Τελευταίες Ειδήσεις

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ - ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ


( ομιλία στην Ολομέλεια της 1/10/2921 )

Καλοδεχούμενες οι δωρεές του Ιδρύματος " ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ" στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας, για τη βελτίωση του εξοπλισμού τους σε μια περίοδο που τα Νοσηλευτήρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας δέχονται  τρομακτική πίεση. Πολλά Νοσοκομεία, κυρίως στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα συνολικά καθήκοντά τους, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, οι ΜΕΘ ασφυκτιούν, ακυρώνονται χειρουργεία, αδυνατούν να εκπληρώσουν τις εφημερίες τους χωρίς αυθαίρετες μετακινήσεις. Οι δωρεές των Ιδρυμάτων και άλλων χορηγών προς το ΕΣΥ είναι χρήσιμες, καθώς η χρηματοδότηση του ΕΣΥ απο τον κρατικό προϋπολογισμό είναι καθηλωμένη σε επίπεδα κάτω του 5% του ΑΕΠ.

 Έχει τεράστια ευθύνη η Κυβέρνηση που δεν αξιοποιεί τη παγκόσμια ευαισθησία για τις επιπτώσεις της εφιαλτικής κρίσης της πανδημίας στη ζωή της ανθρωπότητας, προκειμένου να ενισχύσει τις δομές της δημόσιας υγείας, της πρόληψης, της ολοκληρωμένης ιχνηλάτησης, της ΠΦΥ, της επείγουσας περίθαλψης, των Νοσοκομείων, των ΤΕΠ, των ΜΕΘ, της νοσηλείας στο σπίτι, της αποκατάστασης της υγείας.

 Έχει τεράστια ευθύνη γιατί δεν αξιοποίησε καλύτερα και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ανάγκες θωράκισης του ΕΣΥ, καθώς και στα Ευρωπαϊκά όργανα διαπιστώνεται τώρα οτι οι επιδημίες, οι αναδυόμενες απειλές για την υγεία, ο καρκίνος, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, τα ατυχήματα, η γήρανση, οι συνθήκες εργασίας,  η κλιματική αλλαγή... απαιτούν αντίστοιχη οργάνωση υπηρεσιών υγείας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

 Έχει ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες γιατί δεν αξιοποιεί τις καλές πρακτικές με τις οποίες άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν πολύ καλύτερα το 2ο,3ο και 4ο κύμα της πανδημίας στο επίπεδο της ολοκληρωμένης ιχνηλάτησης και του αναντικατάστατου ρόλου της ΠΦΥ ( Φιλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Τσεχία... ) και ορισμένες ( Δανία, Πορτογαλία ) ανακοινώνουν οτι η πανδημία έπαψε πια να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη χώρα τους, κυρίως με την πειθώ και όχι με καταναγκασμούς για εμβολιασμό των πολιτών τους σε ποσοστά άνω του 80%.

 Η ανέμελη, τραγική διαχείριση της πανδημίας απο τη Κυβέρνηση αντανακλάται στον αριθμό των νεκρών ανά 1 εκατ. κατοίκους. Έχουμε υπερτριπλάσιο αριθμό νεκρών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( 54,11 ανά 1εκατ. έναντι 15,84 στην ΕΕ ) και είμαστε η 3η χειρότερη χώρα σε θανάτους μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Οι παρατάσεις συμβάσεων που προωθεί το νομοσχέδιο στις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι επιβεβλημένες οι περισσότερες. Εξοργίζει όμως η κυβερνητική εμμονή για ΕΣΥ - ΣΔΙΤ στον εργαστηριακό τομέα, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, στα χειρουργεία, στη ΠΦΥ,  αγνοώντας την αναγκαιότητα για δημόσιες δομές και κυρίως για μόνιμες προσλήψεις λειτουργών του ΕΣΥ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, έκανε ολοφάνερο το σχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, για συγχωνεύσεις, για ανεξέλεγκτη εισβολή κερδοσκοπικών συμφερόντων και εργολάβων. Ο νέος Υπουργός Υγείας αποκάλυψε και τους σχεδιασμούς για τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα και τις προθέσεις για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ.

