Τελευταίες Ειδήσεις

Ανηλεής πόλεμος μεταξύ ανταγωνιστών; – Φέτα: Έρχεται και τρίτη καταγγελία για θεσσαλική επιχείρηση


Νέες φωτιές άναψε στον κόσμο της Φέτας, ενός προϊόντος που συμβάλει τα μέγιστα στα έσοδα της Θεσσαλικής οικονομίας, η αποκάλυψη για δεύτερο κρούσμα νοθευμένου τυριού που πωλούνταν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Σουηδία από θεσσαλική τυροκομική βιομηχανία, μέσω άλλης εταιρείας που είχε συστήσει στην Κύπρο με το όνομα BABA Farm.


Φαίνεται όμως ότι γαϊτανάκι των αποκαλύψεων δεν σταματάει εδώ, καθώς όπως αναφέρει το έγκυρη συνδρομητική έκδοση τροφίμων και ποτών FnB daily και η δημοσιογράφος Στέλλα Αυγουστάκη, μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να έρθει στο φως ακόμα μια καταγγελία, που αφορά σε θεσσαλική τυροκομική εταιρεία, για περιπτώσεις παρατυπίας σε προϊόντα που παράγει και πουλάει στην αγορά της Γερμανίας.


Σε ότι αφορά τη Σουηδία, στο μικροσκόπιο των σουηδικών Αρχών μπήκαν δύο ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, που παράγουν φέτα ΠΟΠ για λογαριασμό των αλυσίδων, Αxfood και City Gross, μετά την καταγγελία για νοθευμένη φέτα από την Όμηρος, στην Γερμανία τον Μάρτιο.


Ύστερα από τους σχετικούς ελέγχους στα προϊόντα και των δύο γαλακτοβιομηχανιών, που ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία της σουηδικής εταιρείας εισαγωγής και διανομής μεσογειακών προϊόντων, Di Luca, διαπιστώθηκε ότι στο προϊόν μιας ηπειρώτικης βιομηχανίας δεν ανιχνεύθηκαν πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος, ενώ το δεύτερο προϊόν, γαλακτοβιομηχανίας από την Θεσσαλία, δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να φέρει την ονομασία φέτα.


ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΥΡΙΟΥ


“Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο θέμα που ανακύπτει, καθώς η εν λόγω βιομηχανία δεν διαθέτει καν ζώνη αγελαδινού. Που βρήκε το γάλα;” τονίζουν πηγές τις αγοράς, συμπληρώνοντας ότι, “το εν λόγω προϊόν δεν είναι καν τυρί, καθώς περιέχει 61% υγρασία και είναι τυροκομικό προϊόν δεύτερης κατηγορίας”.


ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ


Άλλες πηγές του κλάδου υπογραμμίζουν ότι, ο “αθόρυβος” πόλεμος που διεξάγεται για μια θέση στο ράφι μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού, discounter και μη, οδηγεί σε αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. “Γίνεται ένας ανηλεής πόλεμος μεταξύ ανταγωνιστών, ο ένας χτυπάει τον άλλον, αλλά και μεταξύ τους οι έμποροι δεν τα πάνε καλύτερα. Ορισμένοι εξ αυτών, χάλασαν τις σχέσεις τους με παραγωγούς και έτσι έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο φέρνει στο φως τις παρατυπίες που γίνονται, τόσο σε βάρος του ΠΟΠ, όσο και σε βάρος της ελληνικής παραγωγής και εν γένει της οικονομίας της χώρας”.


“ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ”


Όπως πληροφορούμαστε, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ακολούθησε το ίδιο πρωτόκολλο, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο, για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των σουηδικών εργαστηρίων. Ο φάκελος, σχετικά με την υπόθεση, θα φτάσει στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Δευτέρα το πρωί. “Πρέπει να γίνουν έλεγχοι, να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, γιατί στην προηγούμενη υπόθεση, η καταγγελθείσα εταιρεία τα έχει αμφισβητήσει και φυσικά, να μην έχουμε και στην περίπτωση αυτή, καθυστέρηση ανάλογη των τριών μηνών που διαπιστώθηκε στην προηγούμενη καταγγελία”.


ΤΑ… ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΖΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΠ


Την ίδια στιγμή, οι πιο ψύχραιμοι του κλάδου αναφέρουν ότι η κάθε καταγγελία έχει δύο οπτικές. “Η μία είναι ότι, όσοι είναι δημιουργικοί και κάνουν πράγματα, είναι πιθανόν να κάνουν και λάθη και η άλλη ότι η μη διεξαγωγή ελέγχων ευνοεί τις παρανομίες σε βάρος των ΠΟΠ προϊόντων. Ωστόσο δεν μπορεί κάθε μήνα να έχουμε και από μία καταγγελία. Δεν γίνεται όλοι, να είναι μαλωμένοι με όλους. Υπάρχουν μαύρα πρόβατα που κάνουν κακό στους υγιείς του κλάδου”.


ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ


Σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες του κλάδου, η εν λόγω εταιρεία, η οποία είναι μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και έχει εμπλακεί και στο παρελθόν -πάνω από μια φορά- σε υποθέσεις παρατυπίας, έστελνε φέτα στην Σουηδία μέσω… Κύπρου, καθώς είχε συστήσει εταιρεία, με σκοπό να επωφελείται από τη χαμηλή φορολογία. “Συνολικά, τα πρόστιμα που την επιβαρύνουν αγγίζουν το €1 εκατ.”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στο FnB Daily.


ΣΕΚ: “ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΗ ΤΏΝ ΕΠΙΔΟΞΩΝ ΝΟΘΕΥΤΩΝ”


“Αυτοί οι… Ελληναράδες και οι επιχειρήσεις τους, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το αλόγιστο κέρδος, καταδικάζοντας ένα μοναδικό προϊόν στον κόσμο στην αμφισβήτηση, τους αιγοπροβατοτρόφους στην εξαθλίωση και έξοδο από το επάγγελμα και τη χώρα ως χώρα της λαμογιάς”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, προσθέτοντας ότι, μετά την πρόσφατη υπόθεση με την Όμηρος, “άνοιξε η όρεξη όλων των επίδοξων νοθευτών. Εμείς πιστεύουμε ότι, τέτοια συμβάντα πρέπει να θεωρούνται εγκληματικές πράξεις εναντίον της χώρας, των παραγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος και των υγιών επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα γάλακτος”.


Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ


Μια επιπλέον διάσταση ωστόσο που υπογραμμίζουν φορείς του κλάδου, είναι η ευθύνη που έχουν στο θέμα της ΠΟΠ φέτας και οι διεθνείς αλυσίδες supermarket, οι οποίες συνάπτουν τις συμφωνίες με τους παραγωγούς, σε τιμές, όπως αναφέρουν, “ανεπίτρεπτες για την ποιότητα και την αξία του προϊόντος”. “Κάποιες εταιρείες παίζουν με τις προδιάγραφες της φέτας, για να κερδίζουν τους διαγωνισμούς που κάνουν ξένες αλυσίδες, γιατί αυτές είναι οι μοναδικές που έχουν σημαντικές ποσότητες και μπορούν να διασφαλίσουν μεγάλες παραγγελίες για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μιλάμε πάνω από χρόνο”, αναφέρει στέλεχος ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας, συμπληρώνοντας ότι, “γίνεται…σκοτωμός από πολλές βιομηχανίες, για να πάρουν τη δουλειά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”. Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι βιομηχανίες που μπαίνουν σε αυτό το… παιχνίδι, όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν, “μπαίνουν για να μην βγουν εκτός αγοράς. Εάν δεν είναι η Χ εταιρεία, θα είναι η Ψ. Το θέμα εδώ, δεν είναι η εταιρεία που έκανε ή δεν έκανε νοθεία. Οι αλυσίδες έχουν μερίδιο ευθύνης, γιατί ορίζουν τις τιμές στο ράφι και έτσι κινείται η αγορά”.


Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΠ ΦΕΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ


Αξίζει να σημειωθεί ότι η φέτα αναγνωρίστηκε ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον κανονισμό ΕΕ No 1151/2012, μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με την Δανία. Θυμίζουμε ότι για να θεωρείται ΠΟΠ ένα προϊόν, πρέπει να παράγεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα αυτού με αίγειο, σε αναλογία μέχρι 30%. Το γάλα πρέπει να προέρχεται από αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων, να συλλέγεται συγκεκριμένη εποχή και να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 6% σε λιπαρές ουσίες.


Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΓΑΠ, το 2020 παρήχθησαν στην Ελλάδα 118 χιλ. τόνοι φέτα ΠΟΠ, ποσότητα ίδια περίπου με το 2019, εκ των οποίων πάνω από το 50% εξάγεται σε αγορές του εξωτερικού, με τη μέση τιμή να είναι στα €5,2/kg, ενώ το 2019 ήταν λίγο υψηλότερη, στα €5,3/kg.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 2020 οι εξαγωγές των ελληνικών τυριών ανήλθαν σε €805 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 14,2% από το 2019 και σχεδόν 300% πάνω σε μία 10ετία, ενώ οι εξαγωγές φέτας έφτασαν τα €420 εκατ. 


Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από FnB Daily Στέλλα Αυγουστάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.