Τελευταίες Ειδήσεις

Μπλόκο σε ανεμβολίαστους: Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι - Όλα τα νέα μέτρα από Δευτέρα

  


Aπό τη Δευτέρα 13/09 και για τους επόμενους επτά μήνες, τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

Ειδικότερα, θα ισχύσουν συγκεκριμένα μέτρα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δημόσιο και ειδικό τομέα, εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές.


Οι ανεμβολίαστοι από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου 2022 θα απαγορεύεται να εισέλθουν σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ, αφού σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίων έξι μηνών. Το ίδιο θα ισχύει και για τα γήπεδα, ενώ τα μέτρα διαφοροποιούνται όσον αφορά σε κλειστά θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.


Οι ανεμβολίαστοι, θα γίνονται δεκτοί στους παραπάνω χώρους, μόνο με εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.


Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test 48 ωρών θα λειτουργούν και τα κλειστά γυμναστήρια. Οι ιδιοκτήτες τους νομιμοποιούνται να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.


Ολοι οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, εκτός από εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, μαθητές, φοιτητές, εργαζομένους σε εστίαση, τουρισμό, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές  παραγωγές που είναι υποχρεωμένοι σε δύο rapid tests εβδομαδιαίως.


Τα τεστ θα διενεργούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, με το κόστος να μειώνεται στα 10 ευρώ. Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.


Αναλυτικά τα μέτρα


Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου (10 ευρώ ανά τεστ).

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.