Τελευταίες Ειδήσεις

« ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΓΕΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΑΖΑΡΙ ; »


Αγαπητοί μου φίλοι 

Ο κόσμος μας στην μετά-Covid εποχή θα είναι πολύ διαφορετικός και πολλές από τις αλλαγές τις οποίες βιώνουμε τώρα και θεωρούμε προσωρινές, θα παραμείνουν και ήδη διαμορφώνουν τις κοινωνίες του μέλλοντος καθώς και νέες  τοπικές συνθήκες. 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά στην ιστορία που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με ένα γεγονός που αλλάζει τις ζωές όλων μας. Ο πολιτισμός και η ίδια η συγκρότηση των κοινωνιών άλλαξαν λόγω κάποιας επιδημίας. Όλα αυτά που ζούμε είναι πρωτοφανή. Για

 ένα όμως πράγμα πρέπει να είμαστε βέβαιοι. Ακόμα και αν αύριο με έναν μαγικό τρόπο, ο κορονοϊός έπαυε να υπάρχει, ο κόσμος μας θα είχε ήδη αλλάξει.
Τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά την πανδημία αυτή. 

Με αφορμή λοιπόν που τα δύο τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιείται η εμποροπανήγυρη της πόλης μας και μετά από συζητήσεις που έγιναν μετά τη νέα απόφαση για τη ματαίωση του φετινού πανηγυριού  γεννώνται κάποιοι προβληματισμοί για το μέλλον: 

Μήπως είναι καιρός να αναθεωρήσουμε με αφορμή την πανδημία τον «παραδοσιακό θεσμό» της εμποροπανήγυρης  της Καλαμπάκας; 

Άραγε σε ποιόν έλειψε η εμποροπανήγυρη τα δύο τελευταία χρόνια που δεν έγινε; 

Μήπως ήρθε η ώρα στα πλαίσια της προβολής της πόλης της Καλαμπάκας και γενικότερα του δήμου Μετεώρων να μεταβούμε από το κλασσικό και παρωχημένο θεσμό  της εμποροπανήγυρης σε μια   εκδήλωση με εκθεσιακό χαρακτήρα ,   με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και στον τοπικό πολιτισμό; 

Μια εκδήλωση στην πόλης μας ,  σε χρονική περίοδο που θα συμπίπτει με τη εορτή του Προφήτη Ηλία (αλλά και πέρα από αυτή) , αλλά σαφώς με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια τοπική εορτή με σεβασμό στην ιστορία , τον πολιτισμό , την αγροτική παραγωγή , τη γευσιγνωσία και τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής μας. 

Ο Δήμος μας και ειδικότερα η Καλαμπάκα , το Καστράκι και κατ‘ επέκταση η περιοχή των Μετεώρων με το φυσικό και περιβαλλοντικό κάλλος και το ιστορικό – θρησκευτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μια τέτοιου είδους εκδήλωση (με τα παραπάνω χαρακτηριστικά)  παρά να προσπαθούμε να διοργανώσουμε  ένα παζάρι εμπορευμάτων και ζώων ίδιο με αυτό που θα συναντούσαμε οπουδήποτε στον Ελλαδικό χώρο και δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο στην αγορά της πόλης μας.  

Στα πλαίσια δε της ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος η προβολής αυτής της εκδήλωσης  θα  πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα. Άλλωστε όταν μιλάμε για  Τουρισμό δεν θα πρέπει να  αναφερόμαστε  μόνο στην ύλη, όπως ξενοδοχεία, υποδομές, μεταφορές , αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει σχέση και με άλλες άυλες έννοιες, όπως ιστορία, πολιτισμό, παιδεία, αλληλεγγύη, επαφή με τον άλλον, τον διαφορετικό.


Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία 

Με εκτίμηση

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.