 Στις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος της πανδημίας έπρεπε να περιλαμβάνονται :

- η δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών και ταχέων τέστ σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, καθώς η προάσπιση της δημόσιας υγείας αποτελεί και συνταγματικά ευθύνη του κράτους

- η λήψη πρόσθετων μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα Σχολείων και Πανεπιστημίων, για τις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τους χώρους υπερμετάδοσης, για τα εργοστάσια, για τους Ναούς, τις εκκλησιαστικές λειτουργίες.

- η προμήθεια των μονοκλωνικών αντισωμάτων, των ανοσοτροποποιητικών  φαρμάκων, για όλους τους ασθενείς που τα χρειάζονται. Στην Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όταν συζητήσαμε πέρυσι το πρόγραμμα " Η Ε.Ε. για την ΥΓΕΙΑ", αναφερθήκαμε σε μια ολιστική παρέμβαση της Ενωμένης Ευρώπης για τον καθολικό εμβολιασμό, για τις πατέντες, για τα μονοκλωνικά αντισώματα, για τα νεώτερα ακριβά - αλλά αποτελεσματικά σκευάσματα ανεξαρτήτως κόστους.

- η συγκεκριμένη ενίσχυση της καμπάνιας για τον εμβολιασμό

- η ενίσχυση των ΚΟΜΥ, των ΚΥ, των ΠΙ

- η δημιουργία νέων ΤΟΜΥ με οικογενειακούς γιατρούς και ομάδες υγείας απο νοσηλευτές - επισκέπτες υγείας - κοινωνικούς λειτουργούς

- η ανάπτυξη του δικτύου για υπηρεσίες υγείας - νοσηλεία στο σπίτι - εμβολιασμό χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων, ευάλωτων

- η ανάπτυξη της ιατρικής της εργασίας, της σχολιατρικής

- η άμεση προκήρυξη 5.500 μόνιμων θέσεων λειτουργών του ΕΣΥ

- η μονιμοποίηση άμεσα όλων των εμβολιασμένων επικουρικών και συμβασιούχων μαχητών του ΕΣΥ και προοπτικά όλων μετά τη πανδημία

- η λήξη της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων και η αξιοποίησή τους με πολύ αυστηρά μέτρα προφύλαξης

- η αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων του ΕΣΥ

- η άμεση θεσμοθέτηση κινήτρων για τις άγονες ειδικότητες, τους αναισθησιολόγους - τους επειγοντολόγους - τους ογκολόγους - τους νεφρολόγους - τους πνευμονολόγους - τους παιδιάτρους - τους κυτταρολόγους, για τις άγονες περιοχές, για τις άγονες προκηρύξεις θέσεων, για την επιστροφή στην Ελλάδα των νέων γιατρών που μετανάστευσαν

- η τολμηρή αύξηση αποδοχών των λειτουργών του ΕΣΥ, η ένταξη στα ΒΑΕ

- ο σχεδιασμός για αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ

- η αύξηση των κονδυλίων για την υγεία στη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά 1 εκατ. ευρώ

- η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ για την αύξηση των πράξεων που χρηματοδοτεί και τη μείωση των δαπανών των ευάλωτων στρωμάτων σε ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις

- η ενίσχυση του ΕΚΑΒ για να αναλάβει τις αναγκαίες αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές

- η επικαιροποίηση και εφαρμογή νέων Οργανισμών Νοσοκομείων, η σταδιακή οργάνωση του νέου - ποιοτικού και ολοκληρωμένου ΕΣΥ.   

Αυτά που δεν κάνει η ανέμελη, νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της ΝΔ, θα μπορούσε να κάνει μιά ισχυρή συμμαχική προοδευτική Κυβέρνηση, που οφείλουμε να προετοιμάσουμε όσοι διακηρύσσουμε την αναγκαιότητα της εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.