Τελευταίες Ειδήσεις

Βραβείο Green Award 2021 για το Περιβάλλον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από το The Economist και το powergame.gr





Με το πρώτο Βραβείο για το  Περιβάλλον  GREEN AWARD 2021  στην κατηγορία «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Πολιτικές σε Περιφέρεια» τιμήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον διεθνή ενημερωτικό φορέα  THE ECONOMIST και το  powergame.gr. Το  βραβείο   παρέλαβε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός,   στο αναπτυξιακό συνέδριο  Τhe Thessaloniki Metropolitan Summit,  που  αποτελεί Τhe Εconomist Εvent σε συνεργασία με το  powergame  και  πραγματοποιήθηκε  σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία ελλήνων και ξένων αξιωματούχων, υπουργών της κυβέρνησης, επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: « Το βραβείο αυτό αξίζει σε όλους τους συνεργάτες, τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Υπουργούς που βοήθησαν να υλοποιήσουμε τα έργα. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε ορισμένα μότο, τα οποία ακολουθούμε απαρέγκλιτα: Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Ένα γραμμάριο πράξης αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας. Με ταχύτητες μεγάλες μόνο η Ελλάδα και η ζωή μας αλλάζει. Για αυτό χρειάζεται άμεσα, αλλαγή του προτύπου ενεργειών με ταχύτητα, απλοποίηση, ρυθμό και αυτοματισμό ενεργειών, ώστε να φτάνουμε σε αποτέλεσμα. Χρειάζεται να προεξοφλήσουμε το μέλλον και όχι να μελλοποιούμε το παρόν όπως γίνεται συνήθως και χάνονται ευκαιρίες. Πάνω απ όλα χρειάζεται συνεργασία. Ο Υπουργός Στέλιος Πέτσας, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία,  έδωσε νόημα στον Α Βαθμό Αυτοδιοίκησης με το μεγάλο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης  που έβγαλε από την αδράνεια τους Δήμους και  δίνει τη δυνατότητα στις πόλεις να αλλάξουν, να αναγεννηθούν, να συγχρονιστούν με την εποχή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που μπορούμε να πετύχουμε  με το πρόγραμμα Αντώνης  Τρίτης που αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και μοντέλο του αύριο. Συγχαρητήρια στο  The Economist  και το powergame  που δίνουν τη δυνατότητα να προβληθούν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι άνθρωποι που δουλεύουν.  Ο θεσμός των  Green Awards δίνει οξυγόνο ελπίδας ότι όσοι εργάζονται αναγνωρίζονται,  διακρίνονται,  προβάλλονται. Και στέλνει παντού το μήνυμα:  Κάντε το ίδιο για να πάμε όλοι μαζί μπροστά»  τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

 Δείτε το βίντεο με τα βραβευμένα έργα στον σύνδεσμο https://youtu.be/TdPswftfI4k

 

Τα Green Deal  έργα και δράσεις της  Περιφέρειας Θεσσαλίας που αξιολογήθηκαν από την Επιτροπή των Green Awards 2021 και την οδήγησαν στην κορυφή:

           Έργα ενεργειακής αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων


        Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος παλιών και ενεργοβόρων κτιρίων και την απόδοση σύγχρονων, λειτουργικών και φιλικών και περιβάλλον δημόσιων υποδομών. Περιλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά 90 δημοσίων κτιρίων, με χρηματοδότηση 85 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2020: σχολεία κάθε βαθμίδας, Νοσοκομεία, Δημαρχεία, Νοσοκομεία, κτίρια Επιμελητηρίων Δικαστικά Μέγαρα κ.α.. Τα πράσινα κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».

           Επιδότηση με 10 εκατ. ευρώ της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και με 6 εκατ. ευρώ  της χρήσης φυσικού αερίου σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

           Ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Η Θεσσαλία είναι η  πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκλήρωσε την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, εγκαθιστώντας 7.900  σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED.

           Πράσινος Περιφερειακός Σχεδιασμός στην διαχείριση απορριμμάτων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας στο τομέα των απορριμμάτων, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και  με δημόσιες υποδομές  που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη.  Με τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας Τρικάλων), με το πρώτο έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, με ανάλογες Μονάδες να δρομολογούνται  σε Λάρισα και Βόλο. Το  σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων και αποκτούν όλοι, Βιολογικό Καθαρισμό.

           Ανασύσταση της λίμνης Κάρλα

Το  εμβληματικό έργο της  ανασύστασης της λίμνης Κάρλα, είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη με κόστος κατασκευή 380 εκατομμύρια ευρώ. 

           Κατασκευή περιφερειακών οδών, εισόδων πόλεων και κυκλικών κόμβων

Οι περιφερειακοί δρόμοι, οι  είσοδοι των πόλεων και οι κυκλικοί κόμβοι που κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  αναβαθμίζουν όχι μόνο το επίπεδο   οδικής ασφάλειας  αλλά και συνολικά την περιβαλλοντική ποιότητα του οδικού δικτύου. Πρόκειται για μια συντεταγμένη  παρέμβαση, που εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

           Ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ)

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη  στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, οδηγούν σε  νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 57,9  εκατ. ευρώ:δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων, ποδηλατόδρομους, αστικές αναπλάσεις. Από   το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων  ωφελούνται και οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, που δημιουργούν και αναβαθμίζουν υπαίθριους χώρους  αλλά και οι πρωτεύουσες  στα νησιά των Σποράδων.

