον κλάδο του Τουρισμού, γιατί η γιγάντωση του και η αναγωγή του ως «βαριά βιομηχανία» της χώρας που στηρίχθηκε στον αλλοδαπό και ακριβό τουρισμό, ωφέλησε βασικά το μεγάλο κεφάλαιο, που αποκόμισε και αποκομίζει τεράστια κέρδη, μέσα από την εκμετάλλευση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας.

Αυτό το μοντέλο του τουρισμού, στηρίζουν και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι (είτε διοικούνται από τη Ν.Δ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ), με τις πολιτικές τους και με τις διάφορες δράσεις τουριστικής προβολής, τις συμμετοχές σε εκθέσεις στο εξωτερικό, με την διοχέτευση προγραμμάτων οικονομικής στήριξης σε μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, με την δημιουργία των καταδυτικών πάρκων όπως αυτό της Αλοννήσου που πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα έχει εισιτήριο «φαρμάκι» 50 ευρώ, μαρίνων και λιμανιών, οδικού δικτύου, άλλων υποδομών για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με την έγκριση ΜΠΕ και την εκχώρηση και δημόσιας γης, για να γίνουν τουριστικές επενδύσεις με ωφελημένους βασικά τους λίγους.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός και η δραστηριότητα δεν αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για να κάνουν διακοπές, τουρισμό και αναψυχή, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τέτοια δυνατότητα ούτε για μία μέρα, ούτε αφορά την αύξηση των μισθών, την επαναφορά εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουρισμό επισιτισμό που αφαιρέθηκαν βίαια τα τελευταία χρόνια- και με πρόσχημα την πανδημία - από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία, ούτε φυσικά τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να φυτοζωούν ή να κλείνουν κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού, της φορολογίας και των χαρατσιών.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές των εργαζομένων, μετά την κατάργηση του ΟΕΕ, μειώθηκε θεαματικά και σε αριθμό δικαιούχων εργατοϋπαλλήλων, ενώ πετάχτηκαν εκτός οι συνταξιούχοι. Μια μικρή αύξηση των δικαιούχων για φέτος, για να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό και δεν αλλάζει την κατάσταση.  

Η εμπορευματοποίηση της κοινωνικής ανάγκης για διακοπές, αναψυχή και τουρισμό, έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη μη ικανοποίησή της, αλλά και στους εργαζόμενους του κλάδου, στην αξιοποίηση της χρήσης γης από την καπιταλιστική επιχείρηση που μετατρέπει σε εμπόρευμα ακόμη και φυσικές αξίες χρήσης όπως, ο ήλιος, η θάλασσα, το περιβάλλον, τον πολιτισμό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας θεωρεί πως ο τουριστικός σχεδιασμός της περιφέρειας εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, μοιράζεται λεφτά για να εξασφαλίσουν έτοιμη πελατεία και κέρδη, απαλλάσσοντας τους από έξοδα προβολής και διαφήμισης.

Γι’ αυτό καταψηφίζουμε το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής που έφερε για έγκριση η Περιφερειακή Αρχή.

 

Εμείς διεκδικούμε κρατική μέριμνα για το δικαίωμα κάθε εργατική και λαϊκής οικογένειας για διακοπές, αναψυχή και τουρισμό.

Την εξασφάλιση της μηνιάτικης άδειας και του 14ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους.

Άμεσα τετραπλασιασμό των δικαιούχων προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με ουσιαστική μείωση της συμμετοχής του κατόχου σε καταλύματα και μέσα συγκοινωνίας. Δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους.

Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, στους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας.

Να δημιουργηθούν και νέες δημόσιες παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι δωρεάν.

Να δημιουργηθούν δωρεάν χώροι αναψυχής (κάμπινγκ) για όλους τους νέους, με προσιτές τιμές ή και δωρεάν για τα νέα ζευγάρια, για τους άνεργους. Εδικές υποδομές για ΑΜΕΑ.

Παράλληλα η Λαική Συσπείρωση, διεκδικεί τη λήψη μιας σειράς ουσιαστικών μέτρων στήριξης όλων των εργαζομένων του κλάδου, για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, όπως επίσης για την προστασία των μικρών επαγγελματιών του κλάδου, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.