Τελευταίες Ειδήσεις

ΣΤΟ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΙΣ 20 - 21 ΝΟΕΜΒΡΗ-Το 1ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ που κυκλοφόρησε πριν 100 χρόνια, προσφορά για τα 103 χρόνια του ΚΚΕ


Στις 17 Νοέμβρη, συμπληρώνονται 103 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. 

Τον Γενάρη που μας πέρασε, η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» έκλεισε τα 100 χρόνια της, ως το μηνιαίο θεωρητικό όργανο του ΚΚΕ.

Με αφορμή τις δύο αυτές επετείους, ο «Ριζοσπάστης» προσφέρει με το φύλλο του επόμενου Σαββατοκύριακου 20 - 21 Νοέμβρη ένα μοναδικό ντοκουμέντο: Τη φωτογραφική ανατύπωση του 1ου τεύχους της ΚΟΜΕΠ, όπως ακριβώς κυκλοφόρησε τον Γενάρη του 1921. Το πρωτότυπο τεύχος βρίσκεται στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Η έκδοση της ΚΟΜΕΠ, ως οργάνου της ιδεολογικής πάλης, καθορίστηκε από την ιστορική πορεία του ΚΚΕ. Διώξεις, παρανομία, σκληρή πάλη με την αστική ιδεολογία και διαπάλη με τον αναθεωρητισμό και τον οπορτουνισμό, σημάδεψαν την πορεία της.

Το 1ο Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ, με ειδική απόφασή του, τον Μάη του 1919, «(...) αναθέτει εις την Κεντρικήν Επιτροπήν την φροντίδα της συγκεντρώσεως των εκδοτικών ενεργειών του Κόμματος προς εξασφάλισιν εκδόσεων βιβλιαρίων προπαγάνδας».

Τον επόμενο χρόνο, στο 2ο Συνέδριό του [5-12 (18-25) Απρίλη 1920], το ΣΕΚΕ αποφάσισε την ίδρυση εκδοτικής εταιρείας, υλοποιώντας έναν από τους 21 όρους εισδοχής του Κόμματος στην Κομμουνιστική Διεθνή, αυτόν που δέσμευε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης εκδοτικής δραστηριότητας για τη διάδοση των έργων του μαρξισμού.

Σε άρθρο του 1ου τεύχους της ΚΟΜΕΠ, υπογεγραμμένο από τον τότε Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Νίκο Δημητράτο, αναφέρονταν οι λόγοι της έκδοσής της: «(...) Επί πλέον ο ρόλος αυτός του Κόμματος δεν δύναται ν' αποβή κίνημα σταθερόν και ακμαίον, αν το Κόμμα δεν βασισθή θεωρητικώς επί των ασφαλών δεδομένων, τα οποία παρέχει η ακριβής γνώσις των γεγονότων και των όρων του κινήματος (...)».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 1ο αυτό τεύχος της ΚΟΜΕΠ, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα το 1ο κεφάλαιο του έργου του Φρίντριχ Ενγκελς «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους». Η δημοσίευση του έργου πραγματοποιήθηκε σε συνέχειες και ολοκληρώθηκε στο 12ο τεύχος του ίδιου χρόνου.

Με αφορμή αυτήν την πολύτιμη έκδοση και προς τιμήν των γενεθλίων του ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» του επόμενου Σαββατοκύριακου, συνδυάζοντας τη διακίνηση με το πλατύ πολιτικό άνοιγμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διάδοση του Καλέσματος αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ.

 

 

            16/11/2021, Γραφείο Τύπου της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.