           Ηλεκτροκίνηση  του «Θεσσαλικού σιδηροδρόμου»

Περιβαλλοντική ελάφρυνση φέρνει και το έργο της ηλεκτροκίνησης  του «Θεσσαλικού σιδηροδρόμου» δηλ. του προαστιακού    Παλαιοφάρσαλα - Καρδίτσα - Τρίκαλα - Καλαμπάκα. Αλλά και της γραμμής Λάρισα-Βόλος, που προχωρά σε υλοποίηση. Τα δύο έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

           Έλεγχοι και μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά τακτικά σε ελέγχους και μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας, που αναρτώνται  καθημερινά  στο site της Περιφέρειας https://www.thessaly.gov.gr/  και σε μετρήσεις ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων. Εγκατέστησε  τον πρώτο στη χώρα Σταθμό Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος στο Περτούλι και τοποθετεί  νέους μετρητές  ποιότητας του αέρα σε όλα τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας. Στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου εξελίσσεται σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και πιστοποιημένα εργαστήρια το πρόγραμμα «Καθαρός Αέρας», ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο ελέγχων για τον εντοπισμό ατμοσφαιρικών ρύπων και οσμών, που καθιστούν το Βόλο, την πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό μετρητών ποιότητας της ατμόσφαιρας, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Επιπλέον στο πλαίσιο του προγράμματος  ολφακτομετρίας που εξελίσσεται  στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα D-NOSES, με το οποίο οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Odour Collect» να αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο περιστατικά οσμής και να τους προσδώσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά.

           Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα- Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει   σε ευρωπαϊκά προγράμματα με  προστιθέμενη αξία, πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και  απτά, μετρήσιμα  αποτελέσματα. Από το πρόγραμμα EnerNETMob προμηθεύτηκε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και εγκαθιστά Σταθμούς Ηλεκτρικής Φόρτισης σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο.  Το πρόγραμμα Condereff  προωθεί την εφαρμογή «πράσινων»  πρωτόκολλων στη διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφή, Κατασκευή και Κατεδάφιση και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης. Το WetmainAreas οδήγησε στην καταγραφή και φωτογραφική αποτύπωση των 91 υγροτόπων της Θεσσαλίας με στόχο την προστασία και τουριστική αξιοποίησή τους. Ενώ το πολυβραβευμένο  BlueMed  οδήγησε στη δημιουργία του  πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου στη χώρα  και ανέδειξε την Αλόννησο στους 8 καλύτερους αειφόρους προορισμούς του κόσμου σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό National Geographic Traveller. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι Περιφερειακό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση, Κλίμα και Περιβάλλον» και ο  Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός Πρεσβευτής του Συμφώνου για το Κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, με τη Θεσσαλία να συμμετέχει στην μεγαλύτερη πρωτοβουλία για μια πιο πράσινη, καθαρή και βιώσιμη Ευρώπη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα ευρωπαϊκός κόμβος  RegHub για την  κλιματική κρίση και το περιβάλλον.

           Προγράμματα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

Η Περιφέρεια εφαρμόζει προγράμματα  προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος όπως το πρόγραμμα περισυλλογής κενών γεωργικών συσκευασιών, πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων και το πρόγραμμα ΤΥΤΩ, που δίνει «πράσινη» λύση στη διαχείριση του πληθυσμού των τρωκτικών που καταστρέφουν τις  καλλιέργειες στο Θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα.

           Έργα Αντιπλημμυρικής προστασίας/Αρδευτικά

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί και κατασκευάζει έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και έργα αρδευτικά που συγχρονίζουν και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή,  οδηγούν στην ορθή διαχείριση του νερού και προστατεύουν υποδομές, ανθρώπους και περιουσίες.

           Έργα Ύδρευσης

Τα έργα ύδρευσης, διασφαλίζουν καθαρό, ποιοτικό, επαρκές πόσιμο νερό παντού.  Η Περιφέρεια βραβεύτηκε για το έργο της ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, τα έργα νερού στο Δήμο Κιλελέρ  και το έργο του φράγματος στο Μαυρομάτι Μαγνησίας.

           Διεκδίκηση ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου, που είναι το μεγαλύτερο green deal έργο στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ο Αχελώος είναι ένα έργο πρώτης εθνικής ανάγκης, πιο επίκαιρος από ποτέ σε μια εποχή που χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια και νερό. Έργο υδρευτικό, αρδευτικό, τουριστικό, περιβαλλοντικό, παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, ένα έργο ζωής  που όλους ωφελεί και δεν βλάπτει κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.