Τελευταίες Ειδήσεις

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ


Πρωτ. Αθανασίου Π. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού

 

            Μουσική είναι η τέχνη, η οποία βοηθάει τον άνθρωπο να εκφράσει με ήχους τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Ο όρος «μουσική» παράγεται από τη λέξη μούσα (από τις 9 μούσες, θεότητες των τεχνών).

            Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καταλάβει την αξία της μουσικής,  γι΄ αυτό και οι πέντε από τις εννέα μούσες προστάτευαν διαφορετικά είδη μουσικής. Είναι επίσης γνωστό ότι ένας από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου ήταν ο Απόλλωνας, θεός της μουσικής ο οποίος τις περισσότερες φορές απεικονίζεται κρατώντας τη λύρα του. Ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο για τους αρχαίους ήταν ο Ορφέας, ο οποίος έπαιζε λύρα. Η δύναμη της μουσικής του ήταν τέτοια που ημέρευε ακόμα και τα θηρία.

            Από την Παλαιά Διαθήκη μάς είναι γνωστή και η ιστορία του βασιλιά Σαούλ. Ο Σαούλ κάποια περίοδο είχε πέσει σε κατάθλιψη και τίποτα δεν του έδιωχνε την λύπη. Μόνο όταν ερχόταν ο Δαβίδ και έπαιζε μουσική, ο Σαούλ γινόταν καλά.

            Μετά την δεκαετία του ´50 και του ´60 σπουδαίοι μουσικολόγοι όπως ο Κωνσταντίνος Ψάχος, ο Σίμωνας Καρράς, η Δόμνα Σαμίου, ο Γρηγόριος Στάθης και πολλοί άλλοι απέδειξαν ότι η Ελληνική Μουσική είναι ένα σώμα με δύο πόδια, την Βυζαντινή Μουσική και το Δημοτικό Τραγούδι. Αυτή η αλήθεια πέρασε σε όλη τη νέα γενιά των Ελλήνων με την βοήθεια των μεγάλων συνθετών όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Διονύσιος Σαββόπουλος κ.α.  Σήμερα δεν νοείται ως ολοκληρωμένος κάποιος λαϊκός τραγουδιστής ή οργανοπαίχτης εάν δεν γνωρίζει σε βάθος την Βυζαντινή Μουσική.

            Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας επέβαλλε στα Μουσικά Σχολεία αλλά και τις Ανώτατες Μουσικολογικές σχολές τον πρώτο λόγο να έχει η Βυζαντινή Μουσική και το Δημοτικό Τραγούδι.

            Και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες αναγνωρίζουν σήμερα την αξία του Βυζαντινού Πολιτισμού και των τεχνών που αναπτύχθηκαν στην καθ' ημάς Ανατολή γι' αυτό δεν υπάρχει στον κόσμο μουσικολογικό συνέδριο στο οποίο να μην παρίσταται βυζαντινή χορωδία ή μουσικολόγος ειδικός στην ψαλτική τέχνη.

            Εφτά χιλιάδες χειρόγραφοι κώδικες βυζαντινής μουσικής διάσπαρτοι στις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες όλου του κόσμου περιμένουν νέους επιστήμονες, να τους μελετήσουν και να τους κάνουν γνωστούς στον επιστημονικό κόσμο. Έργα ανάλογης αξίας με τα έργα του Μπετόβεν και του Μπαχ δεν έχουν ακόμα ακουστεί και ερμηνευτεί σε κανένα Μουσικό Μέγαρο του κόσμου. Νέος ή νέα που κατέχει σε βάθος την βυζαντινή μουσική είναι αδύνατον να μη βρει δουλειά στην σημερινή σκληρή αγορά εργασίας.

            Η πόλη των Τρικάλων μπορεί να καυχάται για μια από τις καλύτερες σχολές Βυζαντινής Μουσικής της χώρας η οποία σήμερα διαθέτει εκατόν σαράντα μαθητές, χορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ενενήντα ατόμων από τους οποίους οι εξήντα πέντε είναι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της πόλης μας καθώς και ορχήστρα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής είκοσι πέντε μουσικών.

            Οι καθηγητές με την χορωδία και την παραδοσιακή ορχήστρα της σχολής δημιούργησαν πέντε ψηφιακούς δίσκους με ύμνους και δημοτικά τραγούδια, ''ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ'',  καθώς και ένα βιβλίο – c.d. με την ακολουθία του πολιούχου της πόλεώς μας Αγίου Βησσαρίωνα, σε μελοποίηση του καθηγητού της σχολής Νεκταρίου Παπαγεωργίου, μουσικολόγου.

            Η σχολή κάθε χρόνο οργανώνει πρωτότυπες συναυλίες. Ιστορικές θα μείνουν οι συναυλίες που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στο διαδίκτυο ''η Σμύρνη μάνα καίγεται'', ''Σεργιάνι στη μουσική της Πόλης'' και το αφιέρωμα για τα ''150 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων''. Η σχολή έδωσε συναυλίες στην Σπάρτη, την Ιτέα και την Λάρισα και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος. Επίσης οργανώνει σεμινάρια υψηλού επιπέδου με αξιόλογους μουσικολόγους της πατρίδος μας: Γρηγόριο Στάθη, Αχιλλέα Χαλδαιάκη, Δημήτριο Μπαλαγεώργο, Γρηγόριο Αναστασίου, Μάνο Αχαλινωτόπουλο και πολλούς άλλους.

            Στη σχολή μπορούν να φοιτήσουν μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου από την πέμπτη τάξη, μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς και άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας και επαγγέλματος. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται έως τις 5 Οκτωβρίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 24310-72773 και 6973298555.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.