Τελευταίες Ειδήσεις

Για τα απλήρωτα δεδουλευμένα στις επιχειρήσεις της ΕΑΣ Τρικάλων

 


ΕΡΩΤΗΣΗ

Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

 

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: Για τα απλήρωτα δεδουλευμένα στις επιχειρήσεις της ΕΑΣ Τρικάλων

 

Οι εργαζόμενοι στην “Ένωση - Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων” (ΕΑΣ-Τρικάλων ) τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί τεράστιες μειώσεις στους μισθούς τους που αγγίζουν το 30%. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται μέσω του παγώματος των τριετιών, του κοψίματος επιδομάτων, της μετατροπής των Συλλογικών Συμβάσεων σε ατομικές, της μη πληρωμής υπερωριών για τη νυχτερινή εργασία.

Μετά από πρόταση της διοίκησης της ΕΑΣ-Τρικάλων, μαζί με τις διοικήσεις  των επιχειρησιακών  σωματείων στην ΕΑΣΤ, καλέστηκαν  οι εργαζόμενοι  να δεχθούν τις μειώσεις με την αιτιολογία να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο επωμίστηκαν τις μειώσεις, αλλά από τότε υπόκεινται και στην ταλαιπωρία της μη έγκαιρης καταβολής των μισθών. Αναγκάζονται να ζουν στην απληρωσιά, αφού από τότε ποτέ δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους και είναι πλέον καθεστώς να τους οφείλονται συνεχώς ολόκληροι μισθοί, οι πληρωμές να είναι πάντα 2-4 μήνες πίσω.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι πριν λίγες μέρες στα εργοστάσια της Οξοποιίας, στην agroviz, στο εκκοκκιστήριο, και στα γραφεία της ΕΑΣ Τρικάλων ήταν  πάνω από 4 μήνες απλήρωτοι,  ενώ στο  εργοστάσιο γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ κοντά στους 2 μήνες. Ένα χρονικό διάστημα απληρωσιάς που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή οι πληρωμές των μισθών  να είναι συνεχώς 3-4 μηνιάτικά πίσω

Μετά από τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Τρικάλων και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων  η εργοδοσία άρχισε να υποχωρεί και αποπληρώνει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και συγκεκριμένα:

Στο Εργοστάσιο Γάλακτος  «ΤΡΙΚΚΗ» που ήταν 2 μήνες απλήρωτοι.

Ενώ για ακόμα μια φορά, μέρος των δεδουλευμένων (ενάμιση μήνα) στις υπόλοιπες επιχειρήσεις και υπηρεσίες  της ΕΑΣΤ (οξοποιία, εκκοκκιστήριο, εφόδια, γραφεία), απομένοντας να τους χρωστάει τουλάχιστον 2 μήνες.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Αυτή η προβεβλημένη ως «πρωτοπόρα επιχείρηση που τραβάει τον τόπο μας σε ανάπτυξη», στηρίζει την ανάπτυξή της στις πλάτες των εργατών της που τους αφήνει απλήρωτους και προορίζει τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης μόνο για τα αφεντικά της.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων της ΕΑΣ Τρικάλων.

 

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Κατσώτης Χρήστος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.