Τελευταίες Ειδήσεις

Ομολογία αποτυχίας


Ο ανασχηματισμός που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τρίτη 31 Αυγούστου είναι μια ομολογία πλήρους αποτυχίας, τόσο στο κομμάτι της πανδημίας, όσο και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Κυβέρνηση τις πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα μας, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τι και εάν πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγύριζε γιατί … «ο σχεδιασμός στις πυρκαγιές πέτυχε» και ουκ ολίγες φορές έκανε λόγο για «επιτυχή» διαχείριση της πανδημίας; Διαψεύστηκε πανηγυρικώς και στα δύο, αφού με τις επιλογές του ομολόγησε κυνικά την παταγώδη αποτυχία του.

Ένας ανασχηματισμός που πολυδιαφημίστηκε για να εξελιχθεί σε ιστορικό φιάσκο, κάτι που φρόντισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, γεγονός που προκύπτει και  από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του.

Εν τέλει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και με τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του «επιτελικού κράτους», αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ λίγος για τη θέση ευθύνης που υπηρετεί αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος. Το μοναδικό που τον απασχόλησε μετά από έναν ανασχηματισμό που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των 1,3 εκ στρεμμάτων καμένης γης και στις πάνω από 2.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες, δεν ήταν η ανάγκη παραδοχής των λαθών και της παταγώδους αποτυχίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους, αλλά οι εντυπώσεις, η επικοινωνία και η άθλια μικροκομματική εκμετάλλευση.

Παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επιλογή όμως που ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επιδίωξε. 

Αλλά, ας μην μείνουμε στο φιάσκο της Υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη, ας δούμε την τοποθέτηση του Θανάση Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας, πιστοποιώντας ότι από τούδε και στο εξής, ότι η ακροδεξιά και η πολιτική μισαλλοδοξία θα δίνουν τον τόνο σε ένα ευαίσθητο τομέα που απαιτεί πίστη και αφοσίωση στο δημόσιο σύστημα, πολιτικές καθολικής κάλυψης και εξάλειψης των ανισοτήτων και , ειδικά σε περίοδο πανδημίας, διασφάλιση κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων .

Η ριζική αυτή κυβερνητική αλλαγή στο Υπουργείο Υγείας υποδηλώνει δύο πράγματα: Την συνολική αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να μεταθέσει την ευθύνη στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, για να μείνει ο ίδιος στο «απυρόβλητο» και την  επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει , στην αιχμή της πανδημίας, σε μια σκληρή γραμμή ιδιωτικοποιήσεων στο ΕΣΥ και μετωπικής σύγκρουσης με όσους υπερασπίζονται τη δημόσια περίθαλψη και την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό.

Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πλέον προσωπικά την ευθύνη για την πλήρη υπονόμευση και αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας στη χώρα.

Αποδιοργάνωση που αρχίζει να καταγράφεται από τον τρόπο με τον οποίο εφάρμοσε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό, απειλώντας το ΕΣΥ με περαιτέρω υποβάθμιση, οδηγώντας το επί της ουσίας στην ιδιωτικοποίηση.

Και αυτό διότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποτελεί το πρόσχημα για την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποψιλώνοντας το, μπροστά στο 4ο κύμα πανδημίας και όλα αυτά γιατί, επί  1,5 χρόνο αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ με προσλήψεις.

Ένα νέο κύμα πανδημίας που επισφραγίζει την παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί αυτονόητη την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών και δη των υγειονομικών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς , ωστόσο δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι διάλυσης του ΕΣΥ με αναστολή εργασίας και περικοπές μισθών εργαζομένων για να μπουν ιδιώτες.

Τελικά, σε όσους ανασχηματισμούς και να προχωρήσει, όποια πρόσωπα και να αλλάξει, όσα μηνύματα προς τον ελληνικό λαό να απευθύνει, όσες συγνώμες να ζητήσει η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και οι πολίτες αντιμετωπίζουν αυτή την παταγώδη αποτυχία του Πρωθυπουργού, πλέον σε καθημερινό επίπεδο.

 

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.