Τελευταίες Ειδήσεις

Τιμήθηκαν στην Βασιλική οι εκτελεσθέντες το 1944


Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς ήταν το μήνυμα που ακούστηκε την Κυριακή το πρωί στην εκδήλωση τιμής για τους 24 εκτελεσθέντες  Βασιλικιώτες από τα Γερμανικά στρατεύματα στην θέση «Προφήτης Ηλίας» στην Καλαμπάκα πριν 72 χρόνια.

Ειδικότερα ο Δήμος Μετεώρων και οι κάτοικοι του χωριού με μια σεμνή τελετή τίμησαν και φέτος τους ηρωικούς συμπατριώτες οι οποίοι έπεσαν στις 24 Σεπτεμβρίου 1944 από τα πυρά των Γερμανών κατακτητών γράφοντας ακόμη μια σελίδα δόξης στην τοπική ιστορία και της χώρας γενικότερα.

Μετά την λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του χωριού στο μνημείο των πεσόντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο και ακολούθησε ομιλία σχετικά με το ιστορικό της εκτέλεσης των 24 Βασιλικιωτών και τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 1944 μια γερμανική φάλαγγα δέχθηκε πυρά, όταν περνούσε έξω από τη Βασιλική. Την επομένη το πρωί ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις κατάκλυσαν το χωριό και προέβησαν σε συλλήψεις. Στις 24 Σεπτεμβρίου ακολούθησε η εκτέλεσή τους.


Στον χώρο που έχει στηθεί το μνημείο στη Βασιλική και ονομάζεται Πλατεία Κλαυθμώνος, συγκεντρώνονταν οι συγγενείς των εκτελεσθέντων και θρηνούσαν για τους νεκρούς τους.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώππων των τοπικών αρχών και φορέων κσι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο.

Οι 24 εκτελεσθέντες ήταν: Θεόδωρος Φιλ. Βλαχοδήμος, Αθανάσιος Σπ. Έξαρχος, Μαρία Αθ. Εξάρχου, Θεόδωρος Γεωργ. Καντζούρας, Βασίλειος Χρ. Καραγιάννης, Κων/νος Γεωρ. Καραθανάσης, Βασίλειος Ιωάν. Κολώνας, Αθανάσιος Απ. Κώτσιας, Κυριάκος Αθ. Κώτσιας, Νικόλαος Κυρ. Κώτσιας, Ευάγγελος Γεωρ. Λίτος, Απόστολος Δημ. Λύπας, Θωμάς Μιχ. Μπουρλιάκας, Χαρίλαος Μιχ. Μπουρλιάκας, Ευάγγελος Νεσ. Μυτούλας, Αχιλλέας Αθ. Ντελλής, Νικόλαος Ιωαν. Ντελλής, Θεόδωρος Στυλ. Οικονόμου, Αχιλλέας Θεοδ. Παπαθανασίου, Αθανάσιος Θεοδ. Παπαθεοδώρου, Κων/νος Αθαν. Παπίας, Θεόδωρος Αντ. Τσέλιος, Σπυρίδων Αχ. Τρίμμης και Θεόδωρος Ιωαν. Φούσιας.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.