Τελευταίες Ειδήσεις

Αυτή είναι η τελική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας - Ολες οι λεπτομέρειες - Ποιους αφορά


Η τελική συμφωνία για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες και  72 έντοκες δόσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οριστικοποιείται στη σημερινή διαπραγμάτευση μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών

Ηνέα βελτιωμένη ρύθμιση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα περιλαμβάνει το σύνολο των οφειλών που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, και έμειναν απλήρωτες από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση . Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία όπως και ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι εκτός ρύθμισης και έχουν «παγώσει» έως το τέλος του έτους .

Μαζί με τη ρύθμιση που θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε έως 6 χρόνια, θα επανεργοποιηθούν οι 100 και 120 δόσεις για τους πληττόμενους οφειλέτες που έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία.

Οσοι από τους πληττόμενους οφειλέτες επιλέξουν να πληρώσουν τα χρέη τους σε 36 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει έως 72 δόσεις, αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Με τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει ανάσες ρευστότητας σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία αλλά και να αποτρέψει μια νέα γενιά κόκκινων οφειλών προς το Δημόσιο καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 θα αρχίσε η αποπληρωμή όλων των χρεών.

Η νέα ρύθμιση αφορά:

1.      Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020.

2.      Εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.

3.       Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid

4.      Ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορονοιου .

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.