Επιπλέον, σημειώθηκαν 8 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών (μία «εξάδα» F-16, μία «τετράδα» F-16 και έξι «ζευγάρια» F-16), καθώς επίσης και 3 ελικόπτερα του ναυτικού και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, συνολικώς 26 αεροσκάφη από τα οποία 6 μαχητικά οπλισμένα, πραγματοποίησαν 12 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 17 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Επίσης, σημειώθηκαν 7 εμπλοκές των ελληνικών μαχητικών με τα τουρκικά, που αναχαιτίστηκαν όλα μετά από σκληρές αερομαχίες. «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι

Την ίδια ώρα, επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου στο Φαρμακονήσι. Συγκεκριμένα στις 23.20, λίγες ώρες πριν το διάβημα του υπουργού Εξωτερικών, στη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι τουρκική ακταιωρός έκανε και πάλι την εμφάνισή της. 

Ακριβώς στα όρια της οριογραμμής, τουρκική ακταιωρός βρισκόταν εκεί για 13' ενώ στην περιοχή βρισκόταν και σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο περιπολούσε στη θαλάσσια περιοχή. 

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Open, οι Τούρκοι είχαν στα χέρια τους και όπλα, έμειναν εκεί για 13' και στη συνέχεια αποχώρησαν. 

Τούρκοι ψαράδες έφτασαν στα 500 μέτρα έξω από τη Λέσβο

Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε πριν από 20 ημέρες, οι ψαράδες ωστόσο στην περιοχή μιλούν για καθημερινό φαινόμενο. 

Συγκεριμένα, τουρκικά αλιευτικά ψαρεύουν εισβάλλοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα και προκαλούν φτάνοντας ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από τους Έλληνες ψαράδες, τραβώντας τα δίχτυα τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι περισσότερες παραβιάσεις καταγράφονται στη Ζουράφα ανοιχτά της Σαμοθράκης, τη Λέσβο, τη Λέρο και την Κάλυμνο.

Οι Τούρκοι ψαράδες είναι αρκετά προκλητικοί, καθώς σε πολλά σημεία επιλέγουν να ψαρέψουν εκεί όπου οι Έλληνες έχουν ρίξει τα δίχτυα τους, ενώ πολλές φορές τους κόβουν τον δρόμο. Όταν οι Έλληνες τους πλησιάζουν, συχνά εκείνοι αρνούνται να αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τουρκικά αλιευτικά έφτασαν ακόμη και 500 μέτρα έξω από τη Λέσβο. «Έφτασε στα 500 μέτρα και στην εμφάνιση του περιπολικού έφυγε», περιγράφει ο κ. Καραντώνης, ενώ ο κ. Κουλιάς προσθέτει: «Είναι υπό την προστασία της τουρκικής ακταιωρού. Δηλαδή είναι φτιαχτό το παιχνίδι. Προκαλούν δηλαδή. Είναι μέσα στα πλαίσια της προκλητικότητας των Τούρκων. Ένα από τα παιχνίδια είναι και αυτό!».

Όπως εξηγεί, τα τουρκικά σκάφη είναι στα όρια στα σύνορα περισσότερο αλλά γίνεται αισθητό ότι τα παρακολουθούν. Οι Έλληνες ψαράδες ζητούν άμεση προστασία, τονίζοντας πως πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. «Είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι πλέον πρόβλημα επιβίωσης, διότι τα δικά μας σκάφη λόγω νομοθεσίας τώρα δεν βγαίνουν να ψαρέψουν και θα τα μαζέψουν όλα οι Τούρκοι», καταλήγει ο κ. Καραντώνης.

Δείτε το βίντεο: