Τελευταίες Ειδήσεις

Δασικό Σύμπλεγμα Ασπροποτάμου (Κουκουφλί): Εγκαταλείφθηκε και ρημάζει


Το δασικό σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο την πλούσια χλωρίδα και πανίδα και για τα πανέμορφα τοπία του. Όποιος επισκεφτεί την περιοχή μαγεύεται χωρίς υπερβολή την ερωτεύεται

Και εδώ αρχίζει το θέατρο του παραλόγου

Πανέμορφο δάσος χωρίς δασική υπηρεσία, χωρίς άνθρωπινο δυναμικό να το προστατεύει, να το αξιοποιεί.

Απίστευτες καταστάσεις που ξεπερνούν την λογική

Δεκαετίες ολόκληρες το Δασαρχείο στο Κουκουφλί λειτουργούσε όλο το χρόνο

Γίνονταν υλοτομία συστηματική, συνεχής καθαρισμοί του δάσους ανοίγονταν κάθε χρόνο δασικοί δρόμοι, συντηρούσαν και καθάριζαν τους ήδη υπάρχοντες.

Παράλληλα έχοντας στενή συνεργασία το δασαρχείο με όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου προχωρούσαν σε μια σειρά από σημαντικά έργα που αναβάθμισαν την περιοχή, τα χωριά και την ζωή των κατοίκων.

Εκατοντάδες εργάτες από τα γύρω χωριά αλλά και την ευρύτερη περιοχή δούλευαν στο Δασαρχείο , ζούσαν τις οικογένειες τους, κρατούσαν ζωντανά τα χωριά και παράλληλα με την αξιοποίηση του δασικού πλούτου αναβάθμιζαν την περιοχή και τα μέγιστα την οικονομία του τόπου.

Επιπλέον στο Κουκουφλί πάνω στο Κεντρικό δρόμο υπήρχε ιχθυοτροφείο με πέστροφες ποταμίσιες, “αλανιάρες” μοναδικές σε όλη την Ελλάδα. Με τον πεστροφογεννητικό σταθμό που λειτουργούσε εκεί εμπλουτιζόταν με γόνο τα ποτάμια όλης της χώρας (Υπήρχε και σχετικό βίντεο με ρεπορτάζ που κάναμε για το άρμεγμα της πέστροφας).

Ένας ευλογημένος πανέμορφος τόπος που κάποτε έσφυζε από ζωή βρίσκεται πια σε απόλυτη εγκατάλειψη. Δεν λειτουργεί τίποτα και οι εγκαταστάσεις σαπίζουν ρημαγμένες χρόνο με το χρόνο.

Εκκλησία (Μεταμόρφωση του Σωτήρος), αναψυκτήριο, γραφεία διοίκησης, κοιτώνες, χώροι αναψυχής, πεστροφογεννητικός σταθμός, ιχθυοτροφείο και άλλες εγκαταστάσεις σε πλήρη εγκατάλειψη.

Η δασική υπηρεσία έχει περάσει στην αποκεντρωμένη διοίκηση και ουσιαστικά δεν υφίσταται. Έχουν μείνει που κάποιοι γραφειοκράτες στα γραφεία μέσα στις πόλεις που θέλουν να λένε ότι εργάζονται.

Τουλάχιστον για τον Ασπροπόταμο αυτό δεν ισχύει. Δασική υπηρεσία σημαίνει Δασάρχης, δασολόγοι, δασεργάτες, πυροφύλακες και πάνω απ όλα η πλήρη λειτουργία του Δασαρχείου στο Κουκουφλί όπως παλιά.

Ας μας εξηγήσει κάποιος αρμόδιος γιατί αυτό το πανέμορφο δάσος, εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του.

Δεν θέλω να πιστέψω πως μπορεί να έχει σχέση με την επιχειρούμενη πρωτοφανή καταστροφή από τα αιολικά πάρκα.

Γιατί επικρατεί αυτή η “ένοχη σιωπή”. Τι λένε οι τοπικές κοινωνίες των χωριών, οι πρόεδροι, ο Δήμαρχος Μετεώρων, ο Αντιπεριφερειάρχης, το περιφερειακό συμβούλιο, οι τοπικοί βουλευτές, οι δασάρχες.

Δεν ρωτάω φυσικά τι λέει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αυτή προφανώς βρίσκεται σε παρατεταμένη αγρανάπαυση.

tv10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.