Τελευταίες Ειδήσεις

Κορωνοϊός, γρίπη και ανεμβολίαστοι προβληματίζουν τους ειδικούς


Τριήμερη επίσκεψη στο Β. Ελλάδα πραγματοποιεί από σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας έναντι της νόσου Covid-19. 


Οκ. Θεμιστοκλέους θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς, καθώς και με φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.


Εξορμήσεις κινητών συνεργείων της επιχείρησης "Ελευθερία"


Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία» εξορμούν σε απομακρυσμένα χωριά της Β. Ελλάδας από σήμερα έως και 14 Οκτωβρίου.


Ειδικότερα, σήμερα οι κινητές μονάδες θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης:


- Πιερίας (Πλαταμώνας 8:00-9:30, Δίον 10:00-11:30, Καλλιθέα 12:00-13:30, Κορινός 14:00-15:30, Μεθώνη 16:00-17:30),


- Κιλκίς (Αξιούπολη 9:00-9:45, Νέο Αγιονέρι 10:15-11:00, Μικρόκαμπος 11:15-12:00, Νέα Σάντα 12:20-13:15, Μεγάλη Βρύση 13:30-14:00, Χέρσο 14:15-14:45, Μουριές 15:10-16:00),


- Ξάνθης (Μαγικό 9:00-9:45, Σέλερο 10:00-11:00, Δροσερό 11:15-12:30, Σμίνθη 13:00-14:00, Κένταυρος 14:30-16:00).


Ο ΓΓ ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους κάλεσε τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να επισκεφθούν τις Κινητές Μονάδες, ακόμα και αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά θα είναι εκεί το υγειονομικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να συζητήσει μαζί τους, να λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχουν και είναι δική τους απόφαση αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι.


Οι επισκέψεις των κινητών μονάδων θα συνεχιστούν την Τετάρτη, σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.


120.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει ραντεβού


Ξεπεράστηκαν χθες οι 12.420.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6,5 εκ. πολίτες, δηλαδή το 62% του γενικού πληθυσμού και 71,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.250.000 πολίτες, δηλαδή το 59,5% του γενικού πληθυσμού και 69% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,35 του ενήλικου πληθυσμού. Τις τελευταίες 10 μέρες, 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.


Θεοδωρίδου: Μας ανησυχεί η ταυτόχρονη κυκλοφορία του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού


Στους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την τρίτη δόση σε όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, αναφέρθηκε και η καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου. «Η τρίτη δόση χορηγείται για να ενισχύσει την ανοσία αλλά και να προστατεύσει για περισσότερο χρόνο όσους εμβολιάζονται» είπε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι από μελέτες που έχουν γίνει σε χώρες όπου έχει ήδη χορηγηθεί η τρίτη δόση φαίνεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπανιότερες και ηπιότερες.


Όπως είπε η ίδια, όσοι κάνουν την τρίτη δόση έχουν 11 φορές χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι άτομα που έχουν νοσήσει χρειάζονται μόνο μια επαναληπτική δόση και γενικότερα μιλώντας για την χορήγηση της τρίτης δόσης εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να εγκρίνει την τρίτη δόση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna στους πολίτες ηλικίας 18-55 ετών. Η ίδια διευκρίνισε ότι η επιτροπή γνωμοδότησε για την τρίτη δόση στη χώρα μας σε άτομα με χρόνια νοσήματα και σε άτομα άνω των 50 ετών που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τα άτομα που ανήκουν στη κατηγορία Α και αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα, έχουν νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία κ.ά.


Οσον αφορά τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορωνοϊό κατά τον φετινό χειμώνα, η ίδια πρόσθεσε «ετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δυο ιών υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος και μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τη γρίπη μόνο αν εμβολιαστούμε, ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».


Προειδοποίηση επιστημόνων: Η γρίπη θα επανέλθει δριμύτερη εφέτος λόγω χαλάρωσης 


Eπανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- μπορεί να συμβεί τον φετινό χειμώνα, στο μέτρο που αίρονται ευρέως τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Αυτός είναι ο φόβος Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.


Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους.


Γι' αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη. Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορωνοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.