Τελευταίες Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις με 5 μηχανήματα Πολιτικής Προστασίας


Με χρηματοδότηση
887.477 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 - 2020

Στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση ζημιών, προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή τριών συμβάσεων προϋπολογισμού 887.477 ευρώ, με  φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας / Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Οι συμβάσεις είναι οι εξής:

 

-           «Προμήθεια Δύο (2) Φορτωτών Γαιών, Ενός (1) Πολυμηχανήματος τύπου Bobcat, Ενός (1) Οδοστρωτήρα Αρθρωτού Δονητικού», συνολικού προϋπολογισμού 516.936,00€,

-           «Προμήθεια Ενός (1) Τροχοφόρου Εκσκαφέα Ταφρών» προϋπολογισμού 210.950,00€ και

-           «Προμήθεια Ενός (1) Φορτωτή Γαιών Αρθρωτού» προϋπολογισμού 159.591,69€,

 

Το έργο στο ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2014-2020 έχει τίτλο «Ενίσχυση Φορέων Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κινδύνων από Φυσικές Καταστροφές (ΥΠΕΘΑ)» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.747.477,69 ευρώ.

Ακολουθεί πλέον η υπογραφή των 3 συμβάσεων από το Υπουργείο, για την έναρξη υλοποίησής τους και προμήθειας των μηχανημάτων, ενώ για τα υπόλοιπα είδη που δεν ανέδειξαν Ανάδοχο στο Διαγωνισμό, εγκρίθηκε από την Διαχειριστική Αρχή η νέα δημοπράτησή τους με συνολικό  προϋπολογισμού 1, 8 εκ. ευρώ..

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις με μηχανήματα, κυρίως γεωτεχνικών έργων, που θα φυλάσσονται σε στρατιωτικές μονάδες της Θεσσαλίας , για να μπορούν να επέμβουν άμεσα, όπου απαιτείται. Στόχος είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη των φυσικών καταστροφών ή των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και η αποκατάσταση τυχόν ζημιών» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Αναγνωρίζουμε τον πολύ κρίσιμο κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνεισφορά τους στην Πολιτική Προστασία. Γι’ αυτό και φροντίζουμε να τις ενισχύουμε σε μέσα, ώστε όποτε χρειαστεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές και να συνδράμουν αποφασιστικά το έργο μας. Εξάλλου, με τις Ένοπλες Δυνάμεις έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας, συμμετέχουν ενεργά στην Πολιτική Προστασία της περιοχής και έχουν συμβάλλει σημαντικά σε όλες τις περιπτώσεις που είχαμε ζητήματα εκτάκτων αναγκών, τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης, όσο και σε επίπεδο αποκατάστασης» προσθέτει  ο Περιφερειάρχης.

Τα μηχανήματα

Τα  μηχανήματα αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους, με σκοπό την πλήρη κάλυψη απαιτήσεων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα, ανά τύπο μηχανήματος υφίστανται τα εξής βασικά, τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά:
τους.
- Πολυμηχάνημα μικρού μεγέθους τύπου bobcat: Έχουν κατασκευαστεί για χρήση σε αστικό περιβάλλον, όπου λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, επιτρέπουν την

επέμβαση σε ιδιαίτερα δύσκολα σημεία, όπου ο διαθέσιμος χώρος εργασίας ή η πρόσβαση σε αυτόν είναι πολύ περιορισμένη.
- Φορτωτής Γαιών: Χρησιμοποιείται για τη φόρτωση κάθε είδους υλικού σε κατάλληλα προς τούτο οχήματα για τη μεταφορά ή την απομάκρυνσή τους. Έχει δυνατότητες κατασκευής-συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού ρεμάτων και οδών και εκτέλεσης αποχιονίσεων. Επιπρόσθετα, δύναται να συνδράμει σε εργασίες καθαρισμού και κατεδαφίσεων μετά από σεισμούς ή άλλη φυσική καταστροφή.
- Εκσκαφέας-Φορτωτής: Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο προαναφερόμενων μηχανημάτων, με μικρότερες όμως δυνατότητες λόγω του μεγέθους του. Ο συνδυασμός εκσκαφέα και φορτωτή, η ευελιξία του και εκ του γεγονότος ότι είναι τροχοφόρος του επιτρέπει να ενεργεί αποτελεσματικά σε αστικό-ημιαστικό περιβάλλον.
- Φορτωτής Γαιών Αρθρωτός 2.5 m3: Χρησιμοποιείται για τη φόρτωση κάθε είδους υλικού σε κατάλληλα προς τούτο οχήματα για τη μεταφορά ή την απομάκρυνσή τους. Έχει δυνατότητες κατασκευής-συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού ρεμάτων και οδών και εκτέλεσης αποχιονίσεων.
περιβάλλον.
- Τροχοφόρος Εκσκαφέας Τάφρων (με συμπληρωματική εξάρτηση σφύρας): Εκτελεί εργασίες εκσκαφής και φόρτωσης αδρανών υλικών για τη μεταφορά τους προς χρήση σε άλλη περιοχή. Δύναται να κατεδαφίσει κατεστραμμένα κτίρια.
- Οδοστρωτήρας αρθρωτός δονητικός: Συντήρηση-αποκατάσταση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός-συντήρηση αγροτικών δρόμων.

Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πέρα από το κύριο έργο τους για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και της εδαφικής της ακεραιότητας, συνδράμουν τις ομάδες Πολιτικής Προστασίας της χώρας τόσο με τη διάθεση εξειδικευμένου ή όχι προσωπικού καθώς και μέσων, στο πλαίσιο και του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.  Η προμήθεια των μηχανημάτων θα έχει σαν άμεσο επακόλουθο τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποτροπή και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης αντίδρασης, στο πλαίσιο  του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ. Επιπρόσθετα, θα συμβάλλει σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Πιο συγκεκριμένα, η προμήθεια των  οχημάτων και του εξοπλισμού που προβλέπεται από τη συγκεκριμένη δράση, θα έχει σαν φυσική συνέπεια την επαύξηση της συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων:

-στην υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με παράλληλες δυνατότητες διάσωσης και αποκατάσταση ζημιών
-στη δυνατότητα κατασκευής έργων και αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές και εγκαταστάσεις
-στη συντήρηση και  διατήρηση ανοικτών οδικών αξόνων

-σε εργασίες πρόληψης φυσικών καταστροφών όπως αντιπυρικές ζώνες και αντιπλημμυρικά έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.